Μεταξύ των 102 ανθρώπων που το περασμένο καλοκαίρι πέθαναν στο Μάτι από την φονική πυρκαγιά ήταν και η δημοφιλής ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη.
Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ανάμεσα στους αγνοούμενους, μαζί με τον σύζυγό της, Δημήτρη Τουρναβίτη και για μέρες αγνοούνταν μέχρι τελικά να γίνει γνωστό πως μια από τις σορούς ήταν δική της. Τον Ιούλιο του 2018 η είδηση για τον αδόκητο θάνατο της ηθοποιού είχε σκορπίσει θλίψη στους οικείους της και τους συναδέλφους της. Τη ζωή του από τη φωτιά στο Μάτι έχασε τελικά και ο σύζυγός της.
Χθες, καθώς έκλεισε ένας χρόνος από την τραγωδία, η συνάδελφός της και πολύ καλή της φίλη, Μαίρη Σταυρακέλλη, τίμησε τη μνήμη της ηθοποιού με μια φωτογραφία στα social media, από την εποχή που μαζί πρωταγωνιστούσαν στην σειρά του Mega «Το Καρέ της Ντάμας».
Η Σταυρακέλλη, ανάρτησε φωτογραφία από μία σκηνή που είναι μαζί με τις συμπρωταγωνίστριες τους στη σειρά και έγραψε: «Μια φορά κ ένα καιρό.. ήταν ένα κανάλι.. ήταν μια σειρά.. ήταν τέσσερις φίλες.. Η Τζόυς, η Μαρία, η Μαίρη και η Χρύσα μας.. Μια φορά κ ένα καιρό ήταν…».
«Ενας χρόνος μετά! Πόσο απίστευτο είναι! Χρύσα και Δημήτρη, όλο νομίζω ότι σας βλέπω. Πότε την Χρύσα να διασχίζει τον δρόμο .. πότε τον Δημήτρη να ετοιμάζεται να μπει στη θάλασσα. Την Χρύσα την σκέφτομαι σχεδόν κάθε μέρα... Θέλω τόσο πολύ να της πω όλα όσα συμβαίνουν στο θέατρο. Μου λείπει η κουβέντα μας. Θέλω και δεν θέλω να ξεχάσω...», έγραψε επίσης η συνάδελφός της Αννέτα Παπαθανασίου.
Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του "Ανοιχτού Θεάτρου" του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του "Θεάτρου της Άνοιξης".
Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1997 στην τηλεοπτική σειρά «Καρέ της ντάμας» του Mega. Από τότε εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γ. Σεβαστίκογλου κ.ά. αλλά και με διάφορα θέατρα όπως το "Θέατρο του Νότου", το "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας", το "Εθνικό Θέατρο" και την "Ελεύθερη Σκηνή".
Δίδαξε υποκριτική στην δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Επίσης, διατέλεσει μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Επί τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ "Γύρω γύρω όλοι", γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.
Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη, την παιδική σειρά "Φώτα παρακαλώ". Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ "Μπουρμπουλήθρες", το παιδικό θεατρικό έργο "Στη Χώρα του Καρνάβαλου", παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ "Και όνειρα γλυκά", την ραδιοφωνική σειρά "Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν", που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.
Ως σεναριογράφος, υπέγραψε το σενάριο του τηλεοπτικού σίριαλ "Την κατάλληλη στιγμή", το οποίο προβλήθηκε από την ΕΡΤ.
Από το 1997 ασχολήθηκε και με την συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από δέκα έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες ενώ έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία) μεταξύ των οποίων τα:
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;
Σκωτσέζικο ντους,
Αγκά-σφι και φι,
Με διαφορά στήθους,
Φωτιά και νερό,
Ποιος κοιμάται απόψε;
Το μάτι της τίγρης.
Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη, Καστανιώτης και Σοκόλης-Κουλεδάκης.
Η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Το Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και στην Πολωνία εμπεριέχεται στην Επίτομη Ανθολογία Ελληνικών Έργων Z Parnasu I Olimpu.
Το Φωτιά και νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει ανέβει στο θέατρο Tristan Bates Theatre της Αγγλίας.