Το Πεντάγωνο συζητά με την Αθήνα την προοπτική μιας βάσης, στη Σούδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και στάθμευσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Καθημερινή και ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος, οι συζητήσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και η κρίση με το Ιράν αυξάνει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα μιας τέτοιας λύσης, καθώς η Σούδα θεωρείται προκεχωρημένη βάση ταχείας πρόσβασης στην μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να θέσουν τις βάσεις για την μόνιμη στάθμευση ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στο Μαράθι και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη κατασκευάζεται μια αποθήκη για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα οι Αμερικανοί φαίνεται να σχεδιάζουν την κατασκευή έξι στεγάστρων για αεροσκάφη, με στόχο την δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων πυραύλων Τόμαχoκ.
Ο ρόλος της Ρόδου και της Κύπρου
Καθώς η ένταση με την Τεχεράνη κλιμακώνεται, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη επέμβαση διάσωσης Αμερικανών αξιωματούχων από χώρες της Μέσης Ανατολής, με ελικοφόρα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η επέμβαση θα πρέπει να είναι «αστραπιαία» και τα συγκεκριμένα αεροσκάφη των ειδικών δυνάμεων θα χρησιμοποιούν τη Ρόδο ως σημείο ανεφοδιασμού και την Κύπρο ως περιοχή στάθμευσης κατά τη μετάβαση ή την επιστροφή τους από τη Μέση Ανατολή.
Η κοινοβουλευτική κύρωση του επικαιροποιημένου παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) θα επιτρέψει στις ΗΠΑ την επέκταση της βάσης της Σούδας.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η συμμετοχή των ΗΠΑ άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», από κοινού με την Ελλάδα και τη Γαλλία, παρότι είχαν αποσυρθεί προσωρινά. Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει σενάριο απόβασης στον ακριτικό Aγιο Ευστράτιο.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και την αγορά μαχητικών F-35 αλλά η αναβάθμιση των F-16 θα ολοκληρωθεί το 2027-2028 και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, για μια νέα σύμβαση τέτοιου επιπέδου χρειάζονται συνήθως διαβουλεύσεις δύο ή τριών ετών.
σχόλια