Στην Κίνα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα προτιμούσε να έχει για αφεντικό ένα ρομπότ ή έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και όχι έναν άνθρωπο.
Η είδηση αυτή προέκυψε ύστερα από έρευνα που έγινε σε 8.370 εργαζόμενους με αφορμή το γεγονός πως η Κίνα σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό των ρομπότ στην αγορά εργασίας σε βάθος πενταετίας, όπως αναφέρει η South China Morning Post. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία λογισμικού Oracle και την ερευνητική εταιρεία Future Workplace.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε το 88% των Κινέζων εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να μη συμμερίζονται τις απόψεις ότι η αυτοματοποίηση στην παραγωγική διαδικασία θα πλήξει πολλές θέσεις εργασίας, καθώς θεωρούν πως είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ στα πλαίσια δουλειάς.
Συγκεκριμένα, την παραπάνω άποψη εξέφρασε το 88% των Κινέζων εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να μη συμμερίζονται το γεγονός ότι η αυτοματοποίηση στην παραγωγική διαδικασία θα πλήξει πολλές θέσεις εργασίας, καθώς θεωρούν πως είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ στο πλαίσιο δουλειάς.
Εκτός αυτού, η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προτιμά περισσότερο τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη συγκριτικά με έναν άνθρωπο σε ποσοστό 89%, ενώ χαμηλότερα στη λίστα βρίσκονται οι Αμερικανοί με ποσοστό 57% και πιο κάτω οι Βρετανοί με 54%.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 8.370 εργαζομένους που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο οι 1.000 εξ αυτών ήταν από την Κίνα και γι' αυτό τον λόγο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά ποσό αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν ένα ικανό αντιπροσωπευτικό δείγμα για 800 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κινεζική αγορά εργασίας.
Τέλος, ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων απάντησαν ότι είχαν μια σχέση «αγάπης» με την τεχνητή νοημοσύνη, που τους ικανοποιεί στα πλαίσια της δουλειάς τους, πράγμα που δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με τη σχέση που έχουν με τα αφεντικά τους.
Πηγή: Futurism
σχόλια