Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit εξακολουθεί να υφίσταται

Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit εξακολουθεί να υφίσταται Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στη Βρετανία μετά το Brexit τόση πρόσβαση στην ενιαία αγορά της όση θα δικαιολογεί η εξασφάλιση εκ μέρους του Λονδίνου ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της ΕΕ τηρούνται.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως η πρόσβαση θα είναι «αναλογική» και πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο μιας νέας εμπορικής σχέσης με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. «Θέλουμε να έχουμε στέρεες εγγυήσεις για ίσους όρους», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Θα παρακολουθούμε στενά και θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα ... κοινωνικά δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την κρατική βοήθεια και προφανώς τα ζητήματα φορολόγησης».

«Θα είναι δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως θα υπάρχει εξαιρετικά λίγος χρόνος για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit και πριν από το τέλος του 2020. Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στο τέλος του 2020 οι πλευρές θα χρειασθεί να επανεκτιμήσουν αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία κατά τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μετά το Brexit.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής σημείωσε πάντως ότι ο κίνδυνος μιας χαοτικής αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διαζυγίου εξακολουθεί να υφίσταται. Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως αυτή μπορεί να συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου, αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit.

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται μετά το Brexit μέχρι το τέλος του 2020, αν δεν συμφωνηθεί μέχρι τότε μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και δεν συμφωνηθεί επίσης να αφιερωθεί επιπλέον χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή. «Ο κίνδυνος να συμβεί το Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να υφίσταται», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Εξακολουθεί να είναι ανάγκη να προετοιμασθούμε».

«Σε όλα τα κράτη μέλη, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προετοιμασία ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι ώρα για αυταρέσκεια. Η δουλειά ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM