Διαστάσεις κανονικής επιδημίας λαμβάνει η γαστρεντερίτιδα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 κρούσματα. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί κάτι παραπάνω από 300 κρούσματα αλλά έκτοτε ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ραγδαία. Τέσσερις ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Καστοριάς.
Ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ διαβεβαιώνει πως τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση.
Επιστημονικό κλιμάκιο του Κέντρου έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και τον σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς αιτίες.
Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων ασθενών που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας συνηγορούν υπέρ γαστρεντερίτιδας ιογενούς αιτιολογίας, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού δεν προκύπτουν, προς το παρόν, στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, που επίσης νόσησε, διαβεβαίωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του νωρίτερα, ότι αμέσως μετά τα πρώτα κρούσματα, ο δήμος έλεγξε εξονυχιστικά το σύστημα ύδρευσης, από τις πηγές έως τα δίκτυα εντός της πόλης, καθώς και όλες τις δεξαμενές και τα εξωτερικά αντλιοστάσια.
Όπως είπε, από τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκε καμία παραβίαση ή παρεμβολή και το υπολειμματικό χλώριο στα αποθέματα νερού ήταν στα προβλεπόμενα επίπεδα, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο υδατογενούς προέλευσης της επιδημίας.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Άργος Ορεστικό, στα χωριά Λεύκη και Μανιάκους και σε μερικές ακόμη κοινότητες και οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από τους φαρμακοποιούς να τροποποιήσουν το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη.
To ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει τη σύσταση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ https://bit.ly/2B8fT0Q
σχόλια