Πόσο γρήγορα πληκτρολογείς στην οθόνη του κινητού σου; Επιστήμονες απαντούν

Πόσο γρήγορα πληκτρολογείς στην οθόνη του κινητού σου; Επιστήμονες απαντούν Facebook Twitter
0

Χάρη στην επιδεξιότητα που απέκτησαν οι αντίχειρες, πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πληκτρολογήσουν το ίδιο γρήγορα πάνω σε μία οθόνη κινητού όσο και σε ένα πληκτρολόγιο.

Ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, κατά τη διάρκεια μιας μελέτης των δεξιοτήτων δακτυλογράφησης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 37.000 εθελοντές από 160 χώρες πραγματοποιώντας δοκιμές ακριβείας και ταχύτητας στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι άνθρωποι που έγραφαν μηνύματα με ένα μόνο δάχτυλο κατάφεραν κατά μέσο όρο μόλις 29 λέξεις το λεπτό, αλλά εκείνοι που είχαν κατακτήσει την τεχνική στους δύο αντίχειρες πέτυχαν ένα εντυπωσιακό σκορ των 38 λέξεων το λεπτό, ταχύτητα δηλαδή που είναι κατά 25% πιο αργή από τους χρήστες ενός πληκτρολογίου "Qwerty", κανονικού μεγέθους.


Ένας εθελοντής μάλιστα κατάφερε να δακτυλογραφήσει με τους αντίχειρες ολόκληρες φράσεις στο κινητό του ξεπερνώντας τις 85 λέξεις το λεπτό, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 52 που αγγίζουν οι χρήστες ενός τυποποιημένου πληκτρολογίου. Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές από όλον τον κόσμο, στην πλειονότητά τους γυναίκες ηλικίας 20 ετών, ενώ οι μισοί από αυτούς ήταν Αμερικάνοι.

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που βρήκαμε είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να γράψουν εκπληκτικά γρήγορα με τα πληκτρολόγια των smartphone», δήλωσε η Anna Feit, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και ειδική πληροφορικής στο «ETH Zurich» στην Ελβετία. «Δείξαμε, σε μεγάλη κλίμακα, ότι οι άνθρωποι που πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας και τους δύο αντίχειρες είναι αρκετά πιο γρήγοροι από όσους χρησιμοποιούν μόνο ένα δάχτυλο». 

Οι άνθρωποι, που θυμούνται την εποχή όπου τα κινητά τηλέφωνα ήταν μόνο για τηλεφωνήματα ήταν σημαντικά πιο αργοί από τους νεότερους χρήστες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι έφηβοι πληκτρολόγησαν φράσεις με ταχύτητες που άγγιξαν κατά μέσο όρο τις 40 λέξεις το λεπτό ενώ οι μεγαλύτεροι (ηλικίας από 40 έως 50 ετών) πέτυχαν ένα σκορ ανάμεσα στις 26 έως 29 λέξεις το λεπτό.

«Διακρίνουμε μια σαφή τάση στους νέους λόγω της εμπειρίας στην πληκτρολόγηση σε αυτές τις συσκευές», δήλωσε η Feit. «Οι νέοι μεγαλώνουν χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές και μερικοί από αυτούς πραγματοποιούν όλη τη δακτυλογράφησή τους σε κινητά τηλέφωνα». Κατά μέσο όρο, όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη, αφιερώνουν έξι ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους. Ωστόσο η δαπάνη περισσότερου χρόνου στα smartphones εξηγεί μόνο εν μέρει γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο γρήγοροι στην πληκτρολόγηση οθόνης. Οι σύγχρονες συσκευές συχνά βελτιώνονται με τεχνικά κόλπα που βοηθούν τους χρήστες να πληκτρολογούν πιο γρήγορα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αυτόματη διόρθωση και πρόβλεψη λέξεων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης βελτίωσε τις ταχύτητες πληκτρολόγησης κατά σχεδόν 9 λέξεις το λεπτό, ωστόσο η πρόβλεψη λέξεων την επιβραδύνει κατά 2 λέξεις ανά λεπτό καθώς αποσπά την προσοχή καθώς οι χρήστες μπαίνουν στη διαδικασία να επιλέξουν λέξεις. «Αν θέλετε να είστε γρήγοροι, χρησιμοποιήστε τους δύο αντίχειρες και ενεργοποιήστε την αυτόματη διόρθωση, παρόλο που κατά καιρούς μπορεί να είναι ενοχλητικό» προτείνει η Feit.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Cambridge θα παρουσιάσουν την Τετάρτη την εργασία τους στην Ταϊβάν στο πλαίσιο μίας Διεθνούς Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή με τις Κινητές Συσκευές και Υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM