Συναντήσαμε τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς στην Ελλάδα, την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών

Συναντήσαμε τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς στην Ελλάδα, την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών Facebook Twitter
«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ψηφίσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι. Ελπίζουμε στο τέλος να βγουν οι Δημοκρατικοί αλλά δεν είναι αυτοσκοπός» λέει ο Steve. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO
0

Όσο εμείς στην Ελλάδα κοιμόμασταν, χθες το βράδυ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί συνέχιζαν να καταμετρούν τις ψήφους των ενδιάμεσων εκλογών. Τα αποτελέσματα σήμερα πια Τετάρτη είναι σχεδόν βέβαια. Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των New York Times, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής στις φετινές εκλογές, καθώς περίπου 114 εκατομμύρια Αμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες, 29 εκατομμύρια περισσότεροι από τις αντίστοιχες του 2014.

Μεταξύ των εκατομμυρίων ψηφοφόρων των εκλογών, στην Ελλάδα μερικοί εκατοντάδες Αμερικανοί μετανάστες ψήφισαν όχι σε κάλπες, αλλά μέσω email. Συναντώ την Karen και τον Steve, το μεσημέρι της Τρίτης, σ' ένα στενό κοντά στην Πατησίων. Εκεί βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια το αρχηγείο των Δημοκρατικών στην Ελλάδα, των Democrats Abroad Greece.

Το κόμμα των Δημοκρατικών στην Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο. Στη χώρα υπάρχει ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Μάικλ Δουκάκη, του Ελληνοαμερικάνου πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης που διεκδίκησε το 1988 την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Μέσα στον χώρο υπάρχουν ακόμη αφίσες από την εκδήλωση που έκαναν πέρυσι για πρώτη φορά στο Σύνταγμα, όταν και βγήκαν στους δρόμους της πόλης με τα διάσημα ροζ σκουφάκια, σύμβολο της υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ήταν η πρώτη φορά που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Ελλάδα. Το κόμμα των Δημοκρατικών στην Ελλάδα, όμως, δεν είναι κάτι νέο. Στη χώρα υπάρχει ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Μάικλ Δουκάκη, του Ελληνοαμερικάνου πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης που διεκδίκησε το 1988 την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Οι Δημοκρατικοί στην Ελλάδα μετρούν σήμερα περισσότερα από 1.000 μέλη. Όλοι αυτοί μπορούν, σύμφωνα με την αμερικάνικη εκλογική νομοθεσία, παρόλο που ζουν εκτός της χώρας, να ψηφίζουν κανονικά σε όλες σχεδόν τις εκλογές, τις προεδρικές και τις ενδιάμεσες. Σε μερικές, μάλιστα, πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν μέχρι και τον τοπικό δήμαρχο της περιοχής που διέμεναν, μέχρι να φύγουν. 

Συναντήσαμε τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς στην Ελλάδα, την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών Facebook Twitter
Η Karen και ο Steve ανήκουν στους εκατοντάδες Αμερικανούς μετανάστες που ψήφισαν μέσω email. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Με μια διαφορά, όμως. Σε σύγκριση με τους υπολοίπους, εκείνοι που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και 40 μέρες πριν. Ο Steve, για παράδειγμα, έχει ξεχάσει τη μέρα που έστειλε πίσω συμπληρωμένο το ψηφοδέλτιο, πριν από έναν μήνα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νομοθεσία, η κάθε πολιτεία είναι υπεύθυνη να στείλει τα ψηφοδέλτια, τα οποία, μάλιστα, μένουν σφραγισμένα όλο αυτό το διάστημα μέχρι τα τελικά αποτελέσματα.

«Τώρα είναι πιο εύκολο να ψηφίσουμε γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μέσω email ή φαξ. Μας τα στέλνουν, τα συμπληρώνουμε και τα επιστρέφουμε πίσω. Παλιότερα ήταν πιο δύσκολο. Όλα τα ψηφοδέλτια έρχονταν και επιστρέφονταν ταχυδρομικά. Έκαναν 10 μέρες να 'ρθουν και 10 για να φτάσουν πάλι εκεί. Και φαντάσου να χάνονταν στο δρόμο» λέει γελώντας η Karen Lee, πρόεδρος των Δημοκρατικών στην Ελλάδα.

Στη χώρα έρχεται πριν από 33 χρόνια. «Ήμουν φοιτήτρια και είναι περίεργο, το ξέρω, αλλά γοητεύτηκα από τον σύγχρονο και όχι τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» παραδέχεται. Η ίδια λατρεύει τους παραδοσιακούς χορούς, το τσάμικο και τον καλαματιανό, και χορεύει σχεδόν κάθε βδομάδα.

Συναντήσαμε τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς στην Ελλάδα, την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών Facebook Twitter
Το κόμμα των Δημοκρατικών στην Ελλάδα υπάρχει από το 1988, όταν ο Ελληνοαμερικάνος Μάικλ Δουκάκης διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Η ιστορία του αντιπροέδρου Steve Medeiros είναι λίγο διαφορετική. Φτάνει στην Ελλάδα πριν από 37 χρόνια για να διδάξει σε αμερικανικά σχολεία. Με τη χώρα μας δεν είχε καμιά επαφή, δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα πριν έρθει. «Ξαφνικά βλέπω μια διαφήμιση για δουλειά στην Ελλάδα για 2 χρόνια. Λέω ''αν δεν το κάνω στα 24 μου, δεν θα το κάνω ποτέ''. Και ήρθα».

Με το κόμμα των Δημοκρατικών ασχολούνται σχεδόν κάθε μέρα. Οι τελευταίοι μήνες είναι αρκετοί έντονοι καθώς προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς να ψηφίσουν στις εκλογές, ακόμη και αν δε στηρίζουν απαραίτητα τους Δημοκρατικούς.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ψηφίσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι. Ελπίζουμε στο τέλος να βγουν οι Δημοκρατικοί αλλά δεν είναι αυτοσκοπός» αποκρίνεται ο Steve.

Στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης και αντίστοιχο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Υπάρχει, άραγε, αντιπαλότητα μεταξύ τους; Όταν τους ρωτώ αρχίζουν να γελάνε. «Όχι, δεν υπάρχει. Άλλωστε γνωρίζουμε την Κατερίνα». Αναφέρονται στην Κατερίνα Παπαθανασίου, την πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων στην Ελλάδα.

Συναντήσαμε τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς στην Ελλάδα, την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών Facebook Twitter
Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο διαφορετικές συγκριτικά με την Ελλάδα, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα emails των πολιτικών που ζητούν ψήφο, όπως γίνεται εδώ παραδοσιακά με SMS. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Το έργο τους πολλές φορές γίνεται δύσκολο καθώς οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Μερικοί γεννήθηκαν στις ΗΠΑ αλλά έφυγαν μικροί και, κατά κάποιο τρόπο, έχουν ξεχάσει πως είναι Αμερικανοί πολίτες.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού κράτους, σύμφωνα με τα οποία, μόλις 150 χιλιάδες Αμερικανοί ψηφίζουν από το σύνολο των 9 εκατομμυρίων που ζουν εκτός ΗΠΑ.

«Κάπως έτσι είναι και στη χώρα. Οι Αμερικανοί, σ' αντίθεση με τους Έλληνες, δεν βγαίνουν στον δρόμο» εξηγεί η Karen Lee, εξού και το πρωτόγνωρο των διαδηλώσεων εναντίον του Τραμπ, το διάστημα μετά την εκλογή του.

Όπως εξηγούν, οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο διαφορετικές συγκριτικά με την Ελλάδα, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα emails των πολιτικών που ζητούν ψήφο, όπως γίνεται εδώ παραδοσιακά με SMS. «Στην Αμερική οι εκλογές δεν είναι αργία. Δεν είναι γιορτή όπως εδώ» λέει ο Steve.

Συναντήσαμε τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς στην Ελλάδα, την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών Facebook Twitter
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των New York Times, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής στις φετινές εκλογές, καθώς περίπου 114 εκατομμύρια Αμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Γι' αυτό τον λόγο υπάρχει άλλωστε και το early voting, μια διάταξη που επιτρέπει στους πολίτες μερικών πολιτειών, όπως εκείνης του Τέξας, να ψηφίσουν μέρες πριν από την Τρίτη των εκλογών. «Πολλοί δουλεύουν κανονικά και δεν έχουν χρόνο να στήνονται στις ουρές των εκλογικών κέντρων» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Για τη χώρα είναι κατά κάποιο τρόπο άλλη μία Τρίτη». Μια συνηθισμένη Τρίτη φαίνεται να είναι επίσης και στα Πατήσια, όταν βγαίνουμε έξω για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες με τα πλακάτ και τις κονκάρδες των Δημοκρατικών στην Ελλάδα.

Απ' τον δρόμο περνούν αρκετοί που κοιτούν με απορία. Το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίζουν πως 8 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά λαμβάνουν χώρα μερικές από τις πιο κρίσιμες εκλογές των ΗΠΑ. Χαιρετώ την Karen και τον Steve. Γι' αυτούς η συγκεκριμένη μέρα θα ήταν διαφορετική. Θα ξενυχτούσαν για να δουν πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών στην πατρίδα τους.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέφα Αλεξιάδου: Το «αντίο» των τηλεοπτικών σεφ - «Όταν κάλεσε τον μαγειρικό κόσμο της Αθήνας, δεν πήγε κανείς» λέει ο Μαμαλάκης

Ελλάδα / Οι σεφ αποχαιρετούν την Βέφα Αλεξιάδου και ο Μαμαλάκης σχολιάζει: «Πριν μήνες δεν πήγε κανένας στο βιβλίο της»

Δηκτικός ο Ηλίας Μαμαλάκης αποδομεί τους μάγειρες και τηλεοπτικούς σεφ που αποχαιρέτησαν την Βέφα Αλεξιάδου σαν «εθνική μαγείρισσα», «καλύτερη από τον Τσελεμεντέ» αλλά πριν από λίγο καιρό της γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στην παρουσίαση του βιβλίου της
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Ελλάδα / Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια η αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων καταγγέλλει την αφαίρεση εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμπεριληπτικού υλικού, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
LIFO NEWSROOM