Δύο οικογένειες τζιχαντιστών ζητούν να επαναπατριστούν στη Γαλλία

Δύο οικογένειες τζιχαντιστών ζητούν να επαναπατριστούν στη Γαλλία Facebook Twitter
EPA
0

Δύο οικογένειες τζιχαντιστών, που κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους σε καταυλισμό στη Συρία, ζητούν να επαναπατριστούν στη Γαλλία. 

Η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει σήμερα τις προσφυγές που κατέθεσαν δύο γυναίκες που κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους στον καταυλισμό του Ροτζ στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι στη Συρία, για να υποχρεώσουν το γαλλικό κράτος να επιτρέψει τον επαναπατρισμό τους, ανακοίνωσαν σήμερα στο AFP οι δικηγόροι τους.

Οι δικηγόροι Ουιλιάμ Μπουρντόν και Βενσάν Μπρενγκάρτ, οι οποίοι υπερασπίζονται τις δύο γυναίκες, κατέθεσαν δύο προσφυγές με στόχο διοικητικό δικαστήριο να υποχρεώσει τον υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει στον επαναπατρισμό των δύο αυτών οικογενειών προκειμένου να δώσει τέλος στην σοβαρή και σαφώς παράνομη προσβολή του δικαιώματος στη ζωή ανήλικων παιδιών που κρατούνται.

Οι δύο γυναίκες έχουν από τρία παιδιά, ηλικίας από 1,5 ως 8 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία για τις προσφυγές αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού.

«Πρόκειται για μια δικαστική διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά», σημείωσαν οι Μπουρντόν και Μπρενγκάρτ στο AFP.

«Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αιτιολογήσει ενώπιον δικαστή την άρνησή του να επαναπατριστούν τα παιδιά που βρίσκονται στη Συρία σε καταυλισμούς που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις», συνέχισαν.

Η γαλλική κυβέρνηση αρνείται τον επαναπατρισμό των πολιτών της που είχαν ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και των συζύγων τους και δεν αποδέχεται την επιστροφή των παιδιών παρά μόνον «κατά περίπτωση».

Πέντε ορφανά επαναπατρίστηκαν ως εκ τούτου στις 15 Μαρτίου και ένα κοριτσάκι τριών ετών, η μητέρα του οποίου καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ιράκ, στις 27 Μαρτίου.

Στην προσφυγή τους, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP, οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι «η παραμονή στον καταυλισμό του Ροτζ εκθέτει τα ανήλικα παιδιά σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και στον κίνδυνο θανάτου, το οποίο επιβάλλει τον επαναπατρισμό τους το ταχύτερο δυνατό».

Επίσης υπογραμμίζουν ότι μια πυρκαγιά στον καταυλισμό αυτόν έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο «τουλάχιστον τριών παιδιών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων».

Οι συνήγοροι των δύο αυτών γυναικών είχαν και πάλι προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο, αλλά η προσφυγή τους είχε απορριφθεί.

Στη συνέχεια είχαν καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο και εκεί χωρίς επιτυχία.

Στην νέα προσφυγή τους, οι δικηγόροι στηρίζονται κυρίως «στη συνταγματική αξίωση για προστασία του συμφέροντος των παιδιών», η οποία θεσπίστηκε από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο σε πρόσφατη απόφασή του για τις ιατρικές εξετάσεις που είχαν γίνει σε νεαρούς μετανάστες.

Αυτοί υπογραμμίζουν εξάλλου ότι ο επαναπατρισμός των παιδιών «δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις μητέρες τους», καθώς η προστασία του δικαιώματος στη ζωή των ανηλίκων δεν μπορεί να «διαχωριστεί από το δικαίωμά τους να μην αποχωριστούν τη μητέρα τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM