Με τη χρήση μοντέλων προσομοίωσης επιχείρησε η Πυροσβεστική στην πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό.
Ειδικότερα, η Πυροσβεστική επιχείρησε με δύο μοντέλα, ένα που ανταποκρινόταν στις επικρατούσες συνθήκες και ένα που βασιζόταν σε ακραία ενδεχόμενα καταφέρνοντας να αποτρέψει την επέκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με αυτόν τον τρόπο η Πυροσβεστική ανέλυσε εξ αρχής την πορεία που μπορούσε να ακολουθήσει η φωτιά και ανταποκρίθηκε στις εξελίξεις στο έδαφος καταφέρνοντας να είναι ένα βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε απροόπτου.
Αρχικά εντοπίστηκε το σημείο έναρξης της φωτιάς, στην συμβολή των οδών Σερρών και Προσηλίου στην Παιανία, στις 3:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Έπειτα, με ειδικό λογισμικό που έλαβε υπόψη την ένταση του ανέμου και το ανάγλυφο του εδάφους, δημιουργήθηκε μοντέλο επέκτασης της φωτιάς λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο προέβλεπε εξάπλωση του μετώπου με ταχύτητα δύο χιλιόμετρα την ώρα. Με αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ότι στην χειρότερη περίπτωση η πυρκαγιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφτανε στην περιοχή του Καρέα και την Καισαριανή σε 70 λεπτά ενώ 18 λεπτά αργότερα θα είχε φτάσει είτε στην Ηλιούπολη είτε στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Πρώτο ανάχωμα για την Πυροσβεστική ήταν η κορυφογραμμή του βουνού. Παράλληλα διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κατεχάκη. Με την ανατολή του ηλίου ενεργοποιήθηκε ο στόλος των εναέριων μέσων κατάσβεσης με την πρώτη ρίψη νερού να γίνεται στις 06:03.
Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της φωτιάς. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν αναλάβει την έρευνα και εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για εμπρησμό ωστόσο δεν αποκλείεται ανάφλεξη από κολώνα της ΔΕΗ όπου υπήρχαν συσσωρευμένα φύλλα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το πρώτο πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς αναμένεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Όσον αφορά γιατί δεν στάλθηκαν γραπτά μηνύματα από το 112 στους κατοίκους όταν ξέσπασε η φωτιά, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι την νύχτα το SMS δεν είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο ειδοποίησης και συνεπώς επελέγησαν πιο παραδοσιακά μέσα.
σχόλια