Κάνω windsurf από 12 χρόνων και surf, εδώ και δέκα χρόνια. Το βασικό είναι να έχεις επαφή με τη θάλασσα. Ξεκίνησα στην Ικαρία. Είχα μια σανίδα του surf και έπαιζα μόνος μου. Έπιασα το πρώτο κύμα και από τότε πορώθηκα και ξεκίνησα να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο. Είναι αυτό που λένε: Αν πιάσεις το πρώτο κύμα, πάει, κόλλησες.
Δεν είναι μόνο ότι σου ανεβαίνει η αδρεναλίνη. Είναι πολλά πράγματα. Το πώς αισθάνεσαι τη δύναμη του κύματος. Νιώθεις σαν να πετάς πάνω στο νερό. Είναι τελείως προσωπικό συναίσθημα. Κοιτάς να εκμεταλλευτείς όσο περισσότερο μπορείς το κύμα. Κάνεις κάποιες στροφές, κάποια τρικ αλλά και ευθεία να πας είναι η ευχαρίστηση τόσο πολύ μεγάλη που δεν σε νοιάζει.
Το surf είναι θέμα καιρικών συνθηκών και πρέπει να έχει αρκετά δυνατό άνεμο ώστε να δημιουργηθούν τα κύματα. Πρέπει να έχει μεγάλη κακοκαιρία, να πέσει και μετά να γυρίσει ο αέρας ανάποδα από εκεί που ερχόταν. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα συμβαίνει 5 φορές το χρόνο.
Πρέπει να είσαι συνέχεια σε επαφή με κάποια sites που σου δίνουν πληροφορίες για τον καιρό, τον αέρα και τα κύματα. Το καλό surf γίνεται το χειμώνα. Δηλαδή είναι περισσότερο χειμερινό άθλημα παρά καλοκαιρινό. Όποτε βγαίνουν στα κανάλια και λένε χάλια καιρικές συνθήκες, θεομηνίες και τα λοιπά, τότε τρέχουμε και εμείς σαν τρελοί ώστε να βρούμε το κύμα.
Αυτός που θα πιάσει το κύμα είναι συνήθως και ο πιο δυνατός. Το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι καλό κολύμπι. Θέλει ώμους, χέρια και να είσαι πολύ ανάλαφρος. Τρέχω κάθε μέρα 10 χιλιόμετρα για να το πετύχω αυτό.
Όποιος είναι πιο κοντά στο σκάσιμο του κύματος έχει και την προτεραιότητα. Τότε είναι που γίνονται οι πολλοί τσαμπουκάδες. Υπάρχουν πολλοί που δεν λογαριάζουν τον άλλον και γίνονται χωρίς λόγο ανταγωνιστικοί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των surfers είναι οι άλλοι surfers. Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Πολύ σπάνια να πάθεις κάτι. Άντε να τραυματίζονται σοβαρά δύο surfers το χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στο ποδόσφαιρο πιστεύω είναι περισσότεροι.
Ενώ αποκτάς πολλές σανίδες, συνήθως πορώνεσαι με δύο τρεις. Υπάρχουν πάρα πολλά μεγέθη, ανάλογα με το κύμα. Για την Ελλάδα είναι καλύτερες οι μικρές και ρετρό. Δεν είναι και τόσο ακριβό σπορ, όσο νομίζουν. Μια μεταχειρισμένη σανίδα στοιχίζει 300 ευρώ. Τα ταξίδια είναι όλα τα λεφτά. Αν μπεις στη φάση, όμως, εθίζεσαι. Θα δουλέψεις ένα χρόνο για να πας ένα μήνα στην Ινδονησία να κάνεις σερφ.
Πριν από χρόνια μετριόμασταν στα δάχτυλα όσοι κάναμε σερφ στην Ελλάδα. Τώρα είμαστε περισσότεροι, αλλά όλοι γνωστοί. Αν έρθεις στη Βουλιαγμένη το χειμώνα θα δεις 80 άτομα να παλεύουν με τα κύματα. Είναι το μόνο μέρος που έχω δει πιτσιρίκια που βγαίνουν με τη σανίδα τους και πάνε για σερφ.
Λίγο το μαύρισμα, λίγο η φυσική κατάσταση, λίγο οι σανίδες, λογικό είναι μετά το surf να αποτελεί μια από τις ισχυρότερες καλοκαιρινές γκομενοπαγίδες. Άσχετα που το άθλημα γίνεται κυρίως το χειμώνα.
KNOW HOW
Πιάσε το κύμα
Paddling:Από τα πιο δύσκολα κομμάτια. Ξαπλωμένος στη σανίδα, κολυμπάς κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας το κύμα που θες να «καβαλήσεις».
Duck Dive: Η «βουτιά της πάπιας». Βουλιάζεις τη σανίδα και περνάς κάτω από το κύμα.
Drop: Την ώρα που κάνεις paddling παίρνεις την προτεραιότητα πάνω στο κύμα και συνεχίζεις μέχρι να σηκωθείς.
Riding: Η απόλυτη στιγμή. Όρθιος πάνω στη σανίδα κάνεις τη διαδρομή πάνω στο tube (κύμα), Κινείσαι διαγώνια στο κύμα, παίρνοντας φόρα από την ορμή του. Αν, αντίθετα, πας με την πορεία του, είναι λογικό να σε «καταπιεί».
Παραλίες για γερές σανίδες
Μεζακτή,
Ικαρία
Κολυμπήθρα,
Τήνος
Χώρα, Άνδρος
Βόρεια
Κρήτη
Παρασπόρος,
Πάρος
Ιόνια Νησιά(όταν έχει νοτιάδες)
Πλαζ
Βουλιαγμένη, Αθήνα (χειμώνα)
Soundtrack
Beach Boys:Κλασικά και αγαπημένα.
Jack Johnson:Surfer που τραυματίστηκε και το έριξε στη μουσική.
Hip Hop: Αιώνιος σύντροφος.
California Punk: Dead Kennedy's, NOFX, Pennywise, Bad Religion, The Offspring κ.ά.
Εθνικότητες που συναντάς συχνά στο surf
Αμερικανούς, Χαβανέζους, Αυστραλούς, Νοτιοαφρικάνους, Γάλλους, Πορτογάλους, Ινδονήσιους, Άγγλους, Ιρλανδούς και Έλληνες. Είναι άλλωστε διεθνής η έκφραση «μαλάκα κύμα».
Links
www.wannasurf.com:Όλα τα spots παγκοσμίως (και τα ελληνικά). Κάθε surfer σημειώνει πάνω στον παγκόσμιο χάρτη παραλίες που έχει επισκεφθεί και τις αξιολογεί. Φωτογραφίες, ύψος κύματος, κλίμα και αρκετά σχόλια (μην τα πιστεύετε και όλα. Οι surfers είναι λίγο της υπερβολής).
www.poseidon.ncmr.gr:Η βίβλος των surfers. Καιρός, αέρηδες και ύψος κύματος. Μόλις δουν κακή πρόγνωση καιρού για παραπάνω από δύο μέρες, τρελαίνονται από τη χαρά τους (!).
www.fnmoc.navy.mil:Καιρός για ψαγμένους κατευθείαν από το αμερικανικό Ναυτικό. Αν θες να έχεις μια παγκόσμια οπτική πάνω στα καιρικά φαινόμενα και να τσεκάρεις σε ποιο σημείο του κόσμου θα βρεις ανά πάσα στιγμή τα καλύτερα κύματα για riding.
σχόλια