Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προανήγγειλε πρόσφατα την αγορά drones από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι παρόμοιων τουρκικών συστημάτων έχουν ήδη αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
To υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρά στην προμήθεια μη επανδρωμένων σκαφών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ενώ θα γίνει και προσπάθεια κατασκευής του πρώτου ελληνικού UAV, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «ακινητοποιήσουν» τους εχθρικούς Τούρκους ομολόγους τους σε περίπτωση που εισέλθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Οι κανόνες εμπλοκής έχουν ήδη καταγραφεί από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας στο εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ, εγχειρίδιο Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής. Αυτοί οι Κανόνες Εμπλοκής αποδεσμεύονται κατά περίπτωση, προκειμένου να θέτουν τα όρια της χρήσης στρατιωτικής ισχύος και την ελεγχόμενη εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου ή ενέργειας που προκαλείται από τον εχθρό.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια Επιχειρήσεων και τις εν ισχύ Διαταγές. Εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες τακτικές ενέργειες από τα μέσα των ΕΔ, για τον εντοπισμό, αναγνώριση και αναχαίτιση των εισερχόμενων αδιευκρίνιστων ιπτάμενων ιχνών, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ενέργειες εντάσσονται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΕΔ σε Ειρήνη/Κρίση/Πόλεμο και συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση και αδρανοποίηση των τουρκικών UAVs» τονίζει ο ΥΕΘΑ.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Παναγιωτόπουλου έρχεται ενώ η Τουρκία παρέλαβε το πρώτο τουρκικό drone στο κατεχόμενο Λευκόνοικο στην Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα -που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu- το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 απογειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Ντάλαμαν της Τουρκίας και, μετά από πτήση 5 ωρών, προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο.
Τα ελληνικά drones
Την παραγωγή ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μεταξύ άλλων, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επαφές του υπουργείου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στην παραγωγή των πρώτων «made in Greece» UΑV.
«Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage. Αποκάλυψε δε, ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το καλοκαίρι στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη δοκιμή.
Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει με νόημα ότι στην Τουρκία χρειάστηκαν 15 χρόνια για να αναπτύξουν το δικό τους UAV, αλλά «εμείς, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα».
Τα drones από HΠA και Ισραήλ
Όσον αφορά την προμήθεια drones από τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι θα έχουν στρατηγικές και εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη. Γνωστοποίησε επίσης ότι εντός των επόμενων μηνών θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) και η προμήθεια δύο ακόμη UAV από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα drones MQ9 Reaper, αμερικανικής κατασκευής, είναι κατάλληλα για περιπολίες πάνω από θαλάσσιες ζώνες και έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες της Ελλάδας αφού θα μπορούν να επιτηρούν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές πετώντας αδιάκοπτα για περισσότερες από 24 ώρες. Επίσης διαθέτουν μεγάλης εμβέλειας ραντάρ, που τα καθιστούν απρόσβλητα από απειλές.
«Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη» τόνισε, κάνοντας έμμεση αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, Αθήνα και Ουάσιγκτον υπέγραψαν πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα.
σχόλια