Τα εργασιακά δικαιώματα γκέι και transgender εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Τα εργασιακά δικαιώματα γκέι και transgender εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Έχει ένας εργοδότης το δικαίωμα να απολύει έναν εργαζόμενο επειδή είναι γκέι ή transgender; Το ζήτημα αυτό, που διχάζει βαθιά την κοινωνία των ΗΠΑ και τα δικαστήρια της χώρας, φτάνει σήμερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τους εργοδότες και τάσσεται υπέρ μιας στενής ερμηνείας της ομοσπονδιακής νομοθεσίας του 1964 η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις «με βάση το φύλο».

«Το φύλο εδώ αναφέρεται στο αν κάποιος έχει γεννηθεί άνδρας ή γυναίκα, όχι στον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του όπως την ορίζει ο ίδιος», εκτίμησε πρόσφατα ο Νόελ Φρανσίσκο που υπερασπίζεται τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτόν, εναπόκειται στο Κογκρέσο να τροποποιήσει τη νομοθεσία, όχι στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο για τους υπέρμαχούς τους, τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια χάρη σε δικαστικές αποφάσεις, κυρίως αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο το 2015 νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ.

«Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι σημαντικότερο διότι αφορά στην ικανότητα να κερδίζουν τα προς το ζην», εκτίμησε η Ρία Ταμπάκο Μαρ της ισχυρής ένωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Μόνο 22 πολιτείες απαγορεύουν ρητά τις διακρίσεις εις βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων στον επαγγελματικό τομέα. Στις υπόλοιπες εναπόκειται στον Ανώτατο Δικαστήριο να βγάλει τα μέλη «της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από το καθεστώς πολίτη δεύτερης κατηγορίας», συνέχισε η ακτιβίστρια.

«Πολύ νωρίς»

 

Μετά την ιστορική του απόφαση για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πήρε μια συντηρητική στροφή με τον διορισμό δύο δικαστών από τον Τραμπ.

Για τον δικηγόρο Τομ Γκόλντσταϊν είναι πιθανό η υπόθεση να έχει φτάσει «πολύ αργά» ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο ενδέχεται να αρνηθεί να επεκτείνει την ερμηνεία του νόμου του 1964.

«Σε 20 χρόνια πιστεύω ότι θα είναι αδιανόητο κοινωνικά να γίνονται διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών ή των διεμφυλικών», εξήγησε.

Στο μεταξύ οι εργοδότες έχουν κερδίσει τη στήριξη πολλών, κυρίως από θρησκευτικούς κύκλους.

Η καθολική επισκοπή απέστειλε επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία του ζητεί να αποφύγει «απλοί πιστοί, οι απόψεις των οποίων για τον γάμο και τη σεξουαλικότητα δεν συνάδουν με τη σύγχρονη κουλτούρα, να φιμώνονται ή να τιμωρούνται όταν τις εκφράζουν».

Εξάλλου η συντηρητική οργάνωση Alliance Defending Freedom επίσης έθεσε στη διάθεση των εργοδοτών τα μέσα που διαθέτει. Η οργάνωση αυτή είχε στηρίξει και τον ζαχαροπλάστη ο οποίος αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε δικαιώσει επικαλούμενο «την καλλιτεχνική του ελευθερία».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μπορούν να βασίζονται στη στήριξη πολλών οργανώσεων, κοινοβουλευτικών των Δημοκρατικών, αλλά και περίπου 200 μεγάλων εταιρειών, ανάμεσά τους η Apple, η General Motors και η Walt Disney.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λος Άντζελες: Η στιγμή που μπουλτόζα μαζεύει δεκάδες αυτοκίνητα - Τα εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά

Διεθνή / Λος Άντζελες: Εγκαταλείπουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους και τρέχουν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά

Στις φλόγες Μαλιμπού και άλλες πόλεις γύρω από το Λος Άντζελες - Εκκενώνουν τις πόλεις, εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και προκαλείται κυκλοφοριακό χάος - Μπουλντόζα απομακρύνει τα αυτοκίνητα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, σε δηλώσεις που έφτασαν στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM