Πομπέο: Πρωτοβουλία ΗΠΑ για αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πομπέο: Πρωτοβουλία ΗΠΑ για αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας Facebook Twitter
0

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα στην Καθημερινή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία».

Η αμερικανική πρωτοβουλία αναμένεται να αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες σε συνεννόηση με την Αθήνα, η οποία ζήτησε την συνεισφορά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα κατοικημένα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που αγνοεί το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όσο για την μορφή που θα λάβει η πρωτοβουλία, αυτή θα εστιάσει κατ' αρχήν στην προσπάθεια ενίσχυσης και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου και την εξομάλυνση της έντασης διά της διπλωματίας, όπως είναι η εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι αν και με ποιους όρους θα ανταποκριθεί η Τουρκία στην Αμερικανική πρωτοβουλία, με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S400 και της αποστολής στρατού στη Λιβύη, με την πίεση μάλιστα για οικονομικές κυρώσεις εναντίον της χώρας να παραμένει ισχυρή από το Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Πολιτική / Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Από «ιερό ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» μετατράπηκε σε φιάσκο της κυβέρνησης, λέει το ΠΑΣΟΚ - «Η κυβέρνηση επιχειρεί δολοφονία χαρακτήρα εναντίον όσων έψαχναν την αλήθεια εδώ και δύο χρόνια», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Εντοπίστηκαν δύο με ναρκωτικά

Πολιτική / Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Απομακρύνθηκαν δύο με ναρκωτικά

Κατά την επαναξιολόγηση εντοπίστηκαν δύο υπάλληλοι που είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
LIFO NEWSROOM
Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα, βγαίνοντας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις και να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού
LIFO NEWSROOM