Κίνηση από 87 προσωπικότητες για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία - Υπογράφουν Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης

Κίνηση από 87 προσωπικότητες για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία - Υπογράφουν Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης Facebook Twitter
0

Μια κίνηση πολιτών με στόχο «τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία, την αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον συριακό λαό, την ειρήνη και ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο» συγκροτούν 87 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών - ανάμεσά τους οι Μανώλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, η Κίνηση παρουσίασε το ιδρυτικό της κείμενο, που παραμένει ανοικτό για υπογραφές:

«Αυτές τις ημέρες σε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκηνή της ακραίας βίας των φανατικών ισλαμιστών και μιας αιματηρής εμφύλιας σύγκρουσης με πολλαπλά μέτωπα, με βαρύ ανθρώπινο κόστος και με τη δημιουργία ενός ατελείωτου ρεύματος απελπισμένων προσφύγων, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε εικόνες κόλασης που δημιουργεί η παράνομη εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κίνηση στο κείμενο της. Καλεί δε, σε συμμετοχή και στήριξη των δραστηριοτήτων της, «για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού, για λόγους υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της Συρίας, για λόγους αλληλεγγύης προς τον βασανισμένο κουρδικό λαό, για λόγους αυτοπροστασίας και διαφύλαξης της ειρήνης στην περιοχή» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το υπογεγραμμένο κείμενο, η συγγραφέας και πρώην αν. υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, επεσήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον ελληνικό λαό, ώστε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο διεθνές κίνημα για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είναι η συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας και μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως επίσης και η διοργάνωση συναυλίας στο Σύνταγμα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τη συγκέντρωση των χρημάτων αναλαμβάνει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, το οποίο «υπόσχεται πως θα σταθεί μαχητικά δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να ρίξει φως στο δράμα των προσφύγων, να δηλώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη στον κουρδικό πληθυσμό».

«Πιστεύουμε ότι εμείς ξέρουμε τον τρόπο. Πιστεύω ότι το κάλεσμα θα βρει ανταπόκριση. Χιλιάδες Έλληνες θέλουν να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή, θέλουν να συμπαρασταθούν στον κουρδικό λαό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης, Κώστας Παπαδιγενόπουλος.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του συρο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στην Αθήνα, ο γιατρός Ιμπραήμ Μουσλέμ. Αφού ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα, τόνισε ότι «όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι εις βάρος των λαών της περιοχής. Το πρόβλημα ξεπερνά τον κουρδικό λαό. Έχουμε μεγάλη συμπάθεια αυτή τη στιγμή από την κοινή γνώμη. Είναι η ώρα να την αξιοποιήσουμε, να το κάνουμε πράξη, για να πιέζουμε τις κυβερνήσεις - κυρίως τις ευρωπαϊκές - να πάρουν δυναμικά μέτρα για να αναγκαστεί να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από την περιοχή και να δεχθούν οι διεθνείς δυνάμεις μία ειρηνική, δημοκρατική λύση για την Συρία. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την κίνηση». Σχετικά, οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα το τραπεζικό λογαριασμό στήριξης (Εθνική Τράπεζα 159/480503-88 ή ηλεκτρονικά μέσω IBAN: GR0501101590000015948050388) καθώς και το τηλέφωνο για πληροφορίες (2103816886), για όσους θελήσουν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.

Σημειώνεται πως παρών στην συνέντευξη Τύπου, ήταν ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς και προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αλέκος Αλαβάνος, η Ελένη Πορτάλιου, η Πέπη Ρηγοπούλου κ.ά..

Το κείμενο και οι υπογράφοντες

Αυτές τις μέρες - σε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκηνή της ακραίας βίας των φανατικών ισλαμιστών και μιας αιματηρής εμφύλιας σύγκρουσης με πολλαπλά μέτωπα, με βαρύ ανθρώπινο κόστος και με τη δημιουργία ενός ατέλειωτου ρεύματος απελπισμένων προσφύγων - η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε εικόνες κόλασης που δημιουργεί η παράνομη εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος.

Οι πρόσφατες ενέργειες του Ερντογάν, του κόμματος του και των τζιχαντιστών μισθοφόρων τους ενάντια στη Συρία παραβιάζουν όλες τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εδαφική ακεραιότητα κάθε κυρίαρχου κράτους, απαγόρευση της επέμβασης σε ζητήματα που ανήκουν στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους, αυτοδιάθεση των λαών, ρύθμιση των διαφορών με ειρηνικά μέτρα, αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας) και της Οικουμενικής Διακήρυξης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, καμία απολύτως διάκριση σε σχέση με εθνική ή κοινωνική καταγωγή, δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τον τόπο κατοικίας του στο εσωτερικό ενός κράτους).

Η διεθνής κοινότητα αντί να αντιδράσει αποφασιστικά και συγκεκριμένα, είτε έδωσε πράσινο φως και νομιμοποίησε τις επιθετικές ενέργειες Ερντογάν με συμφωνίες μαζί του που αφορούν στο κυρίαρχο έδαφος άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, είτε περιορίσθηκε σε φραστικές ενστάσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγάλο αυτό κενό μπορούν να καλύψουν μόνο οι ίδιοι οι λαοί, με ένα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα για οριστικό τερματισμό της τουρκικής εισβολής, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, για αποτροπή ενός νέου μεγάλου κύματος προσφυγιάς και μετανάστευσης, για ειρήνη στην πολύπαθη από τις επεμβάσεις των ξένων περιοχή. Κίνημα ειρήνης, στο οποίο ο λαός μας έχει κάθε λόγο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο γνωρίζοντας ότι αν ο Ερντογάν πετύχει στο εγχείρημα του στα νότια σύνορά του, θα είναι πιο εύκολο να το εφαρμόσει και στα δυτικά. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον να είμαστε ή να μείνουμε απλοί παρατηρητές...

Για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού, για λόγους υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της Συρίας, για λόγους αλληλεγγύης προς τον βασανισμένο κουρδικό λαό, για λόγους αυτοπροστασίας και διαφύλαξης της ειρήνης στην περιοχή μας, σας καλούμε να συμμετέχετε κα να στηρίξετε τις δραστηριότητες της Κίνησής μας για Αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον Συριακό λαό, Ειρήνη και Ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο.

1. Αλαβάνος Αλέκος, οικονομολόγος

2. Αλεξάκης Μιχάλης, ηχολήπτης της ορχήστρας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

3. Αλευρομάγειρος Δημήτρης, αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού

4. Αναστασιάδης Κίμων, ομ. καθηγητής ΠΑΔΑ

5. Ανδρεάδης Γιάγκος, ομ. καθηγητής Παντείου Πανεπιατημίου

6. Αντωνάκης Γιώργος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

7. Αντωνίου Περικλής, αναλυτής-προγραμματιστής, φωτογράφος

8. Αρσένη Τζένη, σκηνοθέτις

9. Βαλαβάνη Νάντια, συγγραφέας, πρ. αν. υπουργός Οικονομικών

10. Βατικιώτης Λεωνίδας, οικονομολόγος

11. Βενετσάνου Νένα, τραγουδίστρια, συνθέτις

12. Βογαζιάνος Roy Στέφανος, αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ ΟΗΕ

13. Βούλγαρης Παντελής, σκηνοθέτης

14. Γέρου Κάτια , ηθοποιός

15. Γλέζος Μανώλης

16. Γρηγορέας Κώστας, κιθαρίστας

17. Δαλακούρα Βερονίκη, συγγραφέας

18. Δασκαλάκη Ειρήνη, τραγουδίστρια

19. Δίγκα Κλεοπάτρα, ζωγράφος

20. Ζαφειροπούλου Λίντα, μουσική παραγωγός

21. Ήσυχος Κώστας , πρ. αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας

22. Θανοπούλου Κατερίνα, εκπαιδευτικός, πρ. αντιπεριφερειάρχης Αττικής

23. Θεοδωράκης Μίκης

24. Καρακώστα Βασιλική, μουσικός, ερμηνεύτρια

25. Καρυστιάνη Ιωάννα, συγγραφέας

26. Κασόλας Μήτσος, συγγραφέας

27. Κατζουράκης Κυριάκος, ζωγράφος, κινηματογραφιστής

28. Κεφαλά Αθηνά, ηθοποιός, σκηνοθέτης

29. Κοκκίνου Μαρία, ζωγράφος

30. Κοροβέσης Περικλής, συγγραφέας

31. Κραουνάκης Σταμάτης, συνθέτης

32. Κρεμμύδας Κώστας, ποιητής

33. Κυριακίδης Νέστορας , συνταξιούχος

34. Λαμπρινίδου Ασπασία, φιλόλογος

35. Λαπαβίτσας Κώστας, καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου

36. Λεοντίδου Ευτυχία, γιατρός

37. Λεοντίδου Λίλα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου

38. Λιάνης Γιώργος, δημοσιογράφος, πρ. υπουργός Πολιτισμού

39. Λιούγκος Ηλίας, μουσικός

40. Μάϊνας Στέλιος, ηθοποιός

41. Μαλανδρινιώτη Λιάνα , μουσικοκριτικός

42. Περιοδικό «Μανδραγόρας»

43. Μανιάτης Γιώργος, ομ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

44. Μαράκα Έλενα , δημοσιογράφος, παραγωγός ρ/φ

45. Μισιχρόνης Γεώργιος, γιατρός

46. Μοσχοχωρίτου Όλγα, δικηγόρος, κριτικός θεάτρου

47. Μουτάφης Στυλιανός, γιατρός, επιστημονικός διευθυντής

48. Μπαρτζίλη Μάρω, γλύπτρια

49. Μπιτσάκης Ευτύχης, ομ. καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπ. Ιωαννίνων

50. Μποσκοϊτης Αντώνης, σκηνοθέτης

51. Νησιώτης Θανάσης, πρόεδρος Βαλκανικής Ένωσης Φιλίας

52. Παπαδέας Χρήστος , πρ. διευθυντής αεροδρομίου της Aeroflot

53. Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός

54. Παπαδιγενόπουλος Κώστας , πρόεδρος Καραβανιού Αλληλεγγύης

55. Παπακωνσταντίνου Πέτρος, δημοσιογράφος

56. Παπαστεργίου Βασίλης , δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ

57. Παπαχαραλάμπους Δημήτρης , εκπαιδευτικός, στιχουργός

58. Πλάτωνος Λένα, μουσικός

59. Πολίτης Νίκος, σκηνογράφος

60. Πορτάλιου Ελένη, ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

61. Προέδρου Ασημίνα, σκηνοθέτις

62. Ρηγοπούλου Πέπη, ομ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ

63. Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος, αν. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

64. Σκαμνάκης Θανάσης, δημοσιογράφος

65. Σπερελάκη Κάτια, ηθοποιός

66. Στάθης (Σταυρόπουλος), σκιτσογράφος

67. Σταμούλης Αντώνης, Εκδοτικός Οίκος «Ηρόδοτος»

68. Σταυρόπουλος Τάσος, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

69. Στεφανάκης Γιάννης , ζωγράφος

70. Στράτου Δανάη , εικαστικός

71. Στρατούλης Δημήτρης, πρ. αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων

72. Τζόκας Σπύρος, πανεπιστημιακός, συγγραφέας

73. Τουλιάτος Νίκος, μουσικός

74. Τζιτζίκου Σοφία, πρ. πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNISEF

75. Τσακνής Διονύσης, συνθέτης

76. Τσιαπάρας Αντώνης, εικονογράφος

77. Τσίκουτα - Δεϊμέτζη Λίνα, Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης

78. Φούσκας Βασίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπ. Αν. Λονδίνου

79. Χαραλαμπάκη Κάτια , ψυχίατρος

80. Χαρβαλιάς Γιώργος, εικαστικός

81. Χαρλάφτη Μπέττυ , ερμηνεύτρια

82. Χατζηστεφάνου Άρης, δημοσιογράφος

83. Χατούπη Δήμητρα, ηθοποιός

84. Χαραλαμπίδης Μενέλαος, ιστορικός

85. Χαραλαμπίδης Μιχάλης, συγγραφέας

86. Χουντής Νίκος, πρ. ευρωβουλευτής

87. Bossis Marie- Christine, συγγραφέας, ποιήτρια, ζωγράφος

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ