Τοξικό νέφος στην Κορινθία - Φωτιά σε «λόφους» πλαστικών σε κέντρο ανακύκλωσης

Τοξικό νέφος στην Κορινθία - Φωτιά σε «λόφους» πλαστικών σε κέντρο ανακύκλωσης Facebook Twitter
(Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
0

Τοξικό νέφος έχει σχηματιστεί στην Κορινθία από την φωτιά που καίει εδώ και τουλάχιστον 36 ώρες πλαστικά, σε εγκαταστάσεις κέντρου ανακύκλωσης στην περιοχή Μπολάτη. 

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 4π.μ την Τρίτη. «Η φωτιά δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά παραμένει ανοικτή, καίγοντας μεγάλους όγκους πλαστικών ειδών», εξηγεί στο LiFO.gr εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. «Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλος όγκος νερού που πρέπει να πέφτει με αργούς ρυθμούς», προσθέτει η ίδια πηγή, τονίζοντας πως σε τέτοια περιστατικά δεν εξυπηρετούν οι ρίψεις νερού από αέρος και για τον λόγο αυτόν έχουν μεταφερθεί χερσαία οχήματα με την μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα. 

Η φωτιά στους χώρους της εταιρείας «ECORAP» στον Δήμο Βέλου - Βόχας Κορινθίας ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, κοντά στο εργοστάσιο διαλογής. Οι πυροσβέστες δοκίμασαν να σκεπάσουν την επιφάνεια με χώμα αλλά για την ώρα οι προσπάθειές τους δεν έχουν αποτέλεσμα. Περιμετρικά της μονάδας βρίσκονταν εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων και ο αντίκτυπος από το σοβαρό αυτό περιστατικό σε πολίτες και περιβάλλον δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.

«Η εταιρεία ήταν συμβεβλημένη με κάποιους δήμους. Όμως συνεχώς υπήρχαν προβλήματα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο. Ο κ. Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιόλης βρέθηκαν χθες στο σημείο της καταστροφής. «Οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας είπαν ότι η φωτιά έπιασε στο υπόλειμμα από τη διαλογή των σκουπιδιών, το οποίο οι δήμοι δεν έρχονταν να παραλάβουν», λέει ο κ. Γκιόλης.

Παραβάσεις και παρανομίες στον Κέντρο

Πριν δύο μήνες, η Περιφέρεια είχε διαπιστώσει πλήθος παρανομιών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων και πλέον εγείρονται ακόμα περισσότερα ερωτήματα για την λειτουργία του. Τον Οκτώβριο, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος έκανε αυτοψία στη μονάδα καταγράφοντας μεγάλες ποσότητες δεματοποιημένων αλλά και χύδην σύμμεικτων απορριμμάτων. «Υπάρχει έντονη δυσοσμία αλλά και έντομα», αναφερόταν στο πόρισμα. «Στους διαδρόμους μεταφοράς υλικών υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια και ζώα [...] Επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων [...] Η μονάδα λειτουργεί ως εγκατάσταση επεξεργασίας σύμμεικτων, χωρίς να διαθέτει τις προδιαγραφές και τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM