Η ποικιλία Αγιωργίτικο πήρε το όνομά της από την κωμόπολη Άγιος Γεώργιος, σημερινή Νεμέα του νομού Κορινθίας, και αποτελεί τη μεγαλύτερη ζώνη για ερυθρά κρασιά στην Ελλάδα.
Το κρασί έπαιζε ανέκαθεν πρωταρχικό ρόλο στην τοπική οικονομία, μια και ο φημισμένος φλιάσιος οίνος παραγόταν περισσότερο από 2.000 χρόνια στην περιοχή.
Οι αμπελώνες όπου καλλιεργείται το αγιωργίτικο αναπτύσσονται σε τρεις ζώνες ξεκινώντας από υψόμετρο 200 μέτρων, και εκτείνονται μέχρι τα 800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν σημαντικές εδαφικές και κλιματικές διαφορές μεταξύ των αμπελώνων, με αποτέλεσμα να παράγονται διαφορετικού στυλ κρασιά από την ίδια ποικιλία.
Το αγιωργίτικο δίνει φινετσάτα κρασιά με κύριο χαρακτηριστικό τα αρώματα κόκκινων φρούτων. Τα φρέσκα πίνονται ευχάριστα ως απεριτίφ, τα περασμένα από βαρέλι συνοδεύουν αρμονικά αρκετά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΓΑΙΑΣ
Κούτσι Νεμέας
Γαία Οινοποιητική / 2013
Ευχάριστο, καθημερινό κρασί, με τη νεότητα και τον φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας να εξισορροπούνται πλήρως από την παρουσία δρυός, αποκτώντας δομή και γευστικό βάθος. Αρώματα βύσσινου και ώριμου δαμάσκηνου με απαλές βοτανικές νύξεις και βανιλάτη επίγευση. Ακόμα μια αξιόλογη πρόταση του οινολόγου και καθηγητή Γιάννη Παρασκευόπουλου.
ΔΡΥΟΠΗ RESERVE
Κούτσι Νεμέας
Κτήμα Τσέλεπου / 2011
Ένα πληθωρικό κοσμοπολίτικο αγιωργίτικο από τη γνωστή για τα εκλεκτής ποιότητας κρασιά περιοχή Κούτσι Νεμέας. Ζουμερή, φρουτώδης γεύση, με το βατόμουρο και το μαύρο κεράσι να κυριαρχούν και τις νότες ευκάλυπτου να ξεχωρίζουν. Ώριμες τανίνες και βελούδινη επίγευση.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Νεμέα
Οινοποιείο Αϊβαλή / 2012
Από επιλεγμένο αμπελώνα χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων, το Μονοπάτι μας συνεπαίρνει με την όμορφη έκφραση της ποικιλίας. Νεανικό μπουκέτο με άφθονα κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά και καραμελένιες νότες. Στο στόμα ισορροπημένη γεύση, στιβαρές τανίνες και απολαυστική διάρκεια.
ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ
Νεμέα
Κτήμα Παπαϊωάννου / 2010
Ερυθρό που ξεδιπλώνει σταδιακά τις πολυποίκιλες αρετές του, αποκαλύπτοντας την ισχύ και την ποιότητα που προσδίδει ο 45 ετών και άνω αμπελώνας προέλευσης. Συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως βύσσινου και κερασιού, με νότες πιπεριού και μοσχοκάρυδου. Αυστηρή δομή και αισθητές τανίνες.
ΑΡΕΤΗ
Κοκκινοχώρι Καβάλας
Κτήμα Βιβλία Χώρα / 2009
Προϊόν μικρής στρεμματικής απόδοσης, ένα αγιωργίτικο από το μικροκλίμα της ανατολικής Μακεδονίας! Πληθωρικό, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, νότες κέδρου και γλυκών μπαχαρικών. Μεστή γεύση, ευγενικές τανίνες και ευχάριστη επίγευση.
σχόλια