Handelsblatt: Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει

Handelsblatt: Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει Facebook Twitter
0

Η διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική Τουρκία σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο ο οποίος  εστιάζει στους λόγους για τους οποίους οι δυο ηγέτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων για υποχωρήσεις.

Αναλυτικό άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει» δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Πολλά σημεία τριβής, λίγη κινητικότητα», έτσι περιγράφει ο δημοσιογράφος τις σχέσεις των δυο λαών και αναφέρεται αναλυτικά στη «λίστα διμερών διαφορών που είναι μεγάλη και βαθιά ριζωμένη», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ωστόσο αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Παρά τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά τους και οι δυο πολιτικοί είναι προ πάντων ρεαλιστές. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς. Στα τέλη Μαρτίου ο τούρκος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοτικές εκλογές.

Η δυσαρέσκεια του λαού όσον αφορά την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας των τελευταίων τριών χρόνων. Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή κάποια υποχώρηση στο Κυπριακό θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη αδυναμίας.

Και οι δυο ηγέτες σε θέση άμυνας;

Και ο Τσίπρας όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας. Μπορεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αποσπά επευφημίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα όμως η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής. Επτά στους δέκα Έλληνες την απορρίπτουν.

Εάν ο Τσίπρας έκανε τώρα υποχωρήσεις και απέναντι στην Τουρκία, τότε αυτό θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές πιθανότητες εκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβρη».

Περί Αγίας Σοφίας και Χάλκης

 

Το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση λίγο πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[...] η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως 'επίσκεψη εργασίας', αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη ο Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη - κάποτε ο σημαντικότερος ιερός τόπος των Ορθόδοξων Χριστιανών, έπειτα τζαμί και σήμερα μουσείο. Στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη.

Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada. Εκεί βρίσκεται η κλειστή από το 1971 θεολογική σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά - με σύμφωνη σε αυτό της ΕΕ - την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας.

Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν η Άγκυρα επέβαλε το κλείσιμο της σχολής, οι εποχές ήταν ταραχώδεις ενώ είχε γίνει και πραξικόπημα. Έκτοτε οι τουρκικές κυβερνήσεις έβρισκαν συνεχώς κάποια πρόφαση για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής. Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά 'ταλαιπωρούσε' για καιρό τη μουσουλμανική μειονότητα στην ανατολική Θράκη, κάτι το οποίο επίσης δεν βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ