Τσίπρας - Αίγυπτος: Η Ελλάδα γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου

Τσίπρας - Αίγυπτος: Η Ελλάδα γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

«Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του, απόψε, στην πρώτη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα είναι χώρα με «ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμ  και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία».

Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα βρίσκεται στο «τρίγωνο Βόρειας Αφρικής - Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και έχει βιώσει τις συνέπειες των κρίσεων στην ασφάλεια και στην μετανάστευση», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στις μεταφορές, την οικονομία, τον τουρισμό και την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η πρώτη σύνοδος ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να μας προβληματίζει το γεγονός ότι μόλις τώρα, το 2019 πραγματοποιείται για πρώτη φορά», δεδομένων, ειδικά, «των τραγικών εξελίξεων που έχουν επηρεάσει πρώτα από όλους τον Αραβικό κόσμο και την Ευρώπη και έχουν επηρεαστεί».


Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανέφερε τον παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ, τους πολέμους στη Συρία και στη Λιβύη, τη μη λύση του Παλαιστινιακού και την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, την ενίσχυση της διεθνούς τρομοκρατίας, τη μεγαλύτερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Διεύρυνση της συνεργασίας


Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διεύρυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας, επισημαίνοντας πως «οι σχέσεις μας οφείλουν να είναι πολυεπίπεδες και εδραζόμενες σε διττή προσέγγιση».


Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση που κλόνισε αρχικά την ανατολική Μεσόγειο και επεκτάθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για την κατανόηση της σημασίας της συνεργασίας αυτής» και «η απάντησή μας πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια».


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο των αραβικών χωρών.

«Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος φιλοξενούν εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις αυξάνονται στο Μαρόκο, ενώ η Λιβύη κάνει προσπάθειες για σταθεροποίηση. Eξ ου και οι χώρες αυτές πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά από την Ευρώπη».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM