ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,5% η ανάπτυξη το 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,5% η ανάπτυξη το 2017 Facebook Twitter
1

Ανάπτυξη 1,5% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία πέρυσι, σύμφωνα  με την ΕΛΣΤΑΤ. 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμησή της (τον Μάρτιο του 2018) για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση των στοιχείων των ετήσιων εθνικών λογαριασμών οφείλεται στην αξιοποίηση νέων στοιχείων και στην ενσωμάτωση επικαιροποιημένων από διάφορες πηγές, όπως:

  • εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) για τα έτη 2015- 2016 και ενσωμάτωση νέων εκτιμήσεων για το 2017,
  • στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τα έτη 2015- 2017,
  • στοιχεία για τα Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που Εξυπηρετούν Νοικοκυριά για την περίοδο 2015- 2017,
  • στοιχεία για τους κλάδους της γεωργίας για τα έτη 2015- 2017,
  • στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και στοιχεία εξωτερικού εμπορίου για το 2017,
  • στοιχεία απασχόλησης για το 2017, και
  • βραχυχρόνιοι δείκτες 2015- 2017

Ειδικότερα, στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,5% (προσέγγισε τα 180 δισ. ευρώ) συνέβαλλαν τα εξής:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 0,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,9%, των Μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων που Εξυπηρετούν Νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,4%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 7,1% (έναντι αύξησης 7,2% στην πρώτη εκτίμηση) και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 6,8% ( έναντι ίδιας αύξησης 6,8% στην πρώτη εκτίμηση).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 9,1%.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο. Για την εξέλιξη αυτή:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% (έναντι αύξησης 1,2% στην πρώτη εκτίμηση).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 12,8% (έναντι αύξησης 12,2% στην πρώτη εκτίμηση). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 12,1% (έναντι αύξησης 11,3% στην πρώτη εκτίμηση).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είπαμε, ήρθε η ανάπτυξη τι δεν καταλαβαίνετε …..Αυτό αποδεικνύει πως οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν χωρίς να έχει βελτιωθεί η ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών, και αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη 1,5%, 3%, 6% ή/και 9% (π.χ. Κίνα) όταν απουσιάσουν πολιτικές αναδιανομής του πλούτου. Δεν είναι τυχαίο πως στις Σκανδιναβικές χώρες η ευτυχία των πολιτών βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο, σε σχέση με άλλες χώρες με μεγαλύτερο πλούτο/ανάπτυξη (π.χ. ΗΠΑ, Μ.Βρετανία)….