Αντιπαράθεση προκάλεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το ζήτημα της Υψηλής Γέφυρας Σερβιών, μετά τις επισημάνσεις καθηγητή για προβλήματα στατικότητας.
Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έγινε στον απόηχο της γνωμοδότησης του Στέργιου Μητούλη, πολιτικού μηχανικού και αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, για τη γέφυρα στη λίμνη Πολυφύτου, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κοζάνης- Λάρισας.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι η κατάσταση «δεν είναι στο κόκκινο», αλλά πρότεινε να ξαναγίνει η γέφυρα, αφού έτσι θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι ήδη έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Αυτά αφορούν στη μείωση του ορίου ταχύτητας των οχημάτων που διέρχονται τη γέφυρα στα 40 χλμ./ ώρα, όπως και του επιτρεπόμενου βάρους των οχημάτων στους 50 τόνους.
Τι ανέφερε ο καθηγητής στη γνωμοδότησή του
Υπενθυμίζεται ότι ο Στέργιος Μητούλης, πολιτικός μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, έπειτα από αυτοψία και έλεγχο, διαπίστωσε κατακόρυφες μετακινήσεις σε κάποιους από τους προβόλους της γέφυρας, που είναι ορατές ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού. Τα κεντρικά τμήματα των προβόλων δεν συνδέονται καλά με το κατάστρωμα της γέφυρας και υπάρχει ορατός κίνδυνος να πέσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών καταρρεύσεων. Μάλιστα, είχε εντοπίσει και ομοιότητες με τη γέφυρα της Γένοβας, που είχε καταρρεύσει τον Αύγουστο του 2018, προκαλώντας τον θάνατο 43 ανθρώπων.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Στέργιο Μητούλη, οι βυθίσεις είναι μεγαλύτερες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Η γέφυρα αυτή έχει την κατασκευή του Μοράντι, της γέφυρας που έπεσε στη Γένοβα και είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται γιατί αποδείχθηκε καταστροφική. Με τα υλικά της εποχής μια γέφυρα έχει 70 χρόνια ζωής και τώρα με νέα υλικά θα έχει 120 χρόνια ζωής», είπε ακόμη. «Αν η αποκατάσταση κοστίζει το 40% του έργου, καλύτερα είναι να ξαναγίνει», δήλωσε ακόμη ο περιφερειάρχης.
Αντιδράσεις για τις επισημάνσεις του καθηγητή
Όμως, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών των Σερβιών, Δημήτρης Ζάκης, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, τόσο για τον περιφερειάρχη, όσο και για τον καθηγητή κ. Μητούλη. «Θα συνιστούσα στον καθηγητή να είναι προσεκτικός στις δημόσιες δηλώσεις του. Στο θέμα διαχείρισης της δημόσιας πληροφορίας θα τον χαρακτήριζα επικίνδυνο. Όλα τα συμπεράσματα έγιναν από πρόχειρο οπτικό έλεγχο. Είναι εγκληματικό να συνδέει τη γέφυρα των Σερβιών με εκείνη της Γένοβας. Έχει αρχίσει μεγάλη ζημιά για την περιοχή μας», ανέφερε.
Προβληματισμό εξέφρασε και ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, για την ενδεχόμενη απομόνωση της περιοχής αν κλείσει η γέφυρα για επισκευές. Παράλληλα σημείωσε ότι το Βελβεντό δεν έχει εναλλακτική.
Με πληροφορίες από prlogos, kozani.tv, kozanilife
σχόλια