Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
0

Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Οι Αγάπανθος το 1976. Από αριστερά: Στέφανος Δεκεριάν - Ντόριαν Κόκας - Θοδωρής Τρύφωνας

 

Η εμπλοκή του Στέφανου Δεκεριάν με τα ''ποπ'' συγκροτήματα των 70s ξεκινά το 1973, αμέσως μετά το Γυμνάσιο, όταν ιδρύονται οι Αναζήτηση με τον ίδιο (φωνή, κιθάρα), τον Θόδωρο Τραγόπουλο (κιθάρα), τον Φώτη Τσολοβό (μπάσο) και τον Αντώνη Κουντουρή (τύμπανα). Έπαιζαν διασκευές σε ποπ-ροκ κομμάτια της εποχής και κάποιες συνθέσεις του Δεκεριάν, δεν κατάφεραν όμως να μπουν στη δισκογραφία. Πολλά χρόνια μετά, στα μέσα του 2000, ένα κομμάτι τους συμπεριλήφθηκε στην εξαιρετική συλλογή της Anazitisis Records με τίτλο ''Swirling Echoes - Obscure Greek Bands from the 70s''.

Το 1975 ο Δεκεριάν γνωρίζει τους Αγάπανθος μέσω του μουσικού Γιάννη Κιουρκτσόγλου, που τότε ήταν παραγωγός στην EMI. Είχε προηγηθεί ένας δίσκος 45 στροφών του συγκροτήματος με τη συμμετοχή του Χάρη Κατσιμίχα, ο οποίος όμως έφυγε με τον αδερφό του για σπουδές στο Βερολίνο και οι δρόμοι τους χώρισαν. Έτσι, το τρίο των Αγάπανθος αποτελείτο πλέον από τον Θοδωρή Τρύφωνα, τον Ντόριαν Κόκα και τον Δεκεριάν. Στην παρέα ανήκαν ακόμη ο Λάκης Παπαδόπουλος, παλιός συμμαθητής του Τρύφωνα, και η Χαρά Αργυροπούλου, χωρίς να είναι επίσημα μέλη του συγκροτήματος.

Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Αγάπανθος: Ντόριαν Κόκας - Στέφανος Δεκεριάν - Θοδωρής Τρύφωνας

 

Αρχικά έπαιζαν σε συναυλίες σε κινηματοθέατρα, όπως συνέβαινε με όλα τα συγκροτήματα. Τράβηξαν όμως την προσοχή του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος ετοίμαζε τους ''Αχαρνής'' και έψαχνε για μουσικούς. Τίποτα δεν έγινε τελικά, εφόσον ο Σαββόπουλος είχε ήδη τον ''δικό'' του κόσμο, αλλά και οι Αγάπανθος ήθελαν να προβάλλουν το δικό τους υλικό, ειδικά εκείνη την πρώτη τους περίοδο.

Το 1976 κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με παραγωγό τον Κιουρκτσόγλου και με στιχουργό σε μερικά κομμάτια τον, γνωστό σήμερα, παραγωγό Ηλία Μπενέτο. Επηρεασμένοι από το hippy κλίμα που έξω ήδη έπνεε τα λοίσθια, μεταφέρουν στα ελληνικά το ''Woodstock'' της Joni Mitchell, όπως είχε γίνει μεγάλη επιτυχία το 1970 από τους Matthews Southern Comfort, καθώς και το ''Cowgirl in the sand'' του Neil Young. Ο δίσκος ενώ παιζόταν από τα ραδιόφωνα και ακουγόταν σε διαφημιστικές εκπομπές, δεν περπάτησε - κάτι που οφειλόταν αναμφισβήτητα στο σαρωτικό πολιτικό τραγούδι της Μεταπολίτευσης.

Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Οι Αγάπανθος το 1976 σε συναυλία στο Αμερικανικό Κολλέγιο

Συνέχισαν έτσι να παίζουν σε καλοκαιρινά μαγαζιά και ο Στέφανος Δεκεριάν ακόμη δεν είχε σκεφτεί να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Το 1979 μόνο εκλήθη από τον Μπουκουβάλα του θρυλικού θερινού ''Τιπούκειτου'' στην Κηφισιά να συνοδεύσει για μία βραδιά τη Φλέρυ Νταντωνάκη σε τραγούδια του Dylan, του Lennon και του Χατζιδάκι. Η πρώτη κίνηση ''αυτονομίας'' από τους Αγάπανθος έγινε το 1981 με τους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Δεκεριάν γράφει το τραγούδι ''Στάλες της βροχής'', γίνεται demo με τη φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου, όμως στους Αγώνες διαγωνίζεται με την πρωτοεμφανιζόμενη Πένυ Ξενάκη.

Ο Νίκος Κυπουργός αναθέτει στον Δεκεριάν την ενορχήστρωση και άλλων τραγουδιών κι ο ίδιος μεταβαίνει στην Κέρκυρα. Εκεί, ο Μάνος Χατζιδάκις τον αποκαλεί χαριτωμένα ''Αράμ'', μια και το αρμένικο όνομα ''Δεκεριάν'' τού θυμίζει τον Χατσατουριάν. Στα διαλείμματα απ' τις πρόβες, ο Δεκεριάν δεν θα ξεχάσει τον Χατζιδάκι που κουρασμένος καθώς ήταν, είχε ακουμπήσει το χέρι του στον ώμο του, σιγοτραγουδώντας τις ''Στάλες της βροχής''. Λίγες μέρες μετά, στα μεθεόρτια των Αγώνων στην Αθήνα, σε πρες κόνφερανς, ο Χατζιδάκις πλέκει το εγκώμιο του ενορχηστρωτή Δεκεριάν.

Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Οι Αγάπανθος το 1976. Από αριστερά: Στέφανος Δεκεριάν - Ντόριαν Κόκας - Θοδωρής Τρύφωνας

 

Ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα προσωπικός δίσκος του Στέφανου Δεκεριάν, το άλμπουμ ''Δείγμα δωρεάν'', βγήκε το 1989 (επανεκδόθηκε πριν λίγα χρόνια σε ψηφιακή μορφή με την προσθήκη κάποιων νέων συνθέσεων). Ο δημιουργός τον πήγε και πάλι στον Χατζιδάκι, εκείνος το άκουσε και του ζήτησε να αλλάξει μερικούς στίχους σε δυο-τρία τραγούδια. Δυστυχώς αυτό δε μπορούσε να γίνει, εφόσον το ηχογράφημα ήταν ήδη τυπωμένο κι έκτοτε ο Δεκεριάν δεν ξανασυναντήθηκε με τον μεγάλο συνθέτη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Στέφανος Δεκεριάν παραμένει ένας μουσικός χαμηλών τόνων που δίνει τακτικά συναυλίες σε μικρές μουσικες σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας. Η επερχόμενη συναυλία του, αυτή την Τετάρτη 13/5, στον πολυχώρο ''Γαλαξίας'' της Νέας Σμύρνης, έχει ιδιαίτερη σημασία. Θά'ναι μια εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, όπου ο ίδιος θα συνδέσει τη δική του παράδοση, την έντεχνη και λαϊκή μουσική της Αρμενίας, με ελληνικά και ξένα τραγούδια. Λεπτομέρεια: Η συναυλία του Στέφανου Δεκεριάν θα δοθεί στο ίδιο μέρος που πραγματοποιήθηκε η διαβόητη εκτέλεση του θεοδωρακικού ''Άξιον Εστί'' με τον Σάκη Ρουβά! ''Ο Σάκης τραγούδησε έξω, εγώ θά'μαι μέσα'' δηλώνει ο Δεκεριάν...

Από τους Αγάπανθος σε συναυλία μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
Οι Αγάπανθος σε συναυλία το 1977

 

* Ο Στέφανος Δεκεριάν έκανε ένα μεγάλο δώρο στους φιλόμουσους αναγνώστες του LIFO.gr: Το demo του τραγουδιού του με τη φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου για τους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι. Ηχογράφηση του 1981 που δεν ακούστηκε ποτέ άλλοτε και πουθενά πέραν του studio του Τρίτου Προγράμματος όπου γράφτηκε. Τον ευχαριστούμε!

Στάλες της βροχής

Μουσική: Στέφανος Δεκεριάν

Στίχοι: Στ. Σταύρος

Ερμηνεία: Σαβίνα Γιαννάτου

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ