Η Σρι Λάνκα έχει προσλάβει τους δύο πρώτους δήμιους καθώς προετοιμάζεται για τέσσερις εκτελέσεις καταδικασθέντων σε θανατική ποινή.
Ο απαγχονισμός των τεσσάρων θα θέσει τέλος στο μορατόριουμ της θανατικής ποινής που ισχύει από το 1976. Περισσότεροι από 100 υποψήφιοι απάντησαν στην αγγελία που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο ενώ η περιγραφή ανέφερε πως ήταν απαραίτητο προσόν ο «ισχυρός ηθικός χαρακτήρας». Μεταξύ των προϋποθέσεων ήταν οι υποψήφιοι να είναι άντρες ηλικίας 18-45 ετών. Τα κρατικά μμε ανέφεραν ότι δύο Αμερικανοί και δύο γυναίκες είχαν επίσης υποβάλει αίτηση για τη θέση.
Ένας εκπρόσωπος των φυλακών δήλωσε ότι οι δύο επιτυχημένοι υποψήφιοι έπρεπε να περάσουν από την τελική εκπαίδευση που θα διαρκούσε περίπου δύο εβδομάδες. Τα ονόματα των τεσσάρων που θα εκτελεστούν δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί υπό το φόβο εξεγέρσεων στις φυλακές. Ο τελευταίος δήμιος είχε παραιτηθεί το 2014, πριν καν αναλάβει καθήκοντα, επικαλούμενος το άγχος που τον κατέκλυσε μόλις αντίκρισε την αγχόνη. Ένας άλλος, που προσελήφθη πέρσι, δεν εμφανίστηκε ποτέ για να πιάσει δουλειά.
Στη Σρι Λάνκα, ο βιασμός, η διακίνηση ναρκωτικών και η δολοφονία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή, αλλά από το 1976 δεν έχουν διεξαχθεί εκτελέσεις. Ο Πρόεδρος Maithripala Sirisena δήλωσε ότι η θανατική ποινή επαναφέρεται για να περιορίσει το εμπόριο ναρκωτικών στη Σρι Λάνκα.
Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η κίνηση θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του για την προετοιμασία των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι επικριτές του προέδρου τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή για να κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των ψηφοφόρων. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, η ΕΕ καταδίκασε την απόφαση της Σρι Λάνκα να επαναφέρει τη θανατική ποινή. «Η θανατική ποινή είναι μια σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία και η ΕΕ κατηγορεί κατηγορηματικά καταδικάζει την εφαρμογή της σε όλες τις περιπτώσεις«, ανέφερε η δήλωση της ΕΕ.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ήταν «συγκλονισμένη» και «εξοργισμένη» από την ανακοίνωση του προέδρου και υποστήριξε ότι οι εκτελέσεις για αδικήματα σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά είναι εκ των πραγμάτων παράνομες, επειδή δεν ήταν «σοβαρότερα εγκλήματα», όπως η δολοφονία. «Σε μια εποχή που άλλες χώρες έχουν καταλάβει ότι οι πολιτικές τους για τον έλεγχο των ναρκωτικών χρειάζονται μεταρρύθμιση και λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τη χρήση της θανατικής ποινής, η Σρι Λάνκα παρακμάζει με αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Biraj Patnaik, Διευθυντής του φορέα της Ασίας.
σχόλια