Σε σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο ενδέχεται να οφείλεται το μαζικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (REN).
Σύμφωνα με τη REN λοιπόν, το μπλακ άουτ ενδέχεται να οφείλεται σε φαινόμενο κατά το οποίο λόγω των ακραίων μεταβολών στη θερμοκρασία στο εσωτερικό της Ισπανίας προκλήθηκαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές πολύ υψηλής τάσης (400 KV).
Προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει «σε αυτό το στάδιο» ότι το μπλακ άουτ που πλήττει την Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Οι διαχειριστές του δικτύου των δύο χωρών προσπαθούν να βρουν την αιτία της βλάβης και να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία» ανέφερε ο Κόστα. «Δεν υπάρχει ένδειξη κυβερνοεπίθεσης σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Μαζικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα επανέλθει η τροφοδοσία
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» κυβερνοεπίθεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε επίσης ότι η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί «εντός των επόμενων ωρών».
Πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (REN) στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι είναι «αδύνατον να προβλέψει» πότε θα επανέλθει η τροφοδοσία στη χώρα. «Προς το παρόν, είναι ακόμη αδύνατον να προβλέψουμε πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε.
Από το μπλακ άουτ επηρεάστηκαν τα αεροδρόμια που έχουν χάσει την ηλεκτροδότηση, τα φανάρια και οι τηλεφωνικές γραμμές που είναι εκτός λειτουργίας, το μετρό της Μαδρίτης που έχει εκκενωθεί και τα τρένα που έχουν σταματήσει. Επίσης, επιχειρήσεις έκλεισαν στην Ισπανία ενώ κάποια καταστήματα χρηστιμοποιούν εφεδρικές γεννήτριες αλλά δεν επιτρέπεται η είσοδος σε νέους πελάτες.
Σε συνοικίες της Μαδρίτης, όπως στην οδό Alcalá, καφετέριες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πελάτες με τη βοήθεια γκαζιών, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να χρεώσουν συναλλαγές με κάρτα. Το πρόβλημα επηρεάζει και τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς η λειτουργία των υποκαταστημάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μόνο ορισμένα POS, όπως αυτά της τράπεζας Sabadell, λειτουργούν κανονικά, ενώ άλλες τράπεζες έχουν θέσει σε λειτουργία εφεδρικά συστήματα με γεννήτριες.
Το κέντρο άμεσης βοήθειας 112 της Μαδρίτης λειτουργεί χάρη σε ιδιόκτητες γεννήτριες και ζητά από τους πολίτες να καλούν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στη Βαρκελώνη, ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού (CECOR) για να διαχειριστεί την κρίση.
Όσον αφορά το διαδίκτυο, ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και τα μεγάλα data centers διαθέτουν εφεδρική τροφοδοσία, οι τοπικοί κόμβοι (data switches) που διαχειρίζονται την κίνηση μεταξύ των περιοχών μπορούν να λειτουργήσουν μόνο για λίγες ώρες χωρίς ρεύμα. Αυτό καθιστά το σύστημα εύθραυστο. Όπως το έθεσε ο καθηγητής Arturo Azcorra: «Είναι σαν να λειτουργεί ο κεντρικός νευρικός ιστός, αλλά να έχει καταρρεύσει το περιφερειακό δίκτυο».
Με πληροφορίες από SkyNews και BBC