Επίθεση στον προκάτοχό του Σταμάτη Κριμιζή, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, για τις εκτιμήσεις του επιστήμονα σχετικά με το διαστημικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο ΕΛΔΟ.
«Είναι λυπηρό, που ένας ακαδημαϊκός, ο Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος από το 2006 κατέχει τον ακαδημαϊκό θώκο της Επιστήμης του Διαστήματος, αποδύεται σε μια εκστρατεία σπίλωσης, αμφισβήτησης και προδοσίας των ελπίδων των νέων επιστημόνων και των προσπαθειών εγνωσμένου κύρους καθηγητών και διευθυντών Εργαστηρίων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων», σημειώνει ο κ. Πρωτοπαπάς.
Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα πατήσει με δικό της διαστημικό όχημα στη Σελήνη, μέχρι το 2022.
Ο Δρ. Κριμιζής, πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της NASA, είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή του ότι μία αποστολή στη Σελήνη, απαιτεί πόρους εκατομμυρίων ευρώ αφού για την ανάπτυξη ενός και μόνο διαστημικού οργάνου χρειάζονται 20 με 30 εκατομμύρια δολάρια.
«Η εποχή της κατασπατάλησης δημοσίου πλούτου εκατομμυρίων, που γινόταν επί των ημερών του κυρίου Κριμιζή, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δυστυχώς ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και το ανακοινώνουμε σήμερα με υπερηφάνεια, ότι ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια και Έλληνες επιστήμονες κατασκευάζουν διαστημικά όργανα και μετρητές, που ήδη λειτουργούν με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συμμετέχουν σε άλλες διαστημικές αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη, με μερικές μόνο χιλιάδες ευρώ και όχι με τα εκατομμύρια που χρειαζόταν ο κ. Κριμιζής προηγουμένως», υποστηρίζει ο κ. Πρωτοπαπάς.
«Αν δεν το γνωρίζετε κύριε Κριμιζή υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες και Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται από την Ελλάδα και έχουν φτάσει μέχρι τον Άρη, αλλά μέχρι σήμερα δεν τους είχε αναδείξει ο "στενός" κύκλος σας που ασχολούνταν με το Διάστημα. Προτείνουμε λοιπόν να τους αφήσουμε να δράσουν και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός να τους υποστηρίξει. Αν το θελήσετε μπορείτε, και σας προσκαλούμε όπως να συνδράμετε και εσείς στην προσπάθεια όλων μας και όλοι μαζί να συνεχίσουμε μπροστά για το καλό της πατρίδας μας, η οποία αγωνίζεται να ανανήψει από την εμπερίστατη κατάσταση που βρίσκεται, από την πολύχρονη οικονομική κρίση».
Ο δρ. Σταμάτης Κριμιζής είχε παραιτηθεί τον περυσινό Απρίλιο από την θέση, μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την παραμονή του στον προεδρικό θώκο του ΕΛΔΟ, καταγγέλλοντας «προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις».
«Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία», τόνιζε στην επιστολή με αιχμές για τον Νίκο Παππά.
«Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του "Τσάρου του Διαστήματος" στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός».
Πρωτοπαπάς: Ποια ήταν τα οφέλη επί Κριμιζή;
«Κατηγορεί επίσης ο κ. Κριμιζής ότι δεν υπάρχει ακριβές πρόγραμμα από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Γιατί ο ίδιος τόσα χρόνια, ένας επιστήμονας τέτοιου κύρους, με τόσες στενές σχέσεις με τη NASA, ώστε να αυτοπαρουσιάζεται ως η ενσάρκωση της NASA στην Ελλάδα, δεν δημιούργησε ένα συνεργατικό πρόγραμμα επ' ωφελεία των νέων της Ελλάδας, παρά συμμετείχε μόνος με την ομάδα του σε μεγαλόπνοα προγράμματα εκατομμυρίων;», διερωτάται ο Χρ. Πρωτοπαπάς που καλεί τον κ. Κριμιζή να «αναλύσει στον ελληνικό Λαό ποιο ήταν το δικό του διαστημικό πρόγραμμα και όραμα, ως Ακαδημαϊκού και μεγάλου ρυθμιστή των διαστημικών πραγμάτων της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια».
«Ας πληροφορήσει τους νέους επιστήμονες της χώρας, ποια ήταν τα οφέλη που είχαν μέχρι σήμερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όταν αυτός συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στα κέντρα λήψης αποφάσεων των προγραμμάτων αυτών». Και εν συνεχεία, «ποια ήταν τα προγράμματα που ήρθαν στην χώρα σε εθνικό επίπεδο; Γιατί μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει εγκατεστημένη καμιά Ευρωπαϊκή Διαστημική Υποδομή σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που είναι μέλη της ESA;».
Σε συνέντευξή του στη LIFO, ο κ. Κριμιζής είχε πει για την παραίτησή του: «Δεν δεχόμουν να είμαι φερέφωνο κανενός. Παραιτήθηκα, λοιπόν, την ίδια μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν άνθρωπος που είχα επιλέξει εγώ αλλά εκείνοι, κι αυτό κάτι δείχνει».
«Η πιο δυσάρεστη έκπληξη ήταν όταν συνειδητοποίησα πως ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση από την αξιολόγηση και τη διαχείριση όλων των διαστημικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16 εκατ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της γενικής γραμματείας του υπουργείου, κάτι που αντιτίθεται σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική», είχε τονίσει ο καθηγητής Κριμιζής.
«Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους και γνώσεων».
Πρωτοπαπάς: Η επιτυχία μετριέται με την αντίδραση του κατεστημένου
«Eνημερώνουμε τον κύριο τέως "Εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας" ότι σήμερα υπάρχει εθνικό διαστημικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων με την πλήρη συμμετοχή και αρωγή και τη άμεση εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), για το οποίο εκτενώς μας διέβαλλε τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει πρόγραμμα για την Σελήνη, υπογράφηκε η αρχική συμφωνία με την ΝΑΣΑ και με άλλους παγκόσμιας εμβέλειας διαστημικούς οργανισμούς, και όλα αυτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν είναι ευχολόγια, αλλά η έναρξη συνεργασιών και δραστηριοποίηση Ελλήνων επιστημόνων, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα και που εστερείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
»Είναι προφανές όμως ότι η επιτυχία μιας καινοτομίας πάντοτε μετριέται από την αντίδραση του κατεστημένου. Η αντίδραση αυτή του κ. Κριμιζή μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι απόδειξη ότι ο ΕΛΔΟ καινοτομεί και θα συνεχίσει να καινοτομεί, συστηματικά και με πρόγραμμα γιατί το αξίζουν οι νέοι μας και οι άξιοι επιστήμονες που κοσμούν σήμερα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας Κέντρα. Για αυτό προτρέπουμε τον κ. Σταμάτη Κριμιζή να συνδράμει την Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και τον προσκαλούμε να γιορτάσει μαζί μας και με ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, την προσελήνωση του πρώτου μικρού ελληνικού σεληνιακού οχήματος, όταν αυτό θα ξεκινήσει να αποστέλλει στους Έλληνες επιστήμονες τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνητικών προγραμμάτων για να αποτελέσουν κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.
σχόλια