Beer Addiction

Beer Addiction Facebook Twitter
0

Χρώματα, γεύσεις, αρώματα και πολλές προσωπικότητες. Ταιριάζει με κάθε διάθεση, κάθε στιγμή και κάθε κουλτούρα. Δίνει τη δροσιά της τις καυτές μέρες, αλλά παίζει και με γκουρμέ διαθέσεις συνοδεύοντας νόστιμα πιάτα όλο το χρόνο. Η φυσικότητα των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζεται η μπίρα, δηλαδή η βύνη, το κριθάρι, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό είναι τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την ποιότητά της. Κάθε μπίρα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής αποκτά το δικό της χρώμα και άρωμα. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες έχουν το σκούρο χρώμα τους χάρη στο καβουρντισμένο κριθάρι. Οι άσπρες μπίρες ζυθοποιούνται συνήθως με βύνη που προέρχεται από σιτάρι και είναι πιο χλωμές. Οι κόκκινες μπίρες χαρακτηρίζονται από το κόκκινο χρώμα που προσδίδει η παραδοσιακή βύνη «Vienna» της Βιέννης.

Για να ξέρετε τι πίνετε, οι μπίρες χωρίζονται στους εξής τύπους: Η Lager είναι η ξανθιά μπίρα χαμηλής ζύμωσης με ανοιχτό χρώμα και αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Η Bock είναι η μαύρη μπίρα και η Pilsener είναι η ξανθιά μπίρα με εντονότερη γεύση λυκίσκου. Ale λέγονται οι μπίρες γρήγορης ζύμωσης με φρουτώδες άρωμα ενώ οι Weiss είναι σταρένιες και ξεχωρίζουν από το θολό τους χρώμα. Μαύρη μπίρα φτιαγμένη με έντονα καβουρντισμένη βύνη είναι η Stout ενώ η Τrappiste είναι η μοναστηριακή μπίρα της οποίας η ζύμωση συνεχίζεται στο μπουκάλι.

Φυλές, ιστορίες και γεύσεις

Amstel, ο παλιός είναι αλλιώς

H ξανθιά Lager Amstel (5%vol) είναι ή πρώτη σε κατανάλωση μπίρα στην Ελλάδα. Τρέχει στο ποτήρι μας περισσότερα από 30 χρόνια και είναι, ίσως, το πιο οικείο εμπορικό σήμα μπίρας στην ελληνική αγορά. Το χρυσό της χρώμα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ανοιχτόχρωμης και σκουρόχρωμης βύνης. Έχει γεμάτη γεύση και άρωμα λυκίσκου και μαγιάς. Ελαφρά πικρή επίγευση. Κυκλοφορεί και σε δυνατή μαύρη bock που ζυμώνεται με καβουρντισμένη βύνη και φίνο αρωματικό λυκίσκο. Οι αλκοολικοί βαθμοί της φθάνουν το 7%, η γεύση της είναι πικρίζουσα και γεμάτη. Στη light εκδοχή της έχει μόνο 3,5% αλκοόλ, με λιγότερες θερμίδες και ελαφρύ άρωμα.

Heineken, η «πράσινη» βασίλισσα

Ένα όνομα με παράδοση από το 1863, όταν ο Gerard Adrian Heineken αγόρασε τη μεγαλύτερη ζυθοποιία του Άμστερνταμ που λειτουργούσε από το 1592. Σήμερα η ανοιχτόχρωμη ξανθιά lager Heineken είναι η μπίρα με την ισχυρότερη διεθνή παρουσία, καθώς πίνεται σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Η προσωπικότητά της οφείλεται στη μέθοδο καλλιέργειας μιας ειδικής μαγιάς που την κάνει ξεχωριστή σε άρωμα και γεύση. Με αλκοόλ 5% έχει γεμάτη γεύση και διακριτικό άρωμα λυκίσκου και βύνης.

Chimay, η gourmet

Η βέλγικη αυθεντική μοναστηριακή μπίρα Chimay παράγεται σύμφωνα με τη μέθοδο της Καμπανίας και με μαγιά που έχει «απομονωθεί» από το 1949. Δεν παστεριώνεται ενώ το νερό που χρησιμοποιείται είναι από την πηγή του μοναστηριού Scour Mont χωρίς χημική επέμβαση. Στο μπουκάλι της γίνεται επαναζύμωση. Κυκλοφορεί σε τρεις εκδοχές: λευκή, κόκκινη και μπλε. Η Red έχει σκούρο, βαθυκόκκινο χρώμα και το άρωμά της θυμίζει βερίκοκο. Περιέχει 7,5% αλκοόλ, η γεύση της είναι βελούδινη και η επίγευση ελαφρώς πικρή με αισθητές νότες φρούτων. Η Blue είναι σκουρόχρωμη με πλούσιο αφρό και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 9%. Έντονο άρωμα μαγιάς με κάποιες νότες λουλουδιών. Αφήνει μια ελαφριά επίγευση καβουρντισμένης βύνης. Η White είναι μια χρυσοκίτρινη θολή μπίρα με ευχάριστο άρωμα λυκίσκου και μαγιάς. Περιέχει 8% αλκοόλ και το άρωμα της θυμίζει μοσχάτο σταφύλι. Απαλή στη γεύση με πικρή επίγευση.

Amstel pulse, η μοντέρνα

Λανσαρίστηκε πριν από δύο χρόνια και έκλεψε τις εντυπώσεις χάρη στηγεύση της, αλλά και στη μοντέρνα αισθητική (και την απόλυτη χρηστικότητα) του μπουκαλιού της. Η Amstel pulse, εύγευστη, ζωηρή ξανθιά lager, έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4,7% και καθάρια, χαρακτηριστική γεύση. Το design μπουκάλι της έχει ένα καινοτόμο πρακτικό καπάκι που ανοίγει με μια απλή κίνηση. Θα γίνει το απόλυτο φετίχ του καλοκαιριού και κυρίως των βραδιών μπροστά στην τηλεόραση, που όλοι θα βλέπουμε τους συναρπαστικούς αγώνες του Euro 2008.

Peroni nastro azzurro, η Iταλίδα θεά

Χαρακτηριστικό δείγμα της ιταλικής κουλτούρας και αισθητικής, η Peroni Nastro Αzzuro ξεκίνησε να παράγεται σε ένα τοπικό ζυθοποιείο της Ρώμης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η SAB Miller αναβιώνει το μύθο της, προωθώντας την ως την μετουσίωση του ιταλικού στυλ στην μπίρα. Βασισμένη σε μια παραδοσιακή συνταγή, έχει την κλασική γεύση μιας Pils, με έντονη την αίσθηση του κίτρου και του λυκίσκου. Απευθύνεται σε όσους αναζητούν την ποιότητα και την αισθητική σε ό,τι κάνουν.

Μiller genuine draft, η δημοφιλής

Είναι ίσως η πλέον διάσημη lager μπίρα στην Αμερική και κατά κάποιον τρόπο ιστορική, αφού παράγεται από το 1855 στο Μιλγουόκι. Έτσι γεννήθηκε η Miller Genuine Draft. Για να παραχθεί η Miller Genuine Draft απαιτείται ωρίμανση στους -1°C και παγωμένο φιλτράρισμα, ώστε να κρυσταλλoποιηθούν και να αφαιρεθούν τα συστατικά της πικράδας. Το αποτέλεσμα είναι μια υπέροχη απαλή και φρουτώδης μπίρα.

Duvel, ο διάβολος

Η Duvel είναι μια λευκοκίτρινη μπίρα από το Βέλγιο με γλυκόπικρη γεύση και έντονο άρωμα νεραντζιού. Πήρε το όνομά της λόγω της δυνατής γεύσης της από τη λέξη «duvel» που στα φλαμανδικά σημαίνει διάβολος. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η επαναζύμωση που γίνεται στη φιάλη. Η μαγιά που χρησιμοποιείται έχει προσδιοριστεί από το 1930 και η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι 8,5%.

Άλφα, η ολική επαναφορά

Η Άλφα, μια ελαφριά ξανθιά lager, είναι δροσερή, ξεδιψά, πίνεται εύκολα και ταιριάζει με τις ελληνικές γεύσεις. Παράγεται στην Ελλάδα από το 2000 αναβιώνοντας ένα εμπορικό σήμα με μεγάλη ιστορία. Χαρακτηριστικό της ο πλούσιος αφρός και η κομψή πικράδα. Έχει απαλό άρωμα και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%.

Craft, η κοινωνική

Η Craft ήταν η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που έφερε την παραγωγή μέσα στο εστιατόριο. Ξεκίνησε το 1997 με τα πρώτα και μοναδικά στην Ελλάδα εστιατόρια-ζυθοποιεία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Χαλάνδρι, εξοπλισμένα με μονάδες παραγωγής μπίρας που βρίσκονται μέσα στο χώρο, φέρνοντας έτσι την ιδέα της μικροζυθοποιίας μέσα στην πόλη. Παράγονται και διατίθενται έξι διαφορετικοί τύποι μπίρας. Η ξανθιά Pilsner, η καστανή καπνιστή Smoked Lager, η κόκκινη Red Ale, η αφιλτράριστη σταρόμπιρα Weiss, η μαύρη Black Lager και η ξανθιά Athens Lager. Οι μπίρες της θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά και εμφιαλωμένες.

Mythos, υπάρχει παντού...

Η μπίρα Mythos έκανε το ντεμπούτο της πριν από 11 χρόνια ως νέο ελληνικό σήμα. Φτιαγμένη από διαλεγμένες ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου, είναι μια Lager με πλούσιο αφρό, λαμπερό ξανθό χρώμα, άρωμα κριθαριού και ευχάριστη δροσιστική γεύση. Η Mythos, με αλκοόλ 5%, είναι μπίρα ελαφριά που πίνεται ευχάριστα.

Kaiser, μια παλιά ιστορία

Η Kaiser είναι από τις πρώτες Pils που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, αφού παράγεται από το 1976. Παρασκευάζεται από επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου που ζυμώνονται και ωριμάζουν αργά για να δώσουν τη γεμάτη και μεστή γεύση της. Με αλκοόλ 5% διακρίνεται για τη μεστή γεύση, το άρωμα λουλουδιών και το βαθύ χρυσαφί χρώμα της. Αφρός γεμάτος και γεύση κριθαρένια με ισορροπημένη πικράδα και ευχάριστη επίγευση.

Πειραϊκή: Η βιολογική

Η Πειραϊκή φτιάχνεται σε περιορισμένη ποσότητα στον Πειραιά, όπως μαρτυρά το όνομά της και όπως λένε οι παραγωγοί της, παρασκευάζεται «χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά με βύνη και λυκίσκο πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας», ενώ στο τελικό στάδιο παραγωγής «δεν παστεριώνεται, αλλά περνά από δύο φάσεις φίλτρανσης και μικροφίλτρανσης για να καταλήξει στην εμφιάλωση προϊόν φρέσκο, με μόλις τρίμηνη διάρκεια ζωής». Κάθεται στις δεξαμενές περίπου έξι εβδομάδες. Για να ζυμωθεί και στη συνέχεια να ωριμάσει. Προσφέρεται σε δύο τύπους: Pils και Pale Ale. Η Pils έχει ξανθό ανοιχτό χρώμα και άρωμα ελαφρύ, με νότες λυκίσκου. Ο αφρός της είναι πλούσιος και διαρκεί, ενώ στη γεύση κυριαρχεί η φρέσκια βύνη και ο λυκίσκος με ελαφρώς πικρή επίγευση. Αλκοόλ 5%. Η καστανή Pale Ale δίνει φρουτώδη αρώματα βύνης και λυκίσκου, ο αφρός της είναι πλούσιος με μικρή διάρκεια και η γεύση της γλυκιά, αρωματική, ελαφρώς πικάντικη, με νότες λυκίσκου. Σώμα ελαφρύ.

Pilsner Urquell, η φυσική ξανθιά

Η Τσεχία, με τη μεγαλύτερη παράδοση και κατανάλωση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα της μπίρας και η Pilsner Urquell διεκδικεί τον τίτλο μιας από τις καλύτερες τσέχικες μπίρες. Οι παραγωγοί της αναφέρουν ότι στο Pilsen, την πρωτεύουσα της Δυτικής Βοημίας, γεννήθηκε το 1842 η σύγχρονη εικόνα της χρυσόξανθης μπίρας. Ο οραματιστής της ζυθοποιίας Josef Groll δημιούργησε την πρώτη ξανθή μπίρα παγκοσμίως, αλλάζοντας την εικόνα της θολής και σκουρόχρωμης μπίρας. Η ίδια μπίρα λανσάρισε για πρώτη φορά πριν από 150 χρόνια και το πράσινο μπουκάλι με τον ψηλό λαιμό που παραμένει πάντα στη μόδα. Η Pilsner Urquell μεταφράζεται ως η «pilsner από την αρχική πηγή» και η γεύση της -παραμένοντας ίδια με αυτή της αρχικής παρασκευής- οφείλεται στην καλή ποιότητα του νερού που της χαρίζει το χαρακτήρα, στη βύνη του κριθαριού, στο λυκίσκο και στο χρόνο ωρίμανσης των 29 ημερών. Μπαίνει στο ψυγείο 6 ώρες πριν καταναλωθεί και πίνεται στους 6-7 βαθμούς, σε ψηλό, βρεγμένο, όχι παγωμένο, ποτήρι.

Fischer, κλασική και μοντέρνα

Η Fischer είναι μια ξανθιά pilsener που συνδυάζει το παραδοσιακό και το μοντέρνο. Μπίρα ευκολόπιοτη, αλσατικής καταγωγής, ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση της αλλά και για το ανάγλυφο λογότυπο στη φιάλη, που απεικονίζει τον γοτθικού ρυθμού καθεδρικό του Σρασβούργου. Έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5% και χαρακτηριστικό άρωμα λυκίσκου.

Budweiser, με ονομασία προέλευσης

Η Budweiser Budvar διαθέτει το διαβατήριο των ευρωπαϊκών προϊόντων που έχουν κερδίσει το χαρακτηρισμό της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Η lager Budweiser Budvar (5% vol.) έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα, γεύση σταθερή, καλά ισορροπημένη με ελαφρά πικράδα, σώμα πλούσιο και συμπαγή αφρό με έντονη της αίσθηση της φρεσκάδας. Παράγεται στο České Budějovice της Τσεχίας μια περιοχή όπου η ιστορία της ζυθοποίησης μετρά περισσότερα από 700 χρόνια.
Η ίδια παραδοσιακή συνταγή της πάει πίσω 112 χρόνια. Για τη δημιουργία της χρησιμοποιούνται κομμάτια λυκίσκου zatec, υψηλής ποιότητας βύνη από την περιοχή της Μοράβιας και αρτεσιανό νερό από το ίδιο εδώ και 112 χρόνια πηγάδι, βάθους 300 μέτρων. Ωριμάζει για πάνω από 90 ημέρες. Το χρώμα της είναι λαμπερό χρυσοκίτρινο και στα αρώματά της διακρίνουμε τον λυκίσκο και τη μαγιά. Έχει γεμάτο σώμα και ο αφρός της είναι πυκνός που διαρκεί. Στη γεύση είναι πλούσια και γλυκιά με επίγευση μεγάλης διάρκειας όπου ξεχωρίζουν οι νότες μπαχαρικών.

Estrella Damm, το ισπανικό αστέρι

Estrella στα ισπανικά σημαίνει αστέρι και η Estrella Damm είναι μια «Ισπανίδα» pilsener που φτιάχνεται στη Bαρκελώνη. Με ιστορία από το 1876 παράγεται με προηγμένες μεθόδους και παραγωγής ιδιαίτερη επιλογή των συστατικών και δίνει καλή ποιότητα χάρη. Μια μπίρα που πίνεται ευχάριστα κάθε στιγμή. Χαρακτηρίζεται από κρεμώδες στέμμα αφρού, χαρακτηριστικό άρωμα λυκίσκου και δροσιστική γεύση.

Ζέος, η Αργείτισα

Η Ζέος είναι μια ελληνική μπίρα με καταγωγή από το Άργος. Φτιάχνεται από το 2002 με γερμανικές προδιαγραφές και ακολουθεί τη φιλοσοφία της μικροζυθοποιίας. Οι άνθρωποι της Ζέος διαλέγουν ποιοτικά συστατικά και φτιάχνουν μια Pilsener με ξανθό χρώμα, ισορροπημένα αρώματα και ώριμη γεύση. Δροσιστική και με επίγευση που διαρκεί.

Genesis, γεύση ελληνική

Η Genesis είναι μια φρέσκια ελληνική μπίρα που φτιάχνεται στην Αυλίδα. Κυκλοφορεί σε τέσσερις γεύσεις. Η lager είναι ξανθιά με διακριτική πικράδα και ευχάριστο άρωμα βύνης. Η pils παράγεται με αργή διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης. Έχει λαμπερό ανοιχτό χρώμα, σταθερό αφρό και πλούσιο άρωμα λυκίσκου. Η Weiss είναι αφιλτράριστη, σκουρόξανθη σταρένια μπίρα με φρουτώδη αρώματα, καλή επίγευση και διακριτική πικράδα. Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο - βυσσινί χρώμα και ώριμη γεύση. Με πλούσιο μπουκέτο από φρουτώδη αρώματα αλλά και γλυκιά επίγευση καραμέλας και σοκολάτας.

Βεργίνα από την Κομοτηνή

Πατρίδα της είναι η Κομοτηνή, όπου παράγεται εδώ και δέκα χρόνια. Κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις. Η «ξανθιά» Premium Lager είναι προϊόν κλασικής ζύμωσης και χαρακτηρίζεται από τη φρέσκια, πλούσια γεύση της. Η αρμονική συνύπαρξη βύνης και λυκίσκου χαρακτηρίζει το άρωμά της. Η Red ανήκει στην κατηγορία Special Beer που φτιάχνεται με καβουρδισμένες και καραμελοποιημένες βύνες. Με κλασική ζύμωση, χαρακτηρίζεται από τη μεστή γεύση της, καθώς και από το κόκκινο «κεχριμπάρι» χρώμα της. Φρουτώδες άρωμα με νότες εξωτικών φρούτων. Η Weiss είναι μια σταρένια, αφρώδης μπίρα με θολή όψη που προέρχεται από την ειδική αφροζύμη που περιέχει, η οποία της δίνει ένα πλούσιο, φρουτώδες άρωμα που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα.

Craft, η κοινωνική

Η Craft ήταν η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που έφερε την παραγωγή μέσα στο εστιατόριο. Ξεκίνησε το 1997 με τα πρώτα και μοναδικά στην Ελλάδα εστιατόρια-ζυθοποιεία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Χαλάνδρι, εξοπλισμένα με μονάδες παραγωγής μπίρας που βρίσκονται μέσα στο χώρο, φέρνοντας έτσι την ιδέα της μικροζυθοποιίας μέσα στην πόλη, κυριολεκτικά σε άμεση επαφή με το κοινό.
Από το 2003 που λειτούργησε το εργοστάσιό της στην Παιανία διανέμει την μπίρα craft σε επιλεγμένα καφέ, εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Ελλάδα. Παράγονται και διατίθενται έξι διαφορετικοί τύποι μπίρας. Η ξανθιά Pilsner, η καστανή καπνιστή Smoked Lager, η κόκκινη Red Ale, η αφιλτράριστη σταρόμπιρα Weiss, η μαύρη Black Lager και η ξανθιά Athens Lager. Οι μπίρες της θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά και εμφιαλωμένες.

Stella Artois, η κυρία από το Βέλγιο

Με καταγωγή από το Βέλγιο και ελληνική πλέον παραγωγή. Η ιστορία της πάει πίσω στο Βέλγιο αρκετούς αιώνες πριν, στο 1366. Το brand της Stella Artois έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Με σήμα τη σάλπιγγα του κυνηγού, είναι γνωστή τόσο για τη γεύση της όσο και για τα φυσικά συστατικά της. Μέχρι σήμερα η Stella Artois παρασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, όπως τότε στο Leuven του Βελγίου. Με χαρακτηριστική και γεμάτη και δροσιστική γεύση. Αφρός πυκνός. Λεπτό άρωμα ζυμών με πικρό αλλά ευχάριστο τελείωμα στο στόμα.

Warsteiner, χρυσή και αρωματική

Η πρώτη Warsteiner παρασκευάστηκε το 1753 από την οικογένεια Kramer στο Warstein της Γερμανίας. Μια μπίρα τύπου Pils απαστερίωτη, με χρυσό χρώμα, διακριτικά αρώματα φρούτων και λυκίσκου, πλούσιο αφρό με μικρή διάρκεια, γεμάτο σώμα και ξηρό τελείωμα. Είναι διαυγής, με ελαφρά πικρή γεύση.

Οι διευθύνσεις της μπίρας

Beer Academy Ελ. Βενιζέλου 79, Ν. Σμύρνη 210 9334142, Σαρρή 18 & Σαχτούρη Ψυρρή, 210 3228038, Λ. Σαρωνίδας & Κεφαλληνίας 16, Σαρωνίδα, 2291061400, Δ. Κυριακού 16, Κηφισιά, 210 8088908-9, Στουρνάρη 29, 210 3816962, Αγ. Ιωάννου 100, Αγ. Παρασκευή 210 6007913, Καραΐσκου 151, Πλ. Τερψιθέας, Πειραιάς 210 4297278, Αγ. Νικολάου 1, Πόρτο Ράφτη, 6945 542099, Ελ. Βενιζέλου & Πουσουλίδου 38, Ηλιούπολη, 210 9957886, Λ. Πεντέλης 102, Βριλήσσια 210 6133367, Ν. Καρελά 45 & Κηφισίας 336, Χαλάνδρι 210 6817170.

Octoberfest Αγ. Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, 210 6082999

Craft Λ. Αλεξάνδρας 205, Αμπελόκηποι, 210 6462350 και Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, 210 6832670, 210 6832233

Ζύθος Λ. Ελευθερίας 45, Π. Φάληρο 210 9850478 και Λ. Κηφισίας 13, Μαρούσι, 210 6896700

Rockwood Βασ. Ηρακλείου 2, Μουσείο, 210 8230337

1920 Αγ. Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, 210 6813029

Bier Garden Ποσειδώνος 17, Πλατεία Βουλιαγμένης, 210 8961526

Diver Δαβάκη 65, Πλατεία Δαβάκη, Καλλιθέα, 210 9530040

Bier Haus Θάσου 16 & Ψαρρών, Βάρκιζα, 210 8979098

Βύνη Δράκου 10, Κουκάκι, 210 9226225

Εν Αιθρία Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582751

Μέθεξη Νεότητος 2, Νέο Ηράκλειο, 210 2849267

Sitting Bull Λ. Διονύσου 80, Ν. Μάκρη, 22940 99963

TAR Λ. Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, 210 2237717

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ