Ιαπωνία: O νέος υπουργός Περιβάλλοντος θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια

Ιαπωνία: O νέος υπουργός Περιβάλλοντος θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια Facebook Twitter
0

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ζήτησε η χώρα του να εγκαταλείψει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. προκειμένου να μην επαναληφθεί μία πυρηνική καταστροφή όπως εκείνη της Φουκουσίμα. 

Ο Σιντζίρο Κοϊζούμι, 38 ετών, έκανε αυτά τα σχόλια λίγες ώρες αφότου έγινε το τρίτο νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι απόψεις αυτές μπορεί να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε, ο οποίος είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. 

«Θέλω να μελετήσω για το πως θα τους εγκαταλείψουμε, όχι για το πως θα τους διατηρήσουμε», είπε ο Κοϊζούμι. «Θα είμαστε καταδικασμένοι αν επιτρέψουμε να συμβεί και άλλο πυρηνικό ατύχημα»

Η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει η πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει το 20-22% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ακτιβιστές και ειδικούς που λένε πως τα πυρηνικά εργοστάσια είναι μόνιμη πηγή κινδύνου σε μια χώρα ευάλωτη σε σεισμούς και τσουνάμι. 

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Άμπε ζήτησε να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέγοντας πως η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει την Ιαπωνία να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως και να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Και οι 54 αντιδραστήρες της χώρας τέθηκαν εκτός λειτουργίας ύστερα από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Πριν το ατύχημα η πυρηνική ενέργεια συνεισέφερε το 30% της ενεργειακής παραγωγής της Ιαπωνίας. Σήμερα μόνο 9 από τους αντιδραστήρες λειτουργούν ξανά, ύστερα από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας που υιοθετήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα. Όμως θεωρείται δύσκολο  η κυβέρνηση να έχει θέσει σε λειτουργία 30 αντιδραστήρες έως το 2030, όπως είναι ο στόχος της, καθώς πολλές φορές  βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες αλλά αντιμετωπίζει και νομικά εμπόδια. 

Παρότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει διαφωνίες σχετικά με τη θέση του από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Κοϊζούμι θα έχει λογικά την υποστήριξη του πατέρα του. Ο πατέρας του Κοϊζούμι υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας και το τελευταία διάστημα έχει γίνει ένας από τους επιφανείς αντίπαλους της πυρηνικής ενέργειας. 

Ο νεότερος Κοϊζούμι, ο οποίος θεωρείται από τους πιθανότερους μελλοντικούς πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το τι θα γίνουν οι πάνω από από 1 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού που αυτή τη στιγμή έχουν αποθηκευτεί στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. 

Την Τρίτη, ο προκάτοχος του στο υπουργείο Περιβάλλοντος  είπε πως η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε επεξεργασία του νερού μέσω αραίωσης και να το διοχετεύσει ύστερα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Αυτή η προοπτική εξαγρίωσε τους ντόπιους ψαράδες, ενώ προκάλεσε και διαμαρτυρίες από τη γειτονική Νότια Κορέα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM