Οι 12 συνήθειες που προάγουν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων
Κι όμως! Έτσι θα καταφέρεις να έχεις έναν νεανικό εγκέφαλο και, κατ'επέκταση, σώμα!
Θα έχεις ίσως ακούσει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Γνωρίζεις όμως τι συμβαίνει μετά από αυτό; Οι επιστήμονες, πλέον, υποστηρίζουν πως όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα και πολύ μετά την ενηλικίωση.
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι νευρώνες του εγκεφάλου αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Από τα εφηβικά χρόνια μέχρι τα 25 περίπου, αναπτύσσεται κυρίως ο προμετωπιαίος φλοιός -το σημείο που ρυθμίζει τον αυτοέλεγχο, τη λήψη αποφάσεων, τη συμπεριφορά και την ικανότητα να διαβάζουμε τις κοινωνικές διαθέσεις, κάτι που επηρεάζει πολύ τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Η νευρογένεση, όπως έχει πλέον αποδειχτεί, εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την υγιή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αν λοιπόν αυτά τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων διατηρηθούν υγιή, τότε παρατηρείται νευρογένεση ανεξαρτήτου ηλικίας!
Σε αντίθεση όμως με ό,τι πιστεύαμε ως τώρα, μπορούμε να παράγουμε εγκεφαλικά κύτταρα και μετά την ενηλικίωση. Αυτή είναι η νευρογένεση! Ή, κοινώς, η διαδικασία κατά την οποία νευρικά βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε ώριμους νευρώνες. Τα νέα αυτά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν νευρώνες που έχουν υποστεί βλάβη από εκφυλιστικές ασθένειες ή γήρανση αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω την πλαστικότητα του εγκεφάλου.
Η νευρογένεση, όπως έχει πλέον αποδειχτεί, εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την υγιή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αν λοιπόν αυτά τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων διατηρηθούν υγιή, τότε παρατηρείται νευρογένεση ανεξαρτήτου ηλικίας! Τα μυστικά για υγιή μιτοχόνδρια, δε, συμπίπτουν με εκείνα που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την νευροφλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.
Για νεανικό εγκέφαλο λοιπόν, υιοθέτησε τις εξής συνήθειες:
-Υιοθέτησε μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και εξευγενισμένη ζάχαρη
-Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε, C, Β12, B2 και B9
-Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε καρύδια, βραζιλιάνικα φυστίκια, λιναρόσπορο και σπόρους chia
-Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, σταφύλια και μούρα
-Φρόντισε την καθημερινή λήψη εκχυλισμάτων κουκουτσιού σταφυλιών και tulsi
-Φτιάξε ένα πρωινό ρόφημα με κουρκουμά και τζίντζερ
-Πιες smoothies με μούρα, λαχανικά, μπανάνα και χαίτη του λιονταριού (μανιτάρι)
-Απόλαυσε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα καθημερινά
-Δοκίμασε τη διαλειμματική νηστεία
-Εξάσκησε καθημερινά το διαλογισμό/ αυτοσυγκέντρωση
-Κάνε 30 λεπτά άσκησης καθημερινά
-Κοιμήσου καλά! Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου.
Αν καταφέρεις να υιοθετήσεις έστω και μερικές από τις παραπάνω συνήθειες είναι βέβαιο πως ο εγκέφαλός σου θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθημερινά!
Με στοιχεία από το mindbodygreen.com