Άγκυρα: Ξεκίνησε η δίκη των φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης των LGBT

Άγκυρα: Ξεκίνησε η δίκη των φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης των LGBT Facebook Twitter
EPA - Φωτό Αρχείου
0

Ξεκίνησε στην Άγκυρα η δίκη 18 φοιτητών και ενός πανεπιστημιακού, που δικάζονται επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης της κοινότητας LGBT.


Οι φοιτητές και ο καθηγητής, οι οποίοι δεν έχουν προφυλακισθεί, κατηγορούνται ότι «συμμετείχαν σε παράνομη συγκέντρωση» και ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή να διαλυθούν. Μπορεί να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια. Οι φοιτητές αυτοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (ODTU) στην Άγκυρα είχαν συμμετάσχει σ'αυτή την πορεία τον Μάιο.

Φέτος, για πρώτη φορά από το 2011, η ηγεσία του πανεπιστημίου είχε απαγορεύσει αυτή τη συγκέντρωση. Ορισμένοι συμμετέχοντες συνελήφθησαν αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά τη διαδήλωση, διακρίνονται αστυνομικοί που επιτίθενται βίαια στους διαδηλωτές.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες, Δευτέρα, σε ανακοίνωσή της «την απουσία νομικής βάσης για την απαγόρευση των 'Πορειών Υπερηφάνειας', δηλαδή των συγκεντρώσεων υποστήριξης της κοινότητας LGBT, και απηύθυνε έκκληση να παύσουν οι διώξεις.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, επικαλούμενος το γεγονός ότι δικάζεται «το δικαίωμά τους να εκφράζονται, το δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά». Η αστυνομία αρνήθηκε οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων, που είναι παρόντες στη δίκη, να διαβάσουν δημόσια ενώπιον του δικαστηρίου μια ανακοίνωση.

Ντυμένος με μια μπλούζα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ένας από τους φοιτητές που κλήθηκαν στο εδώλιο κατήγγειλε «τις ομιλίες μίσους» που είναι πανταχού παρούσες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και υπενθύμισε πως η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία. «Είχαμε το δικαίωμα να είμαστε εκεί. Ήταν συνταγματικό δικαίωμα», δήλωσε ενώπιον των δικαστών.

Μολονότι η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται σε ποινικό επίπεδο στην Τουρκία, η ομοφοβία είναι διαδεδομένη στη χώρα και εκδηλώνεται κυρίως με επιθέσεις και φόνους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ενώπιον των δικαστών, μία από τους κατηγορουμένους, η Μελικέ Ιρέμ Μπαλκάν, υπογράμμισε πως η διαδήλωση διεξαγόταν ειρηνικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πως η απαγόρευση ήταν συνεπώς «άδικη».

Ο καθηγητής Μεχμέτ Μουτλού, που ήταν επίσης παρών στο εδώλιο των κατηγορουμένων, δήλωσε πως δεν συμμετείχε στη διαδήλωση και αυτό που ήθελε ήταν «να προστατεύσει τους φοιτητές του από τη βία της αστυνομίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM