Αντιρρήσεις από τους θεσμούς φαίνεται πως υπάρχουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.
Αυτή τη στιγμή πιθανότερη εξέλιξη είναι η κυβέρνηση να προσπαθήσει για έναν συμβιβασμό, καθώς θέλει να αποφύγει οποιοδήποτε εμπόδιο προς τη σχεδιαζόμενη νέα έξοδο στις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε επιστολή από τους θεσμούς προς την κυβέρνηση στην οποία ανέφεραν τις επιφυλάξεις τους για τον νέο «νόμο Κατσέλη» ενώ τις προηγούμενες μέρες διατύπωσαν τις παρατηρήσεις τους και οι τράπεζες.
Σήμερα αναμένεται, στις 13.00, η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία φαίνεται πως θα κάνει λόγο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση θα έχει ένα τελευταίο περιθώριο να κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα έως τις παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Εάν η ευκαιρία αυτή δεν αξιοποιηθεί, τότε η δόση θα «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Οι διαφωνίες των θεσμών ως προς το ζήτημα των κόκκινων δανείων εντοπίζονται στην πρόβλεψη για δύο παράλληλα συστήματα, του ενός για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ψηφιστεί τώρα και του άλλου για την ευρύτερη αναθεώρηση του νόμου αργότερα.
Επίσης έχουν αντιρρήσεις τόσο ως προς το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας (250.000 ευρώ) όσο και στα όρια περιουσίας (ακίνητη περιουσία έως 200% της οφειλής και καταθέσεις έως 50% της οφειλής). \
Θεωρούν ότι τόσο ψηλά όρια καταστρέφουν την «κουλτούρα πληρωμών». Επίσης, είναι αντίθετοι στη δυνατότητα να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Οι τράπεζες προτάσσουν το γεγονός ότι η συναίνεσή τους στα υψηλά ποσά προστασίας που πρότεινε η κυβέρνηση, αλλά και στην ένταξη των επαγγελματικών χρεών που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, είχε ως προϋπόθεση να μην υπάρχουν στον νόμο παράθυρα, που θα επιτρέψουν νέες καταχρηστικές συμπεριφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυριότερες παρατηρήσεις των τραπεζών έχουν να κάνουν με τα εξής ζητήματα:
-Ο αποκλεισμός του οφειλέτη από την περαιτέρω διεκδίκηση της προστασίας της πρώτης του κατοικίας μέσω της δικαστικής οδού ακόμα και αν προηγουμένως έχει κριθεί μη επιλέξιμος από την πλατφόρμα. Οι τράπεζες ζητούν εάν κάποιος κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και απορριφθεί καθώς δεν πληροί τα κριτήρια, να μην μπορεί στη συνέχεια να καταφύγει στο δικαστήριο.
- Η συνολική αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός τριμήνου με σαφή πρόβλεψη, που θα συμπεριληφθεί στον νόμο. Οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο παράλληλα καθεστώτα για την πτώχευση των φυσικών προσώπων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αντικείμενο κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
- Ο σαφής καθορισμός του τρόπου και του ύψους της επιδότησης από την πλευρά του κράτους, θέμα που έχει παραπεμφθεί στο μέλλον και η έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.
σχόλια