Η Βρετανική Βουλή ενέκρινε την αναβολή του Brexit, αν απορριφθεί η συμφωνία

Η Βρετανική Βουλή ενέκρινε την αναβολή του Brexit, αν απορριφθεί η συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, τη νέα στρατηγική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή του διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου.

Οι τροπολογίες του βουλευτή των Συντηρητικών, Αλμπέρτο Κόστα, για την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών μετά το Brexit, και της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που επιβεβαίωνε τις χθεσινές δεσμεύσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, έγιναν δεκτές από την Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την υποστήριξη που έλαβαν από την κυβέρνηση.

Από τις συνολικά πέντε τροπολογίες, αυτή της Κάρολαϊν Σπέλμαν, για νέα συζήτηση αύριο στη Βουλή που θα απέκλειε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αποσύρθηκε.

Οι τροπολογίες του Εργατικού κόμματος για ένα ήπιο Brexit με τελωνειακή ένωση, και του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που απέκλειε την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκαν από το Σώμα με 323 ψήφους έναντι 240 και 324 ψήφους έναντι 288, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Εργατικό κόμμα τις προηγούμενες μέρες, το επόμενο βήμα, μετά από την απόρριψη της συγκεκριμένης τροπολογίας, θα είναι η υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Την θέση αυτή επιβεβαίωσε στην συζήτηση που προηγήθηκε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέρ Στάρμερ, συμπληρώνοντας ότι θα περιλαμβάνει τις επιλογές της παραμονής και της αποχώρησης.

Νωρίτερα, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις τροπολογίες Κούπερ και Κόστα, εφόσον η πρώτη αποτελεί επιβεβαίωση όσων δεσμεύτηκε η πρωθυπουργός χθες. Ωστόσο, η τροπολογία επικρίθηκε από μέλη της ομάδας ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, ERG (European Research Group) που φώναζαν ότι θα την καταψηφίσουν.Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με 502 ψήφους έναντι 20.

Για την τροπολογία του Αλμπέρτο Κόστα, ο υπουργός για το Brexit, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ να διατηρήσει το κομμάτι της συμφωνίας για την αποχώρηση που αφορά στα δικαιώματα των πολιτών, ακόμη και στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του Αλμπέρτο Κόστα, η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ότι δεν απολύθηκε από τα καθήκοντα του βοηθού υπουργού, αλλά ότι παραιτήθηκε. Εκπρόσωπος του ΝΟ10 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζεται υπάρχει ο κανονισμός ότι τα μέλη του κυβερνητικού προσωπικού δεν καταθέτουν τροπολογίες σε κυβερνητικά νομοσχέδια. Σαφώς πρόκειται για ένα ζήτημα που τον απασχολεί πολύ και για αυτό επέλεξε να παραιτηθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM