Δεκάδες άνθρωποι σπεύδουν σήμερα στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ και αφήνουν λουλούδια εκεί όπου ένας ένοπλος σκότωσε 11 πιστούς διακηρύσσοντας την «επιθυμία του να σκοτώσει εβραίους».
Βυθισμένες στο πένθος από τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία τους, οι ΗΠΑ στέκονται σήμερα στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας.
Μεσίστιες σημαίες σε ολόκληρη τη χώρα, επιμνημόσυνες δεήσεις στο Πίτσμπουργκ και σε άλλες πόλεις, μηνύματα συμπαράστασης: όλη η χώρα διατυπώνει την οδύνη της, την ώρα που οι ταυτότητες των θυμάτων αποκαλύφθηκαν σε μια συνέντευξη τύπου στη μεγάλη βιομηχανική πόλη της Πενσιλβάνιας.
Τρεις γυναίκες και οκτώ άνδρες, ηλικίας 54-97 ετών, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος συνελήφθη μετά τη φονική επίθεση.
Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται μια 97χρονη γυναίκα, δύο αδελφοί, όπως κι ένα ζευγάρι 80χρονων, διευκρίνισαν οι αρχές, οι οποίες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να παραδώσουν κάποιες από τις σορούς στις οικογένειές τους από σήμερα. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση.
Απόδειξη του μεγέθους της τραγωδίας: θα χρειαστεί μια εβδομάδα προκειμένου οι αρχές να εξετάσουν και να καθαρίσουν τη σκηνή του εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο Ρόμπερτ Μπάουερς, οπλισμένος με τρία πιστόλια Glock κι ένα ημιαυτόματο AR-15, «μιλούσε για τη γενοκτονία και την επιθυμία του να σκοτώσει εβραίους» περιέγραψε ο εισαγγελέας Σκοτ Μπρέιντι. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ φώναζε: «όλοι οι εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».
Αφού συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, χρειάστηκε να χειρουργηθεί και παραμένει σήμερα στο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση.
Με τις αρχές να έχουν απαγγείλει σε βάρος του 29 κατηγορίες, θα δικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο και είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.
Την επόμενη ημέρα της επίθεσης, η συνοικία του Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπά η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, παραμένει σε κατάσταση σοκ.
«Γνωρίζουμε ότι το μίσος δεν θα επικρατήσει ποτέ, όλοι όσοι επιχειρούν να μας διχάσουν λόγω του τρόπου που προσευχόμαστε ή της καταγωγής των οικογενειών μας θα χάσουν» διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Μπιλ Πεντούτο.
Ο Δημοκρατικός δήμαρχος μίλησε για το ακανθώδες θέμα της οπλοκατοχής.
«Άκουσα τον πρόεδρο να λέει ότι πρέπει να φέρουμε ένοπλους φρουρούς στις συναγωγές μας». «Η προσέγγισή μας θα έπρεπε να είναι η εξής: πώς θα απομακρύνουμε τα όπλα- που αποτελούν τον κοινό παρανομαστή σε όλες τις ένοπλες επιθέσεις στην Αμερική, από τα χέρια εκείνων που θέλουν να εκφράσουν το ρατσιστικό τους μίσος σκοτώνοντας;».
σχόλια