Βουλιαγμένη 1928: Η πλέον κοσμική παραλία της Αθήνας κάποτε ήταν άδεια και ήρεμη

Βουλιαγμένη 1928: Η πλέον κοσμική παραλία της Αθήνας κάποτε ήταν άδεια και ήρεμη Facebook Twitter
Βουλιαγμένη 1928
0

Η παραλία στην οποία αναφερόμαστε βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Η θάλασσα στο σημείο αυτό λόγω του προσανατολισμού είναι σχεδόν πάντα ήρεμη ενώ το πευκοδάσος μέχρι τη θάλασσα προσέφερε φυσική σκιά στους λουόμενους. Η φωτογραφία απεικονίζει τη Βουλιαγμένη το 1928. Ο φωτογράφος έχει μάλλον σταθεί στη θέση της σημερινής Ωκεανίδας. Οι ντόπιοι αναγνωρίζουν την παράγκα και πιστεύουν πως εκεί ήταν μια παλιά ταβέρνα που ήταν γνωστή ως η ταβέρνα του Πηλιούνη.

Για πολλές δεκαετίες αργότερα η περιοχή παρέμενε ειδυλλιακή. Για παράδειγμα στον Λαιμό όπου σήμερα βρίσκεται η μαρίνα με πολυτελή σκάφη, οι παραθεριστές απολάμβαναν την αμμουδιά και διανυκτέρευαν σε πρόχειρα αντίσκηνα. Φυσικά τότε όλες οι ακτές ήταν προσβάσιμες και δωρεάν για όλους.

Βουλιαγμένη 1928: Η πλέον κοσμική παραλία της Αθήνας κάποτε ήταν άδεια και ήρεμη Facebook Twitter
Η φωτογραφία του Χαρισιάδη αποδεικνύει ότι το 1957 η περιοχή του Λαιμού ήταν χωρίς κτίσματα και προσθήκες. Οι συνολικοί κάτοικοι δεν ξεπερνούσαν τους 1.600. Φωτο: Δημήτρης Χαρισιάδης/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Η Βουλιαγμένη υπήρξε αρχικά παραθεριστική περιοχή, στην οποία σταδιακά αναπτύχθηκαν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο οικισμός μέχρι το 1929 ανήκε διοικητικά στην κοινότητα Κορωπίου. Από το 1929 μέχρι το 1935 αποτέλεσε οικισμό της κοινότητας Βάρης, ενώ από το 1935 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Η κοινότητα Βουλιαγμένης αναγνωρίστηκε σε δήμο το 1985. Ο Δήμος Βουλιαγμένης διατηρήθηκε μέχρι το 2010, οπότε καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Βουλιαγμένη 1928: Η πλέον κοσμική παραλία της Αθήνας κάποτε ήταν άδεια και ήρεμη Facebook Twitter
Το καλοκαίρι του 1957 στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Φωτο: Δημήτρης Χαρισιάδης/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM