Το καθεστώς των «Ερυθρών Χμερ», άφησε πίσω του 1.700.000 νεκρούς, όταν κυβέρνησε αυταρχικά την Καμπότζη κατά τη δεκαετία του 1970. Μόλις στις μέρες μας, δυο από τους ηγέτες του, καταδικάστηκαν για γενοκτονία.
Την Παρασκευή, διεθνές δικαστήριο στην πρωτεύουσα Πνομ Πεν, αποφάσισε πως το κομμουνιστικό κόμμα διέπραξε γενοκτονία κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του, από το 1975 ως το 1979.
Η Phnom Penh Post μετέδωσε νωρίς σήμερα πως το δικαστήριο αποφάσισε πως το κόμμα διέπραξε γενοκτονία ενάντια στους Βιετναμέζους και τους μουσουλμάνους Τσαμ.
Το δικαστήριο βρήκε επίσης ένοχους για γενοκτονία δυο εν ζωή ηγέτες των «Ερυθρών Χμερ», τον 92χρονο Νουόν Τσέα, δεύτερο στην ιεραρχία μετά τον Πολ Ποτ, και τον 97χρονο Χιέου Σαμφάν που ήταν αρχηγός του κράτους.
Και οι δυο τους εκτίουν ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τώρα αναμένεται να τους επιβληθούν επιπλέον ποινές, σύμφωνα με τον Guardian.
Όσο οι «Ερυθροί Χμερ» ήταν στην εξουσία, σχεδόν δυο εκατομμύρια πέθαναν από την υπερβολική εργασία, την πείνα και τις εκτελέσεις, ή τα βασανιστήρια όσο το κόμμα προσπαθούσε να χτίσει μια αγροτική κοινωνία.
Υπό την ηγεσία του Σαλόθ Σαρ, γνωστού ως Πολ Ποτ, οι «Ερυθροί Χμερ», ανακήρυξαν το «έτος μηδέν» και ανάγκασαν τους πολίτες να εργάζονται σε αγροτικές κοοπερατίβες, αναφέρει το BBC.
Πολίτες οδηγούνταν στο απόσπασμα αν έδειχναν «ξενικές επιρροές», όπως το να μιλάνε γαλλικά ή να απολαμβάνουν το μπαλέτο, αναφέρουν οι New York Times.
Οι Τσέα και ο Σαμφάν καταδικάστηκαν από ένα δικαστήριο γνωστό ως το «Δικαστήριο των Κόκκινων Χμερ» στα Έκτακτα Επιμελητήρια των δικαστηρίων της Καμπότζης, ένα ειδικό σώμα που συστήθηκε το 2006 με σκοπό την δίωξη εγκλημάτων που έγιναν κατά τα χρόνια των «Ερυθρών Χμερ».
Το δικαστήριο καταδίκασε τρεις καθεστωτικούς. Ανάμεσά τους και τον Κάινγκ Γκουέκ Εαβκ, γνωστό ως «Ολλανδό», που επέβλεπε το κέντρο βασανιστηρίων Toul Sleng.
Οι Τσέα και ο Σαμφάν είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ξεχωριστή δίκη που πραγματοποιήθηκε το 2014.
Το δικαστήριο αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο μέσα στα χρόνια.
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν, που υπήρξε μέλος των «Ερυθρών Χμερ», αντιτάχθηκε ανοιχτά στην δημιουργία του και είχε υποστηρίξει πως επιπλέον δίκες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με τον Guardian.
Άλλοι άσκησαν κριτική στο δικαστήριο για αργή πρόοδο.
Το δικαστήριο είχε και υποστηρικτές ωστόσο, όπως τον Λι Σοκ Κεάνγκ, διευθυντή του Anlong Veng Peace Center, που προωθεί τη συμφιλίωση στην Καμπότζη.
«Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο πως ακόμα και αν χρειάζεται αρκετός χρόνος, μπορούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη», δήλωσε στους Νew York Times.
σχόλια