ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ίσως είναι «το τέλος της αρχής»

Ίσως είναι «το τέλος της αρχής» Facebook Twitter
Φωτο: Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC
11

Αμέσως μετά τη νίκη των Συμμάχων επί της στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική, το 1942, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει: «Αυτό δεν είναι το τέλος, δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Ίσως είναι το τέλος της αρχής».

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση. Αποφύγαμε τα χειρότερα, που θα ήταν η άτακτη χρεοκοπία και στη συνέχεια το Grexit, αυτό που ο ίδιος ο Τσίπρας, μετά από μήνες αμφιταλαντεύσεων, χαρακτήρισε «ανατίναξη της χώρας». Πήραμε μια ανάσα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια. Αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Δρόμο που δεν θα είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι:

Τα μέτρα είναι πολλά και σκληρά και η κοινωνία ήδη κουρασμένη.

Όχι όλα, φυσικά. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις θα λέγαμε ότι είναι και αναγκαίες, αλλά έχει και πολλά δύσκολα και υφεσιακά μέτρα. Ο λογαριασμός μεγάλωσε όλους αυτούς τους μήνες και τώρα είναι η ώρα της πληρωμής. Δεδομένου ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη καταβάλει σημαντικό κόστος όλα αυτά τα χρόνια, είναι αμφίβολο ποιες είναι οι αντοχές μας από εδώ και μπρος.

Είμαστε σε μια συνεχή πολιτική ένταση, με μεγάλη πόλωση, στα όρια της νεύρωσης. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Κάπου εδώ ίσως είναι η ώρα να τελειώνουμε με τις ντρίπλες, τους τακτικισμούς και την επανάσταση και να ασχοληθούμε με το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μας, με το πώς θα ξαναβρούμε γρήγορα τον βηματισμό μας.

Μπαίνουμε σε περίοδο πολιτικής αστάθειας

Ήδη υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης (άτυπα έστω, καθότι η αντιπολίτευση –ορθώς– δεν το έχει θέσει) και στην ψηφοφορία που θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή οι απώλειες ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερες. Μπαίνουμε σε μια περίοδο με επικίνδυνες πολιτικές αναταράξεις, οι οποίες μπορεί να διαλύσουν και την οικονομία και τη χώρα. Αν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του δεν επιδείξει ωριμότητα και μια στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ του, τα όποια οφέλη κερδίσαμε χθες μπορεί να εξανεμιστούν και να τιναχτούν όλα πάλι στον αέρα.

Το κλίμα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί άσχημα

Τόσο για τη χώρα μας ειδικά, όσο και συνολικά. Ακόμα και αν σε βάθος χρόνου όλη αυτή η κρίση δυναμώσει την Ένωση, μια που αποκάλυψε πολλές αδυναμίες της, σε πρώτη φάση ο ευρωσκεπτικισμός θα διογκωθεί. Με διαφορετική έκφανση σε κάθε χώρα, αλλά με πολλά στερεότυπα να αναβιώνουν. Από τη μία τα «τζιτζίκια του Νότου», από την άλλη οι «ανάλγητοι του Βορρά». Ένας εθνικός προσανατολισμός που επί 10ετίες λειτουργεί ως συνεκτικός παράγοντας στο πολιτικό μας σύστημα θα αποδυναμωθεί και αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

Στα παραπάνω δεδομένα, να προσθέσουμε και ένα μεγάλο ερώτημα: μπορεί η σημερινή κυβέρνηση, με κορμό ένα κόμμα χωρίς κυβερνητική εμπειρία και διαχρονικά προσανατολισμένο στην αντιπολίτευση, στη διεκδίκηση και στην κινηματική δράση, να μετατραπεί μέσα σε ένα βράδυ σε αποτελεσματικό διαχειριστή μιας πρωτόγνωρης κρίσης, για την οποία δεν απαιτούνται πλέον μάχες πεζοδρομίου αλλά εφαρμοστικοί νόμοι, εγκύκλιοι και συγκρούσεις με συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος, αλλά είναι το δυσκολότερο απ' όλα.

Είναι όλα μαύρα λοιπόν;

Όχι. Απ' όλη αυτή την ιστορία υπάρχει και ένα πολύ θετικό στοιχείο. Η ωρίμανση (βίαιη έστω) μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος και πιθανόν και της ελληνικής κοινωνίας.


Μυθοπλασίες, φαντασιώσεις, δίπολα και χονδροειδή ψέματα που επί χρόνια κυριάρχησαν στην πολιτική μας ζωή ξεπερνιούνται πλέον από την πραγματικότητα. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας πολιτικής εξομάλυνσης και της επανατοποθέτησης ενός αποδεκτού πολιτικού πλαισίου εντός του οποίου θα ασκείται ο πολιτικός ανταγωνισμός.

Με τη συμφωνία και το πλαίσιο της ευρωζώνης να μην αμφισβητείται από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας ζωής, δημιουργείται μια βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει επιτέλους η πολιτική και οικονομική κανονικότητα στη χώρα μας. Τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε κάνει 3 εκλογές και 1 δημοψήφισμα. Είμαστε σε μια συνεχή πολιτική ένταση, με μεγάλη πόλωση, στα όρια της νεύρωσης. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Κάπου εδώ ίσως είναι η ώρα να τελειώνουμε με τις ντρίπλες, τους τακτικισμούς και την επανάσταση και να ασχοληθούμε με το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μας, με το πώς θα ξαναβρούμε γρήγορα τον βηματισμό μας.

11

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Προλαλισαντες κυριοι, τα σχολια σας εξαιρετικα κ τεκμηριωμενα, απλα ειμαι απεναντι σας, γιατι εσεις αναλυετε το πολιτικο προσωπικο, χωρις να λαμβανετε σοβαρα υπ οψιν σας, τον λαο...τον Πανσοφο Ελληνικο Λαο!Ειλικρινα πιστευετε οτι αν δεν αλλαξει εκ βαθρων η κουλτουρα μας, υπαρχει περιπτωση ν αλλαξει το πολιτικο σκηνικο?Πιστευετε οτι αυριο δε θα βρεθει ενα αλλο κομμα που δε θα πει "Λεφτα Υπαρχουν" ή "Σκιζω Μνημονια" ή "Παρτε Λεφτα?"....?Οποιος πιστευει κατι τετοιο το λιγοτερο ειναι αιθεροβάμων να μη πω αφελης!!!Πειτε μου τι πιθανοτητες εχει ο οποιασδηποτε ηγετης βγει στα μπαλκονια κ πει την Αληθεια!!!Λυπαμαι που το λεω ...αλλα τελειωσαμε...το τερματισαμε δυστυχως!Οι τελευταιες εκλογες κ ακομα περισσοτερο το Δημοψηφισμα μας καθορισε ολοκληρωτικα σαν ΛαοΗ Ελλαδιτσα θα σωθει μετα απο καμια 20αρια χρονια, οταν κ αν η Ευρωπη προχωρησει σε πληρη Πολιτικη & Οικονομικη Ενοποιηση!Πραγμα κ αυτο δυσκολοι!
Ωραία ας πούμε πως είναι καλοί όλοι και θέλουν το καλό της χώρας. Θλιβομαι όταν βλέπω πως τα κόμματα προτιμούν να βάζουν πάνω από καλό της πατρίδας την κομματική τους συνοχή. Παίζουν μπάντμιντον ο ενας με τον αλλο τόσο καιρό επειδή φοβούνται τις συνέπειες. Υπάρχει πλέον στην Ευρώπη αντί ευρωπαϊκό ρεύμα. Ζητούν πολιτική ενοποίηση και κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση χωρίς να μας λένε αν θα ψηφίζουμε αυτή την κυβέρνηση. Προτειναν την αλλαγη της δικιάς μας κυβέρνησης. Εφάρμοσαν ένα σχέδιο με το οποίο έγινε κατανοητό ότι δεν υπάρχει ευελιξία. Πρέπει να γκρινιαζεις 6 μήνες για να πάρεις 1 θετικό αντάλλαγμα όπως το εσπα που αναφέρετε παραπάνω. Βλέπω πως στην Ευρώπη που δημιουργησαμε επιστρέφουν εθνικιστικες αντιλήψεις και να δούμε που θα μας οδηγήσει όλο αυτό.
Κύριε Βαρδουλάκη, κάνετε φαινομενικά ψύχραιμες τοποθετήσεις που αν κάποιος δεν είναι προσεκτικός μπορεί να χάσει ένα σημαντικό μέρος της ανάλυσης. Τον Τσόρτσιλ και αυτά που πρεσβεύει. Ας υποθέσω οτι τον εκτιμάτε σαν ηγέτη του ΗΒ. Γράφετε λοιπόν: Κάπου εδώ ίσως είναι η ώρα να τελειώνουμε με τις ντρίπλες, τους τακτικισμούς και την επανάσταση και να ασχοληθούμε με το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μας, με το πώς θα ξαναβρούμε γρήγορα τον βηματισμό μας. Τακτικισμός δεν ήταν η ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ απο τον Σαμαρά; Είχε κι άλλο περιθώριο, αλλά επέλεξε να το κάνει τότε. Ήξερε οτι το μειλ Χαρδουβελη δε περνάει και οτι είναι πιθανό να καταστρέψει το κόμμα του, αλλά ήταν επιλογή του. Μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο με αφορμή ένα σόου στημένο. Ο Σαμαράς δεν εφάρμοσε αυτά που είχε υπογράψει, δε το προσπάθησε καν. Δε καταλαβαίνω επίσης, πως γίνεται ένα κόμμα που είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κάνει τέτοιο "αντάρτικο" και τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα να κάνουν γαργάρα τέτοια κίνηση. Εγώ το Σαμαρά θα είχα σταυρώσει. Αν ήμουν Μέρκελ θα τον ρωτούσα ευθέως το Σαμαρά αν με κοροιδεύει. Δε ξέρω αν μπορέι ο Τσίπρας να αντέξει το ιδεολογικό φορτίο της εφαρμογής των μέτρων, όμως απο μένα έχει τουλάχιστο τη συμπάθεια μου, τα σαχλά του "με ένα νόμο και ένα άρθρο" θα τα κόψει απο δω και μπρος θέλει δε θέλει. Λαϊκισμό, όμως κάνουν όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου. Απο λαϊκισμο σε λαϊκισμό προχωράμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και το αποτέλεσμά του είναι η έλλειψη πολιτικού λόγου.Η έλλειψη πολιτικού λόγου στη Βουλή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Ο καλύτερος ρήτορας εκεί μέσα είναι ο Βενιζέλος, πατούσε και πατάει ακόμα πόδι στη Βουλή όταν θέλει. Συνεισφέρει στη συζήτηση. Η ΝΔ όσο την έχω δει, Μειμαράκης και Σαμαράς περιορίζεται στην παλλικαριά και τη μπέσα. Αυτή είναι η δεξιά στην οποία απευθύνονται; Ας μην αναφερθώ στα δευτεροτριτοκλασάτα στελέχη που απορείς πως βρήκαν το δρόμο της βουλής. Θα ήθελα λοιπόν, να δω πολιτικό λόγο στη Βουλή απο εδώ και μπρος. Κονταροχτυπήματα εκεί μέσα και όχι στα παράθυρα των καναλιών. Θα ήθελα να νοιάζεται περισσότερο ο κόσμος και να τους παρακολουθεί στενά για να ξέρει τις ιδέες και τη στάση του βουλευτή που τον εκπροσωπεί. Κατά την ταπεινή μου άποψη και όσο και να θυμίζει ο Τσίπρας Παπανδρέου, έχει δύο προτέρηματα: Δίνει ελπίδα και δε φαίνεται λαμόγιο. Ελπίζω τώρα που ωρίμασε πολιτικά να κόψει τον αέρα των συνεργατών του που έχουν όρεξη για ρουσφέτια. Και ας μας εμψυχώσει και λίγο. Ας πεί οτι οφείλουμε να προσπαθήσουμε το μνημόνιο 3. Βάζουμε που βάζουμε όλοι πλάτη ας μας πει και κάποιος κι ένα μπράβο τόσο καιρό.
Το σχόλιό μου αφορά τους πάντες. Και την προηγουμενη Κυβέρνηση που μετά τις ευρωεκλογές έχασε τη μπάλα και την σημερινη που το τερμάτισε στις ντρίπλες και στους τακτικισμους με τα γνωστα θεαματικά αποτελέσματα που βιώνουμε. Αν αναλύουμε τα πάντα υπο το πρίσμα οι καλοί μεν, οι κακοί δε, θα χάνουμε διαρκώς τη μεγάλη εικόνα.
Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει ούτε χώρα, ούτε Ευρώπη.Αυτό που εμείς εδώ ονομάζουμε ανάσα, είναι συμβόλαιο κοινωνικού θανάτου και σφραγίδα σε μελλοντικές ταραχές και συγκρούσεις, ενώ και η Ευρώπη ή θα διαλυθεί ή θα κρατάει τους λαούς της στα όρια του πνιγμού σαν σκλάβους.Με την Ιταλία σε τραγική κατάσταση και το παιχνίδι της Ελλάδας να μεταφέρεται από τώρα στην Ισπανία, η ύφεση και η "αβεβαιότητα" θα παραμείνει, πράγμα που μόνο την Γερμανία συμφέρει, ενώ τους υπόλοιπους μας διαλύει.Δεν ξέρω τι ελπίδες έχετε -και από που τις αντλείτε- για μια "κανονικότητα" στην χώρα, για πρόοδο κτλ, αλλά έτσι όπως τα βλέπω εγώ, στο καλύτερο δυνατό(!) σενάριο θα περάσουν τα μέτρα κανονικά (με τις όποιες αντιδράσεις να περιορίζονται), θα τελειώσει το "πρόγραμμα" και θα έχουμε μια ρημαγμένη οικονομία, ένα χρέος ακόμα μεγαλύτερο και μηδέν υποδομές, αφού και κάτι ελάχιστα που είχαμε θα τα έχουμε δώσει στον Σόιμπλε δώρο για την γιορτή του... και όλα αυτά με +4 χρόνια φαγωμάρας στην πλάτη.Τότε φαντάζομαι, θα είμαστε έτοιμοι για την ρήξη.Όχι γιατί εμείς θα είμαστε έτοιμοι, αλλά επειδή εκείνοι πια δεν θα έχουν κανένα ενδιαφέρον να (ξανα)τροφοδοτήσουν το χρέος με νέα δάνεια.Τότε, μπορεί να (τους) συμφέρει όντως να είναι εκτός Ευρώπης η Ελλάδα.Η Ευρώπη έχασε και πέθανε πριν μια εβδομάδα, όταν τους "ηγέτες" απασχολούσε αν θα επικρατήσει το σωτήριο σενάριο των πιο παράλογων μέτρων στην ιστορία έναντι του grexit.Όταν η Γερμανία έκανε κανονική απόπειρα πραξικοπήματος, επίδειξη δύναμης με κόστος την καταδίκη ενός λαού, η κοινή γνώμη (που δεν τσιμπάει πια με το αστείο του τζατζικοτεμπέληέλληνα) κρατούσε την ανάσα της από φόβο. Εκείνη την στιγμή τελείωσαν όλα.Πάντα έλεγα ότι η καλύτερη μας προσπάθεια θα είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και όχι να της γυρίσουμε την πλάτη, γιατί δεν θα μας κάνει την χάρη να την γυρίσει και εκείνη.Πάντα έλεγα ότι η ρήξη δεν είναι επιλογή, όχι επειδή πιστεύω πως ΑΥΤΗ η Ευρωπαϊκή είναι μια ένωση στην οποία θέλουμε να είμαστε, αλλά επειδή πιστεύω πως είμαστε δεμένοι μαζί της ακόμα και αν αποφασίζαμε να βγούμε, οπότε καλύτερα μαζί, παρά εναντίον ενός τόσο απολυταρχικού καθεστώτος όπως η σημερινή ένωση.Δυστυχώς, στην παρύσα φάση, δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος το 2015, αυτή είναι η πιο πολιτισμένη γωνιά του.Δεν είναι και για αναλύσεις ή αισιοδοξία.Όπως δεν είναι αισιόδοξο που τόσες μέρες δεν βγήκαμε μαζί, όλοι μαζί, να φωνάξουμε πως ΑΥΤΗ η Ευρώπη ΔΕΝ θα επιβιώσει, πως αυτό το έκτρωμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξεκίνησε κάποτε.Ανεξαρτήτως του τι νομίζει κανείς ότι πρέπει να κάνουμε εμείς, αν είναι με το "μένουμε ευρώπη", την ρήξη ή κάπου ανάμεσα, όλοι συμφωνούν σε αυτό. Γιατί λοιπόν κάνουμε σαν να μην μας αφορά, ενώ μας αφορά πιο πολύ από τον οποιονδήποτε;Σε κάθε περίπτωση, μην ξανακούσω κανέναν να λέει ότι δεν είναι Ευρωπαίος ο Έλληνας.Μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος του Ευρωπαίος παραμένει.Κυριολεκτικά.
Υπάρχει και κάτι που κανείς δεν το αναφέρει και μάλλον στην τούρλα του Σαββάτου που ζούμε αυτό τον καιρό, λίγοι το έχουν σκεφτεί. Ο Σόιμπλε και οι λοιποί δεν ειναι δια βίου άρχοντες, είναι αιρετοί. Όντας μέσα, έχουμε την ελπίδα να μην ξαναεκλεγούν. Να φύγουν πρώτα αυτοι και οι πολιτικές τους, και μετά εμείς. Αν βγούμε πρώτοι εμείς, ίσως και να χάσουμε μια καλύτερη Ευρώπη που ενδεχομένως έρχεται... Μαζί με την ελπιδα ;)Αυτά για τους φουριόζους περί αποχώρησης, δραχμής, μοναξιάς, περηφάνιας κ.ο.κ.
Μα ναι, αν και απαισιόδοξος αυτές τις μέρες... δεν διαφωνώ.Σε κάθε περίπτωση, αν ένα πράγμα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτο θέμα μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών.Ακούω από γνωστούς που ζουν στην Ευρώπη πως σε άλλες χώρες ο κόσμος μιλάει συνέχεια για το θέμα της Ελλάδας, την στάση των Γερμανών, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το τι ακριβώς σημαίνει ένωση και προς τα που πάει αυτό.Και επιμένω, αν δεν περάσουμε εμείς με κάποιο τρόπο το μήνυμα -τώρα που ακόμα όλες οι κάμερες είναι εδώ και ο κόσμος στην τσίτα και έτοιμος να ακούσει-, ποιος θα το κάνει;
Ευρώπη υπάρχει και θα υπάρχει. Και μακάρι να μη συνεχίσει να υπάρχει χωρίς εμάς. Την Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως συνδημιουργοί και όχι ως αντίπαλοι. Ακόμα και χθες ο Τσιπρας είπε ότι "ηταν λάθος να πιστευουμε ότι θα κερδίσουμε την Ευρώπη". Μα αν πηγαίνεις με τη λογική ότι ειναι εχθροί και επί χρόνια μπολιάζεις και μπολιάζεσαι σε αυτη την αντίληψη, τότε θα καταλήξεις ξένο σώμα που θα περιθωριοποιηθεί. Οι δε θεωρίες περί άλλων (αριστερών) δυνάμεων που θα αλλάξουν την Ευρώπη ειναι επίσης τρομερές ανοησίες. ΟΙ μεγάλες χωρες έχουν σταθερες και μακροχρόνιες εθνικές στρατιγικές πολιτικές. Δεν αλλάζουν όποτε αλλάζει πρόεδρος στη Γαλλία, Καγκελάριος στην Γερμανία και Πρωθυπουργός στην Βρετανία. Ειναι ασχετίλα και επαρχιωτισμός να τα πιστευει κανείς αυτά. Και κάτι τελευταίο: χθες η ΕΕ αποφάσισε ότι κατ' εξαίρεση για την Ελλάδα τα εργα ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν 100% από την ΕΕ χωρις εθνική συμμετοχή. Τόσο κακη η ΕΕ, τετοιο πραξικόπημα βιώνουμε...
Αγαπητέ Κύριε Βαρδουλάκη, δεν ξέρω πως μπορεί να είναι τόσο αυτονόητα σωστό (ώστε η αντίθετη άποψη να περνάει σαν ασχετίλα ή επαρχιωτισμός(wtf??!!) το ότι οι κοινωνίες δεν αλλάζουν και δεν εξελίσσονται.Να τους το πούμε εκεί στις μεγάλες χώρες να μην κάνουν εκλογές αν είναι.Τέλος πάντων, αλλού είναι που δεν σας καταλαβαίνω καθόλου.Τι σχέση έχει η απόπειρα πραξικοπήματος με τα ΕΣΠΑ;Μας δίνει και αναπτυξιακά 35 δις και κάποτε θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά;"Πραξικόπημα, καλείται η βίαια και αιφνιδιαστική συνωμοτική πράξη που έχει σκοπό τη μεταβολή του πολιτεύματος προς όφελος της πολιτικής και στρατιωτικής κάστας μιας χώρας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα πραξικοπήματα έχουν σκοπό την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος και τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Διακρίνεται σε πολιτικό ή στρατιωτικό, ενώ υπάρχει και ο όρος συνταγματικό πραξικόπημα"Γυρίστε πίσω τον χρόνο και θυμηθείτε πόσες φορές μας απείλησαν να μην ψηφίσουμε κάποιον άλλον από τους γνωστούς.Η αντίδραση μετά την ανυπακοή, είναι να μας δείξουν με κάθε τρόπο πως δεν έχουμε δημοκρατία, πως το χρέος μας θα λειτουργήσει με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος και τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.Τόσα χρόνια παίζει αυτή η μάχη, δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι νέο και έκανε πολλούς στην Ευρώπη να ανατριχιάσουν, ήταν η τόσο απρόκλητη παρέμβαση με δηλώσεις για ένα δημοψήφισμα, ήταν η διακοπή του ELA που έγινε με πολιτικά κριτήρια, ήταν η στάση πληρωμών από Γερμανικές εταιρείες, το νέο κύμα επίθεσης των ΜΜΕ σε όλα τα επίπεδα, οι συκοφαντίες... και στο τέλος παράλογα μέτρα, που εμφανώς δεν έχουν σχέση με καμία δημοσιονομική εξυγίανση ή μεταρρυθμίσεις, αλλά σκοπό έχουν να ρίξουν ή να μεταμορφώσουν μια κυβέρνηση που αμφισβήτησε (με την εντολή του λαού) τον μονόδρομο της λιτότητας.Δεν ξέρω τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να μιλάμε για πραξικόπημα.Αν δεν μπήκαν με Λέοπαρντ στην Αθήνα δεν ξέρω αν είναι γιατί (εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν) τους τα αγόρασαν όλα ή επειδή φοβήθηκαν την κατακραυγή...
καλησπέρα :) ".. μπορεί η σημερινή κυβέρνηση, με κορμό ένα κόμμα χωρίς κυβερνητική εμπειρία ... με συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα; "οχι, δεν μπορεί ! χρειάζεται παλιούς και έμπειρους μαστροπούς !
Εχουμε την ευκαιρια να γινουμε κανονικη χωρα.Με το πακετο και τις μεταρρυθμίσεις θα ειναι δυσκολα αλλα σε 3 χρονισ θα συνελθουμε. Ενδιαμεσα θα βρεθουν κ ισοδυναμα οπως πχ