To κόμμα του Ερντογάν ζήτησε επισήμως νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

To κόμμα του Ερντογάν ζήτησε επισήμως νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
EPA
0

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση κι επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Τα πρωταρχικά αποτελέσματα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας  κατέδειξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με υποψήφιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε με μικρή διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές, βάζοντας τέλος σε 25 χρόνια εξουσίας του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αλί Ιχσάν Γιαβούζ κατέθεσε την προσφυγή για την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), στην Άγκυρα, προσκομίζοντας έγγραφα που μετέφερε σε τρεις βαλίτσες, μετέδωσε το CNN Turk.

«Ήλθαμε εδώ για καταθέσουμε την έκτακτη προσφυγή μας με αίτημα την ακύρωση των εκλογών για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών» δήλωσε ο Γιαβούζ.

Ο αντιπρόεδρος του AKP δικαιολόγησε την προσφυγή αυτή, δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες της 31ης Μαρτίου κι ενώ η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη κοντεύει να ολοκληρωθεί, με το επιχείρημα ότι οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».

Σήμερα, απέμεναν περίπου 80 κάλπες για ανακαταμέτρηση στη συνοικία Μαλτέπε, όπως έγινε γνωστό από το CHP, που υπογράμμισε ότι ο υποψήφιός του Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με σχεδόν 14.000 ψήφους του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Εάν εγκριθεί η προσφυγή, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή, 60 ημέρες μετά την αρχική εκλογική αναμέτρηση, ήτοι τη 2α Ιουνίου. Εάν απορριφθεί, τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν οριστικά και ο νικητής θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM
«Σκότωσε τους γονείς του για να σκοτώσει τον Τραμπ»: Το σχέδιο ενός 17χρονου για να «ρίξει» την Αμερικανική κυβέρνηση

Διεθνή / «Σκότωσε τους γονείς του για να δολοφονήσει τον Τραμπ»: 17χρονος ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το FBI δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν σε επαφή με άτομα που μιλούσαν ρωσικά και είχε ως στόχο «να προκαλέσει κυβερνητική κατάρρευση εξοντώνοντας τον πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM