Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας Facebook Twitter
1

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο, υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο, προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν την «αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο νομοθετικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει πως ο Νικολάς Μαδούρο απέτυχε να αφουγκραστεί το αίτημα για νέο κύκλο προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, που μαστίζεται από κρίση.

Με το ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη, να αναγνωρίσουν τους απεσταλμένους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Υπενθυμίζεται πως η οδηγία του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Σήμερα το πρωί, ο Γκουαϊδό ζήτησε από τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο. «Τον ρώτησα ποιο είναι το μήνυμά σας προς εμένα και τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών», δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.

«Απάντησε δύο πράγματα: παρακαλώ εξακολουθήστε τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, ο οποίος έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και θυμηθείτε ότι πρόκειται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή».

Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον 35χρονο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ως νόμιμο αρχηγό κράτους της Βενεζουέλας και έχουν καταγγείλει ως σφετεριστή τον Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για δεύτερη θητεία έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές τον περασμένο χρόνο, κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του με την βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Μαδούρο υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών, παραδοσιακών συμμάχων της Βενεζουέλας όπως η Ρωσία και η Κίνα. Στον αντίποδα, τον Γκουαϊδό στηρίζουν και αναγνωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. 

Στο σημερινό σχέδιο ψηφίσματος, το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση «πολλών δημοκρατικών κρατών» να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το άρθρο δεν αναφέρει ποιοί ευρωβουλευτές αντέδρασαν στην απόφαση ....( Οι αλληλέγγυοι του ΣΥΡΙΖΑ ) , μήπως αυτή είναι η σημαντικότερη είδηση που αφορά την Ελλάδα και την φήμη μας σαν χώρα?