Μελέτη ορόσημο διάρκειας 6 μηνών αποδεικνύει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί σημαντικά μικρότερη βιολογική απόκριση συνδεόμενη με καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου.
Πρώτη στο είδος της, αυτή η μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο που έχει ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου -με ή χωρίς νικοτίνη- στον κίνδυνο για αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις σε πειραματόζωα.
Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στις υπάρχοντα δεδομένα ότι η μετάβαση των καπνιστών σε προϊόντα απαλλαγμένα από τον καπνό του τσιγάρου, τα οποία εκλύουν νικοτίνη με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας επιτυχούς στρατηγικής μείωσης της βλάβης για τους ενήλικες καπνιστές παγκοσμίως.
Η Philip Morris International (PMI) (NYSE: PM), παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Τοξικολογίας στη Βαλτιμόρη (58th Annual Society of Toxicology Meeting).
Η μελέτη δείχνει ότι έπειτα από 6 μήνες, ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου - με ή χωρίς νικοτίνη- προκάλεσε σημαντικά μικρότερη βιολογική απόκριση συνδεόμενη με καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Altria Group, Inc., αξιολόγησε τη βιολογική απόκριση ποντικών που εκτέθηκαν σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με την απόκριση εκείνων που εκτέθηκαν σε καπνό τσιγάρου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως είναι καπνιστές και θα συνεχίσουν να καπνίζουν στο εγγύς μέλλον. Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα (Tobacco Harm Reduction) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συμπληρωματικά στις υπάρχουσες στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος, ώστε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από τις συνδεόμενες με το κάπνισμα παθήσεις.
Προκειμένου η μείωση της βλάβης να είναι επιτυχής, οι ενεργοί ενήλικες καπνιστές χρειάζονται πρόσβαση σε προϊόντα που δεν παράγουν καπνό τσιγάρου, τα οποία εκλύουν μεν νικοτίνη αλλά με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών απ' ό,τι το τσιγάρο.
«Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα προστίθενται στα δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος», είπε η Dr. Julia Hoeng, Director of Systems Toxicology της PMI. «Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο, καθώς όχι μόνο αποδεικνύει την μειωμένη τοξικότητα και τον μειωμένο κίνδυνο νόσησης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο συγκριτικά με το συμβατικό, αλλά αξιολογεί και τον ρόλο της νικοτίνης και των αρωμάτων».
σχόλια