H Αθήνα δεν προσφέρει και τόσες πολλές ευκαιρίες για να ανακουφιστείς νόμιμα και να μην κάνεις στάση όπου βρεις για να ξαλαφρώσεις, μπορείς όμως να ουρείς οπουδήποτε χωρίς κυρώσεις; Τι λέει ο νόμος;
Η ούρηση σε δημόσιο χώρο δεν απαγορεύεται ρητά από την ελληνική έννομη τάξη, αλλά...
Ο δικηγόρος Χρήστος Γραμματίδης μας εξηγεί:
Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη δημόσια ούρηση καθ' εαυτή. Η μόνη σχετική διάταξη είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «προσβολή δημοσίας αιδούς». Ο νόμος για την ακρίβεια μιλάει για «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστη πράξη ή βάναυση προσβολή της αιδούς άλλου προσώπου με ακόλαστη πράξη». Προφανώς η ούρηση δεν εμπίπτει στον ορισμό της ακόλαστης πράξης. Όμως, η νομολογία για τους επιδειξίες έχει δεχτεί ότι η «δημόσια επίδειξη γεννητικών οργάνων» συνιστά ακόλαστη πράξη. Έτσι κάποιοι συγγραφείς υποστηρίζουν (χωρίς να είναι ομόφωνα αποδεκτό) ότι και η δημόσια ούρηση περιλαμβάνεται στον ορισμό, εάν γίνεται με «εξαγωγή» του γεννητικού οργάνου ώστε να είναι ορατό και εάν ο ουρών δεν λάβει κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το όργανό του από διερχόμενους ή περίοικους. Ειδικώς για τα παιδάκια, νομίζω ότι η θέα των οργάνων τους δεν προσβάλλει την αιδώ (τουλάχιστον κατά την αντίληψη του μέσου ανθρώπου που είναι αυτή που αφορά τη δικαιοσύνη). Επίσης, αν μιλούμε για περιπτώσεις αστέγων ή ανθρώπων με συχνοουρία ή άλλο θέμα υγείας που δεν μπορούν να κρατηθούν, πιθανώς να υπάρχει και αυτό που λέμε «κατάσταση ανάγκης» που αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης τους
Θεωρητικώς, θα μπορούσε κανείς να πει ότι εγείρεται ζήτημα με την ούρηση επί φυτών καθώς ίσως αυτά καταστραφούν ή με την ούρηση επί πράγματος που ανήκει σε τρίτον (π.χ. επί του παρκαρισμένου αυτοκινήτου σου). Αλλά ακόμη και τότε, είναι κρίσιμο το εάν υπάρχει στόχευση ή εάν γίνεται κατά λάθος («ξώφαλτσα»). Ενώ, οι μεθυσμένοι έχουν ούτως ή άλλως μειωμένη αντίληψη την ώρα της μέθης και άρα δεν είναι βέβαιο ότι η πράξη μπορεί να τους καταλογιστεί νομικά.
Μπορεί λοιπόν στην πολύπαθη Αθήνα η δημόσια ούρηση να είναι ανεξέλεγκτη και να ευθύνεται για μερικά αποπνικτικά στενά που έχουν καταντήσει αποχωρητήρια, ωστόσο ας ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει σε διάφορες άλλες χώρες. Αν ετοιμάζεστε για διακοπές σε κάποια ξένη πρωτεύουσα καλό είναι να ξέρετε τι σας περιμένει σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κρατηθείτε.
- Στο Βερολίνο, δεν έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα και δεν προβλέπεται καμία ποινή. Ωστόσο η πράξη δεν παύει να θεωρείται προσβλητική και ανάρμοστη. Απλά θα το πληρώσετε με βλέμματα απαξίωσης και όχι ευρώ.
- Φτηνά θα σας κοστίσει το ξαλάφρωμα σε δρόμους στο Νέο Δελχί μια και το πρόστιμο είναι μόνο 1,58 δολάρια. Παντού υπάρχουν πινακίδες και η αστυνομία δεν χαρίζεται σε όσους ξεκουμπώσουν δημοσιώς το παντελόνι τους. Αν το ποσό σας φαίνεται μικρό, υπενθυμίζεται πως για τον μέσο Ινδό είναι πολύ μεγάλο.
- Το Παρίσι πάντως είναι πολύ πιο ακριβό και σε αυτή την περίπτωση. Όποιος πιαστεί να ανακουφίζεται δημοσίως θα πληρώσει περίπου 35 ευρώ. Αυτή η τιμή είναι μάλιστα φιλική μια και παλιότερα το πρόστιμο μπορούσε να φτάσει τα 644 δολάρια.
- Τσουχτερές είναι οι τιμές και στην Νέα Υόρκη. Αν σας πιάσουν να ανακουφίζεστε σε κάποιο πεζοδρόμιο ή σε κάποια γωνία θα χρειαστεί να βγάλετε από το πορτοφόλι σας 50 δολάρια. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Μεγάλου Μήλου η μάστιγα στην πόλη είναι οι οδηγοί ταξί.
- Στο Μπράιτον πάντως καλά θα κάνετε να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν επιλέξετε να αφεθείτε δημοσίως. Το πρόστιμο είναι 80 λίρες, αλλά μπορεί και να σας συλλάβουν και να σας υποχρεώσουν να καθαρίσετε και το μέρος.
- Στο Ντουμπάι οι τιμές είναι εξωφρενικές, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς στην πόλη της υπερβολής. Το πρόστιμο εδώ είναι 136 δολάρια.
- Στις Βρυξέλλες πάντως είναι σίγουρα απαγορευτικό να κάνεις κάτι τέτοιο μια και το πρόστιμο εδώ είναι μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού. Από το 2012 και έπειτα το πρόστιμο έχει εκτοξευτεί στα 250 ευρώ και οι οι αρχές είναι πολύ αυστηρές.
*Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τις ξένες χώρες παρουσιάζονται σύμφωνα με το hopesandfears.com οπότε δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ακρίβεια των τιμών
σχόλια