Στρατιώτες της Βενεζουέλας άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας ακόμη 12, όπως μεταδίδει η Washington Post.
Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στις 6:30 π.μ τοπική ώρα, ενώ μία ομάδα πολιτών προσπαθούσε να κρατήσει ανοικτό ένα σημείο των νότιων συνόρων της χώρας με τη Βραζιλία, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η εφημερίδα.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με τη Βραζιλία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό.
Τα ξημερώματα, μία διμοιρία στρατιωτών πλησίασε το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, κοντά σε μία κοινότητα αυτοχθόνων, στον χωριό Κουμαρακαπάι.
Οι εθελοντές προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα, μπαίνοντας στην μέση του δρόμου και τότε οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους σκοτώνοντας μία 42χρονη γυναίκα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 12 ακόμα.
Τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.
«Ρωτώ τις ένοπλες δυνάμεις, είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό τους δικαίωμα να πυροβολούν εναντίον άοπλων, ιθαγενών;» αναρωτήθηκε ένας τοπικός δημοτικός σύμβουλος της Γκραν Σαμπάνα, που ήταν παρών τη στιγμή της φονικής επίθεσης. «Είναι συνταγματικό να σκοτώνουν αυτόχθονες κατοίκους;»
Μετά το αιματηρό περιστατικό, τουλάχιστον 30 άτομα βγήκαν στους δρόμους και απήγαγαν τρεις στρατιώτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ιθαγενών.
«Η πλειονότητα των ανθρώπων είναι υπέρ της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, θέλουμε να κρατήσουμε τα σύνορά μας ανοικτά», δήλωσε η 48χρονη Κάρμεν Ελένα Σίλβα.
Οι ιθαγενείς ακτιβιστές έχουν συνταχθεί με την προσπάθεια της αντιπολίτευσης και τον Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και χαίρει της υποστήριξης πολλών δυτικών κρατών και χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας υπολογίζεται πως έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι ροές συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, αλλά πλήττεται από μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, εξαιτίας και των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Το 2018, περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν, σε καθημερινή βάση, τη Βενεζουέλα, πληθυσμού 32,2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η «έξοδος» των Βενεζουελανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της λατινικής Αμερικής.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.
Με πληροφορίες από Washington Post
σχόλια