ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Ζώντας στην Αθήνα»: ένας πρακτικός «οδηγός επιβίωσης» για μετανάστες και πρόσφυγες

«Ζώντας στην Αθήνα»: ένας πρακτικός «οδηγός επιβίωσης» για μετανάστες και πρόσφυγες Facebook Twitter
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν εξαρχής πού μπορούν να ψάξουν για να νοικιάσουν νόμιμα ένα διαμέρισμα, τι ενοίκιο και τι λογαριασμούς πρέπει να πληρώνουν, πού να απευθυνθούν για εξεύρεση εργασίας και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Φωτο: Giorgos Moutafis for SolidarityNow
7

Έχει στο εξώφυλλο φωτογραφία την Ακρόπολη, είναι γραμμένος στα αγγλικά, καλοσχεδιασμένος, χρηστικός κι ευκολοδιάβαστος, μοιάζει κοντολογίς με τουριστικό οδηγό «τσέπης».

Όμως ο οδηγός πόλης «Living in Athens» της SolidarityNow δεν απευθύνεται σε τουρίστες αλλά σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην πρωτεύουσα, σε υποψήφιους Αθηναίους πολίτες δηλαδή για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα.

Ενημερώνει, πληροφορεί και κατευθύνει αναφορικά με τη διαμονή, τη στέγαση, την πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά και ενήλικες, την αγορά εργασίας, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας, τις δημόσιες συγκοινωνίες κ.λπ., συχνά με τη μορφή απαντήσεων σε «συχνές ερωτήσεις» όπως π.χ. «πώς βγάζω ΑΦΜ/ΑΜΚΑ», «τι δικαιώματα και τι υποχρεώσεις έχω ως εργαζόμενος-η», «πώς ανοίγω τραπεζικό λογαριασμό», «πώς μπορώ να αιτηθώ κοινωνικό επίδομα», στοιχεία για το κατά προσέγγιση ύψος των ενοικίων ανά περιοχή, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ασφάλιση, φορολογία, κάρτα ανεργίας κ.ά.

Στόχος μας είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους αλλά και να τους βοηθήσουμε να αυτονομηθούν, να τους εφοδιάσουμε κατάλληλα ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και εντέλει να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μιας νέας ζωής στον νέο τους τόπο.

«Από το 2016 μέχρι σήμερα με άξονες τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη έχουμε στηρίξει περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέσα από προγράμματα στέγασης.

Στόχος μας είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους αλλά και να τους βοηθήσουμε να αυτονομηθούν, να τους εφοδιάσουμε κατάλληλα ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και εντέλει να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μιας νέας ζωής στον νέο τους τόπο.

Ερχόμενοι στο διάστημα αυτό καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους που υποστηρίζουμε, καταλάβαμε ότι παρά τις προσπάθειες των οργανώσεων για καλύτερη παροχή υπηρεσιών, υπήρχε ένα κενό σε βασικές πληροφορίες που θα τους βοηθούσαν να εξοικειωθούν καλύτερα και να κινηθούν ευκολότερα σε μια πόλη που είναι πλέον και δική τους», λέει σχετικά η Μαργαρίτα Κοντομιχάλη, συντονιστικό μέλος της ομάδας του SolidarityNow για το πρόγραμμα στέγασης στην Αθήνα και συνεχίζει:

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν εξαρχής πού μπορούν να ψάξουν για να νοικιάσουν νόμιμα ένα διαμέρισμα, τι ενοίκιο και τι λογαριασμούς πρέπει να πληρώνουν, πού να απευθυνθούν για εξεύρεση εργασίας και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα διευκολύνουν την προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα – μεγάλο μέρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού εξακολουθεί έπειτα να αγνοεί τι δικαιώματα έχει σε κύριες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, τομείς στους οποίους εστιάσαμε ιδιαίτερα».

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι θετικές, μαθαίνω, κάτι που ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ομάδας.

Το «Living in Athens» είναι διαθέσιμο στα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί. Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας (απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης) και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Προγράμματος Στέγασης (Μαιζώνος & Τορελλά 3) καθώς επίσης online στο εδώ.

«Ζώντας στην Αθήνα»: ένας πρακτικός «οδηγός επιβίωσης» για μετανάστες και πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτο: Giorgos Moutafis for SolidarityNow


Το Πρόγραμμα Στέγασης του SolidarityNow, στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε ο Οδηγός «Living in Athens» είναι μέρος του ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) που στηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕE.

Ελλάδα
7

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό που εγώ ονομάζω σπίτι

Λέσβος, Χίος, Σάμος / Αυτό που εγώ ονομάζω σπίτι

Ταξιδεύοντας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ο φωτογράφος Ορέστης Σεφέρογλου διαπίστωσε πόσο διαφορετική και εύθραυση μπορεί να είναι η έννοια του σπιτιού για τα παιδιά ― ιδίως εκείνα που τα ξέβρασε εδώ η ανάγκη κι ο πόλεμος.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
@Γράφων θα σας καλέσω να ξαναδιαβάσετε σωστά το κείμενο γιατί δεν αντιλαμβάνομαι τι σόι "ελευθεριακή διαδικασία ένταξής τους στην κοινωνία", όπως την αποκαλείτε, είναι αυτή που προϋποθέτει πέρα από την ένταξη στην αγορά εργασίας την έκδοση ΑΦΜ/ΑΜΚΑ, τη νόμιμη ενοικίαση σπιτιού, την εξόφληση λογαριασμών κ.λπ. και αν αυτά θεωρούνται δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το ζήτημα κι έχετε κάποια κάποια ουσιαστική υπόδειξη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη SolidarityNow.
θα το έχω υπόψη μου ευχαριστώ πολύ. Μόλαταύτα, η έκδοση ΑΜΚΑ είναι συνδεδεμένη με δικαιώματα, όχι με υποχρεώσεις. Τώρα με το ότι τους συστήνεται να πληρώνουν τους λογαριασμούς για ρεύμα και τηλέφωνο, τι να πω... Αν δεν πληρώναν δεν θα είχαν.Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Δεν αναφέρεται πουθενά τι λέει η Solidarity Now αναφορικά με ευθύνες. Οριακά ως εργαζόμενοι υποδεικνύεται ότι έχουν και ευθύνες...Το κείμενο λέει ότι αφού τους πει τα δικαιώματά τους τότε είναι έτοιμοι "να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μιας νέας ζωής στον νέο τους τόπο". Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος με διορθώνετε. Ενώ οι άνθρωποι, δικαίως, διδάσκονται για το ποια δικαιώματα έχουν συγκεκριμένα το να ανακαλύψουν τις υποχρεώσεις τους αφήνεται στην ελευθεριακή διαδικασία ένταξής τους στην κοινωνία.