Δικαστήριο της Σεούλ έλαβε μια ιστορική απόφαση, κρίνοντας αντισυνταγματική την απαγόρευση και την ποινικοποίηση των αμβλώσεων που ισχύει στη χώρα.
Η Νότια Κορέα είναι μία από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου που εξακολουθούν να απαγορεύουν και να τιμωρούν τη διακοπή οποιασδήποτε κύησης, ακόμα και στις πρώτες εβδομάδες.
Η έδρα αποφάσισε πως ο επίμαχος, αναχρονιστικός νόμος θα πρέπει να αναθεωρηθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020.
Βάσει των διατάξεων που ισχύουν από το 1953, οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης πολλών ετών και υψηλά πρόστιμα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και θανάσιμου κινδύνου.
Δημοσκόπηση του 2017, αποτύπωνε την οριακή βούληση των πολιτών για πιο ελαστικούς νόμους, σε ποσοστό 51,9%.
Το δικαστήριο επανεξέτασε τον νόμο μετά από προσφυγή γυναίκας ιατρού, με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Εν τω μεταξύ ενώσεις υπέρ της ισότητας στη χώρα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, σε μία προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση.
Παρά τις απαγορεύσεις και τις ποινές, αμβλώσεις γίνονται καθημερινά στη Νότια Κορέα, καθώς σύμφωνα με έρευνα στη χώρα, μία στις πέντε γυναίκες που έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν, προχώρησε σε διακοπή της κύησης.
Ωστόσο ο ετήσιος αριθμός των αμβλώσεων φαίνεται να μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το 2010 είχαν γίνει 169.000 αμβλώσεις στη χώρα ενώ το 2017, καταγράφηκαν 50.000.
Η μείωση οφείλεται τόσο στις βελτιωμένες μεθόδους αντισύλληψης όσο και στην καλύτερη κατανόηση τους από τους ενδιαφερόμενους.
Πριν την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, διαδηλωτές και των δύο πλευρών (υπέρ και κατά των αμβλώσεων) είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και το μόνο που τους χώριζε ήταν μία λεπτή γραμμή αστυνομικών δυνάμεων.
Στο άκουσμα της απόφασης, οι υποστηρικτές του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς ενώ η άλλη πλευρά αποχώρησε σιωπηρά - «πολλοί από αυτούς με δάκρυα στα ματιά», όπως μεταδίδει το BBC.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια