Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας θα είναι τελικώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο του Πειραιά.
Η υποψηφιότητά του Νίκου Μπελαβίλα φέρεται να κλείδωσε το απόγευμα του Σαββάτου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το όνομά του είχε συζητηθεί έντονα και για τον δήμο της Αθήνας, αλλά τελικά ο Νίκος Μπελαβίλας θα είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Πειραιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019
Σήμερα ο Νίκος Μπελαβίλας έκανε γνωστή την υποψηφιότητά του με ανάρτησή του στο Facebook και παράλληλα επιτέθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι αρχιτέκτονας και αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
Πρόσφατα ορίστηκε πρόεδρος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. με βασικό έργο την ανάπλαση της Αθήνας με έμφαση στις περιοχές του εμπορικού τριγώνου και των προσφυγικών της Αλεξάνδρας, αλλά και η ανακαίνιση των διατηρητέων.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου διδάσκει από το 2003. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Διηύθυνε το Γραφείο Λαυρίου του ΕΜΠ για τη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερµούπολης. Ως μέλος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, του θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, του Τεχνικού Πανεπιστημίου στη Λεµεσό, των επεκτάσεων του Τραµ στην Αθήνα και Πειραιά, κ.α.
Ήταν επικεφαλής της μελέτης του κτιρίου της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, όπως και των ερευνών του ΕΜΠ για τα Ιστορικά Μεταλλεία στο Αιγαίο, το Μητρώο Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς – TICCIH, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων – ICOMOS και από το 2007 επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της UNESCO.
Έχει γράψει τα βιβλία "Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας" και "Τόποι Ανθρώπων – σχόλια για το χώρο και την πολιτική". Συμμετείχε με άρθρα του στους συλλογικούς τόμους "Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη" στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2006, "Αthens-Absolute Realism" στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2002, " Ελλάδα της θάλασσας", "Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα", "Το ελληνικό τοπίο", "Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος – 17ος αιώνας", "Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας", "Σύγχρονα ελληνικά τοπία" κ.α.
σχόλια