Επιθέσεις σε λεωφορεία, ανατινάξεις ΑΤΜ, κλοπές στον δρόμο με λεία κινητά και μικροποσά, αύξηση της παραβατικότητας και έλλειψη αστυνόμευσης έχουν ενισχύσει το αίσθημα της ανασφάλειας σε πολλές περιοχές της Αθήνας.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, παράνομο εμπόριο, εγκληματικές πράξεις, κοινωνική περιθωριοποίηση και διαβίωση στα όρια της εξαθλίωσης εντείνουν τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών.
Πλέον, οι μορφές παραβατικότητας έχουν μετατοπιστεί σε «εύκολους» στόχους χαμηλού ρίσκου, εξού και καταγράφεται αύξηση των μικροκλοπών σε διαμερίσματα, μίνι-μάρκετ, περίπτερα και πρατήρια υγρών καυσίμων – μέχρι και περαστικοί τυχαίνει να πέσουν θύματα αυτή της μορφής εγκληματικότητας. Ενδεικτική είναι η επίθεση που πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε μια ομάδα 7-8 κουκουλοφόρων: εισέβαλαν με το αυτοκίνητό τους σε κοσμηματοπωλείο, διαλύοντας την πρόσοψή του, και άρπαξαν κοσμήματα και ρολόγια μεγάλης αξίας. Στη συνέχεια, μπήκαν σε γειτονικό μίνι-μάρκετ, απειλώντας με μαχαίρι τον υπάλληλο έκλεψαν ορισμένο χρηματικό ποσό και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Πλέον, οι μορφές παραβατικότητας έχουν μετατοπιστεί σε «εύκολους» στόχους χαμηλού ρίσκου, εξού και καταγράφεται αύξηση των μικροκλοπών σε διαμερίσματα, μίνι-μάρκετ, περίπτερα και πρατήρια υγρών καυσίμων – μέχρι και περαστικοί τυχαίνει να πέσουν θύματα αυτή της μορφής εγκληματικότητας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά τη μικροεγκληματικότητα του δρόμου, από τα 692 περιστατικά που είχαν καταγραφεί το 2014 φτάσαμε στα 2.000 πέρσι. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι κλοπές-διαρρήξεις συνολικά στην Αττική ξεπερνούν τις 22.000, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 21.283. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις κλοπές αυτοκινήτων (από 5.749 αυξήθηκαν σε 6.488), ενώ οι μικροκλοπές στον δημόσιο χώρο έφτασαν από 2.898 τις 2.961. Επιπρόσθετα, οι αρπαγές τσαντών από 140 αυξήθηκαν σε 153, τα κρούσματα στα πρακτορεία ΟΠΑΠ από 32 αυξήθηκαν σε 42 και στα ΜΜΜ από 1.373 σε 1.603. Οι ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων από 46 έφτασαν τις 54, ενώ στα ίδια ποσοστά κινήθηκαν οι επιθέσεις σε καταστήματα και οικίες.
Για την πρόληψη αυτών των περιστατικών και την προστασία των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας έχει δημιουργηθεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς που εφαρμόζεται ήδη σε δεκατρία αστυνομικά τμήματα του Νομού Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Βύρωνα, Αγίων Αναργύρων, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Νίκαιας, Δημοτικού Θεάτρου και Μοσχάτου, Α' Περιστερίου, Α' Αχαρνών, Α' Γλυφάδας).
Πάντως, σε πρόσφατη έρευνα της ερευνητικής ομάδας GEOCHOROS του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 69% των πολιτών δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, επίθεσης στον δρόμο. Τα υψηλότερα ποσοστά κατοίκων που φοβούνται μήπως δεχτούν επίθεση στον δρόμο καταγράφονται στους δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Επίσης, όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, το αίσθημα του φόβου διαχέεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Συγκεκριμένα, περισσότερο εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού.
Ήδη περιοχές όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη, το Πεδίον του Άρεως, η Πατησίων και η κάτω πλευρά της πλατείας Ομονοίας, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, θεωρούνται «άβατο». Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 471 άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν τα 432 και συνελήφθησαν τα τέσσερα – δύο για ναρκωτικά, ένας για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και ένας για διάφορα άλλα αδικήματα. Στο κέντρο της Αθήνας ελέγχθηκαν 987 άτομα, προσήχθησαν 860 και συνελήφθησαν 49 άτομα, τέσσερα για κλοπές-διαρρήξεις, δύο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είκοσι επτά για παρεμπόριο, πέντε για καταδικαστικές αποφάσεις, πέντε για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, δύο για λαθρεμπόριο και τέσσερις για διάφορα άλλα αδικήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης έγιναν 461 έλεγχοι, 30 προσαγωγές και, τελικά, 20 συλλήψεις.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, στην οποία ο πρόεδρός του κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε «τη σημασία που έχει η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην καθημερινότητα όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και κάθε Αθηναίου πολίτη και τον αντίκτυπό της στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Η ασφάλεια αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της ποιότητας ζωής, της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης μιας πόλης. Γι' αυτό, η ανάγκη προστασίας και θωράκισης των κατοίκων, αλλά και των τουριστών, της Αθήνας είναι προφανής, όσο και επιτακτική, και η κάλυψή της απαιτεί στοχευμένες δράσεις απ' όλους τους αρμόδιους φορείς.
σχόλια