Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκτακτη έκκληση για 8 εκατ. δολάρια αρωγής στης Μιανμάρ, όσο οι ομάδες βοήθειας προειδοποιούν για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην «εμπόλεμη μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών στη χώρα», όπως γράφει το BBC.
Σχεδόν 72 ώρες μετά τον σεισμό, οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας επιβεβαίωσαν 1.700 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Ο σεισμός έγινε αισθητός εκατοντάδες μίλια μακριά σε γειτονικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη.
Ανάμεσα σε εκείνους που επιβίωσαν, η Kanthong Saenmuangshin, η οποία εισήχθη ετοιμόγεννη στο Police General Hospital την Παρασκευή, μετά από μια εξέταση ρουτίνας και βρισκόταν στον 5ο όροφο του κτιρίου όταν χτύπησε ο σεισμός.
«Ένιωσα σαν ένας δυνατός άνεμος να με ταλαντεύει, δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», λέει στο Reuters. «Τότε ήταν που ένιωσα ότι άρχισα να γεννάω, αλλά ο γιατρός είχε αρχίσει να με απομακρύνει από τις σκάλες», περιγράφει.
Το ιατρικό προσωπικό «κρατούσε και τα δύο μου χέρια καθώς κατεβαίναμε τις σκάλες», λέει η 36χρονη και «έλεγα στο μωρό μου, "μη βγαίνεις ακόμα", αλλά ο πόνος μεγάλωνε και μεγάλωνε καθώς κατέβαινα τις σκάλες». Όπως θυμάται, την έβαλαν σε ένα κρεβάτι και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι αφού έφτασε στο ισόγειο του νοσοκομείου. «Μόλις γεννήθηκε το μωρό μου, το έδαφος σταμάτησε να τρέμει. Ένιωσα υπέροχα, είδα το παιδί μου και ο σεισμός σταμάτησε. Είμαι τόσο έκπληκτη και χαρούμενη από τον τρόπο με τον οποίο με φρόντισε το νοσοκομείο», σημειώνει.
Μιανμάρ: «Σβήνουν» οι ελπίδες για περισσότερους επιζώντες
Οι ελπίδες πως θα βρεθούν κι άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια έχουν αρχίσει να σβήνουν. Ειδικοί δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι νεκροί τελικά θα είναι πολλές χιλιάδες ακόμη, ειδικά στην πάλαι ποτέ Βιρμανία των περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να προσφερθεί βοήθεια στο κράτος της Ασίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος κι η έλλειψη πόρων είναι οξεία.
Ο σεισμός της Παρασκευής, μεγέθους 7,7 βαθμών, ακολουθήθηκε λίγη ώρα αργότερα από μετασεισμό 6,7 βαθμών, με επίκεντρο την κεντρική Μιανμάρ. Έκτοτε γίνονται ασταμάτητα αισθητοί μετασεισμοί κατά μήκος του ρήγματος της Σαγκάινγκ, γύρω από το οποίο ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ.
Η σεισμική δόνηση, σφοδρότητας που είχε να ζήσει δεκαετίες η Μιανμάρ, προκάλεσε σκηνές χάους και πανικού ως ακόμη και 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, στην Μπανγκόκ, όπου τουλάχιστον 18 άνθρωποι είναι νεκροί, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης 30ώροφου κτιρίου υπό κατασκευή.
Στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, σπαρμένη σωρούς συντριμμιών, η ένταση των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων είχε μειωθεί το πρωί σε σύγκριση με την προηγουμένη, καθώς η θερμοκρασία αναμενόταν να φθάσει τους 40° Κελσίου.
Οι τροπικές συνθήκες χαρακτηρίζονται σκληρή δοκιμασία για τη φυσική και διανοητική αντοχή των ομάδων που επιχειρούν στις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν καταστροφών κι επιταχύνουν την αποσύνθεση των πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια, κάνοντας πολύ πιο περίπλοκη τη διαδικασία αναγνώρισής τους.
Παρ’ όλ’ αυτά, γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 60 ώρες στα συντρίμμια ξενοδοχείου, κατόπιν 5ωρης επιχείρησης σωστικών συνεργείων από την Κίνα, τη Ρωσία και την Μιανμάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση σήμερα το πρωί.
Ωστόσο άλλη έγκυος, δεν ήταν τόσο τυχερή. Σωστικά συνεργεία την έβγαλαν από τα συντρίμμια αφού έμεινε παγιδευμένη για πάνω από 55 ώρες. Ακρωτηρίασαν το ένα της πόδι με την ελπίδα να την κρατήσουν στη ζωή. Μάταια.
«Δοκιμάσαμε τα πάντα για να τη σώσουμε», ανέφερε μέλος της ιατρικής ομάδας αφού διαπίστωσε τον θάνατό της, καθώς είχε χάσει πάρα πολύ αίμα.
Οι κηδείες εκατοντάδων θυμάτων αναμένεται να γίνουν σήμερα, την ημέρα που κανονικά η μουσουλμανική κοινότητα, σε πένθος, θα γιόρταζε το Έιντ, το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.
Θα είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί ο απολογισμός των θυμάτων στη Μιανμάρ, χώρα απομονωμένη όσο και κατακερματισμένη: οι στρατηγοί στην εξουσία βρίσκονται σε πόλεμο με μια μυριάδα οργανώσεις ανταρτών, ιδίως εθνικών μειονοτήτων, καθώς και των πολιτικών τους αντιπάλων. Ωστόσο η πολύ σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια που απηύθυνε ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, αν μη τι άλλο πιστοποιεί το εύρος της καταστροφής.
Επισήμως, οι αρχές έκαναν λόγο χθες για περίπου 1.700 νεκρούς, 3.400 τραυματίες και 300 αγνοούμενους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε χθες Κυριακή τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια.
Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία έχουν ήδη αναπτύξει ομάδες, αυτές της Ινδονησίας αναμένεται να φθάσουν και να επιχειρήσουν σήμερα.
Η εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου 2021 την εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι υπονόμευσε το σύστημα υγείας — υποστελεχωμένο, δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τέτοια πλημμύρα θυμάτων, σύμφωνα με ανθρωπιστικούς οργανισμούς και οργανώσεις. Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ σοβαρή προτού χτυπήσει ο σεισμός, καθώς ο πόλεμος ανάγκασε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους να εκτοπιστούν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο σεισμός δεν εμπόδισε τους στρατιωτικούς να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με οργανώσεις ανταρτών. Στην πολιτεία Σαν (βορειοανατολικά), αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον επτά μαχητές, σύμφωνα με την παράταξη στην οποία ανήκαν. Παρόμοιοι βομβαρδισμοί αναφέρεται πως διεξήχθησαν στην πολιτεία Κάρεν.
Στην Μπανγκόκ, οι επιχειρήσεις για να εντοπιστούν επιζώντες στα συντρίμμια 30ώροφου κτηρίου της δημόσιας διοίκησης που κατέρρευσε παγιδεύοντας κάπου 80 εργάτες συνεχίζονται.
Η αυτοδιοίκηση της μητρόπολης ανακοίνωσε πως επανήλθε στην κανονική λειτουργία το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, μετά την αναστολή της για να επιθεωρηθεί.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ