O Γιάννης Τσούτης είναι ένας shaper, ένας άνθρωπος που το επάγγελμά του είναι να διαμορφώνει. Συγκεκριμένα είναι ένας surfboard shaper και surfboard designer, σχεδιάζει δηλαδή ή διαμορφώνει σανίδες του surf. Άνοιξε την εταιρεία του Cohete Surfboards το 2007, όταν ήταν μόλις 24 χρονών. Είναι η πρώτη εταιρεία που κατασκευάζει σανίδες του surf στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα success story. Ξεκίνησε αρχικά σαν χόμπι και σήμερα, στα 32 του, παράγει πάνω από 2000 σανίδες του surf το χρόνο.
Τον συναντήσαμε στο εργαστήριο του στον Γέρακα, εκεί που φτιάχνει τις custom σανίδες. «Surf έκανα για πρώτη φορά το 1999, πολύ μικρός» λέει. «Είμαι αυτοδίδακτος. Επειδή η μητέρα μου είναι από την Ικαρία, ξεκίνησα να κάνω εκεί τα καλοκαίρια, σε δύο παραλίες που βγάζουν κύματα με τα μελτέμια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε το κύμα τόσο εύκαιρο, πρέπει να τρέχεις συνέχεια να το βρεις. Έτσι, από το 2000 και έπειτα τρέχω συνέχεια να βρω το κύμα. Όταν είχα ξεκινήσει και έκανα surf, έβλεπα τις σανίδες και ήμουν πολύ περίεργος για τον τρόπο που τις κατασκευάζουν. Είχα ένα μικρόβιο. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω εισαγωγή πρώτες ύλες και ξεκίνησα να φτιάχνω μόνος μου σανίδες με τις οδηγίες που είχα βρει στο ίντερνετ. Έτσι ξεκίνησα. Τελείως αθώα. Έφτιαχνα σανίδες και πηγαίναμε με τους φίλους μου και τις δοκιμάζαμε. Αργότερα πήρα την απόφαση να το κάνω αυτό πιο σοβαρά. Σπούδασα στην Αγγλία μηχανολόγος-μηχανικός. Έμαθα από τα λάθη μου, εξελίχθηκα και έφτασα σε ένα επίπεδο να λέω τώρα ότι κατασκευάζω σανίδες οι οποίες είναι άρτιες ποιοτικά, και πολύ καλές και ανταγωνίσιμες».
Το surf έχει κάνει ένα φοβερό comeback -επειδή είναι ένα παλιό άθλημα, συμβαίνει από το '50. Πολύς κόσμος που ξεκινάει να κάνει surf δεν προχωράει, το αφήνει επειδή βρίσκει ότι είναι πολύ δύσκολο να το κάνει στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο γενικότερα επειδή είναι ένα extreme άθλημα, δεν είναι όπως το να πας να παίξεις μπάσκετ. Θέλει να είσαι λίγο θαρραλέος.
Η Cohete Surfboards αυτή τη στιγμή εξάγει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τα προϊόντα που παράγει είναι εφάμιλλα με αυτά που προέρχονται από την Αμερική ή την Αυστραλία και χορηγούν ακόμη και ορισμένους αθλητές στο εξωτερικό. Η εταιρεία πάει πολύ καλά σύμφωνα με τον Γιάννη. Πλέον κατασκευάζουν SUP (stand uppaddleboards), τις σανίδες που στέκεσαι όρθιος και κάνεις με κουπί, σανίδες kite surf που κάνεις με αετό. Έχουν την αντιπροσωπία της O’ Neil και της Xenon στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πρόσφατα άνοιξαν το Zebras and Libras, ένα νέο brand με γυναικεία μαγιό και apparel που φτιάχνονται 100% σε ελληνικές εταιρείες. Μόλις βγήκε στην αγορά η πρώτη του κολεξιόν.
Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο surf», αναφέρει. «Ξεκίνησα την εταιρεία πολύ μικρός και δεν ήξερα πού πάνε τα τέσσερα. Στην ουσία αφιέρωσα όλα μου τα νεανικά χρόνια εκεί. Δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτό. Απεναντίας, όλες αυτές οι ώρες, ο ιδρώτας και το αίμα που έχω χύσει τώρα βλέπω ότι έχουν γίνει κάτι».
«Μόνο δυσκολίες είχα όταν ξεκίνησα. Η μεγαλύτερη ήταν τα υλικά. Είχα πάντα καθυστερήσεις και η παραγωγή πήγαινε πίσω. Έπρεπε να φέρνω πάντοτε μεγαλύτερες ποσότητες για να στοκάρω. Πολλά πράγματα μέχρι και σήμερα δεν τα βρίσκω εύκολα. Πρέπει να φύγουν από Αμερική και να έρθουν από Γαλλία. Μετά ήταν το κατασκευαστικό κομμάτι που πάντοτε έπρεπε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όλο αυτό το test and trial που μας πήγαινε πίσω παραγωγικά. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλα πηγαίνουν ρολόι. Και τέλος, κάποιος όταν ακούει ότι μια σανίδα surf κατασκευάζεται στην Ελλάδα δηλαδή είναι ‘Made in Greece’ λίγο τον παραξενεύει. Είναι μια ρετσινιά. Μπορεί να μας ξέρουν για τον τουρισμό, για την φέτα, για την κρίση τα τελευταία χρόνια, όχι όμως ως μια χώρα για surf. Και αυτό όμως το ξεπερνάμε. Cohete σημαίνει πύραυλος, είναι ισπανική λέξη, οπότε περνάει στο υποσυνείδητο των πελατών ότι δεν είναι κάτι ελληνικό, αλλά ένα διεθνές brand. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και το logo μας. Αυτές είναι οι δυσκολίες τώρα έχουν αρχίσει να φθίνουν.
Αυτή η εμπειρία μου με έχει διδάξει να είμαι πολύ υπομονετικός. Δεν φέρνει τίποτα ο άνεμος. Όλα έρχονται μέσα από τη δουλειά σιγά-σιγά. Βάζεις στόχους, τους καταφέρνεις, πας στους επόμενους, τους καταφέρνεις και πάει λέγοντας. Αυτή η δουλειά με έχει μάθει να είμαι πάρα πολύ σκληρός όποτε πρέπει, να είμαι πιο κοινωνικός, να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Να δραστηριοποιούμαι όλο και περισσότερο. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο ανοικτός γίνεται, να έχω τα μάτια μου ανοικτά δεξιά και αριστερά, να βλέπω τι γίνεται και να παίρνω εμπειρίες από παντού. Με εμπνέει η δουλειά μου επειδή πάντοτε βλέπω ότι εξελίσσομαι μέσα από αυτή. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στάσιμος.
Είναι γεγονός ότι είναι λίγο της μόδας το surf τελευταία στα media παγκοσμίως. Έχει ξανακάνει ένα φοβερό comeback -επειδή είναι ένα παλιό άθλημα, συμβαίνει από το '50. Πολύς κόσμος που ξεκινάει να κάνει surf δεν προχωράει, το αφήνει επειδή βρίσκει ότι είναι πολύ δύσκολο να το κάνει στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο γενικότερο επειδή είναι ένα extreme άθλημα, δεν είναι όπως το να πας να παίξεις μπάσκετ. Θέλει να είσαι λίγο θαρραλέος. Σίγουρα τα τελευταία 3-4 χρόνια ανεβαίνει πάρα πολύ.
Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που δουλεύω εδώ και 2-3 χρόνια, πώς μπορείς να κάνεις art σε μια σανίδα δηλαδή με τα ίδια τα υλικά που χρησιμοποιείς για να την φτιάξεις. Αναμιγνύω με την κόλλα χρώματα και κάνω κάποια σχέδια abstract, βάζω από κάτω διάφορα prints ή χρυσόσκονη και τα πλαστικοποιώ. Είναι κάποιες τεχνικές που έχω μάθει και έχω προσπαθήσει να τις κάνω τέχνη, είναι ένας συνδυασμός κατασκευής και τέχνης. Δεν έχουμε πάρει έναν αερογράφο ή έναν μαρκαδόρο και τις έχουμε βάψει.
σχόλια