ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά Facebook Twitter
Stenella coeruleoalba © Frédéric Bassemayousse - WWF
0

H Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, από τις 8 έως και τις 12 Απριλίου 2019.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με τη συγκεκριμένη θεματολογία, το οποίο συνδιοργανώνεται φέτος από το WWF Ελλάς και τη Διεθνή Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (International Committee on Marine Mammal Protected Areas).

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες, ειδικοί, εκπρόσωποι ιδιωτικού τομέα, κρατικών αλλά και μη κυβερνητικών φορέων, από περίπου 40 χώρες, θα ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό πρακτικών μεθόδων για τη βέλτιστη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας που εμπλέκεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά Facebook Twitter
Balaenoptera physalus © Frédéric Bassemayouse - WWF

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη η Μεσόγειος φιλοξενούν ορισμένα από τα πλέον παγκοσμίως σπάνια θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων όμως απειλούνται με εξαφάνιση. Ο άνθρωπος παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός τους, με τη λίστα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ασκούν πιέσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον να αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται και η απειλή των εξορύξεων πετρελαίου.

Η Συνδιάσκεψη θα εστιάσει στις προκλήσεις που θέτουν οι εξορύξεις, με μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες να αφορά στην ανάγκη αποτροπής επιβλαβών για το περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, σε περιοχές σημαντικές για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά Facebook Twitter
Globicephala melas © Frédéric Bassemayousse - WWF

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην περίπτωση της Ελληνικής Τάφρου, το τόξο που εκτείνεται από το βόρειο Ιόνιο μέχρι και τη Ρόδο. Η Ελληνική Τάφρος, παρότι φιλοξενεί δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. μεσογειακές φώκιες, πτεροφάλαινες, φυσητήρες, δελφίνια), περιλαμβάνεται στη θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει ήδη παραχωρηθεί από τη χώρα μας σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Η παγκόσμιας εμβέλειας Συνδιάσκεψη αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία να αναδειχθούν οι ελληνικές θάλασσες, ένας άγνωστος παράδεισος για τα θαλάσσια θηλαστικά, ως hotspot στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αναλογιζόμενοι τις τεράστιες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης να σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων», σημειώνει η συντονίστρια της Συνδιάσκεψης και συνεργάτης του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά Facebook Twitter
Monachus monachus © C.Papadas - WWF Greece

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελείται από 25 συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια. Εκτός από το θέμα των απειλών που θέτουν οι εξορύξεις πετρελαίου στα θαλάσσια θηλαστικά, στο επίκεντρο θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ναυτιλίας και κητωδών στη Μεσόγειο, η προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές (π.χ. αλληλεπιδράσεις μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και αλιείας μικρής κλίμακας), καθώς και οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της κατάστασης των περιοχών που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν ορισμένοι από τους πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένους και καταξιωμένους ειδικούς σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων θηλαστικών που θα εκπροσωπήσουν διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το διεθνές δίκτυο του WWF, αλλά και ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων που στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, για πρώτη φορά, στη Συνδιάσκεψη θα λάβουν ενεργό μέρος εκπρόσωποι από τη νέα γενιά Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμη γνώση από τους έμπειρους συναδέλφους τους.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά Facebook Twitter
Physeter macrocephalus © Frédéric Bassemayousse - WWF

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη γίνεται στην Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια δουλειάς που εστιάσαμε σε διάφορες ωκεανούς του πλανήτη, η παγκόσμια κοινότητα που ασχολείται με τη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών θα συγκεντρωθεί στη Μεσόγειο για να εξετάσει τις μεγάλες προκλήσεις για την προστασία μιας από τις πιο επιβαρυμένες από ανθρώπινες χρήσεις θάλασσές, που όμως διατηρεί ακόμα μια αξιοσημείωτη ποικιλία σημαντικών πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών», σημειώνει η Naomi McIntosh, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές.

Περιβάλλον
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM