Καναρίνια παγκόσμιοι πρωταθλητές!

Καναρίνια παγκόσμιοι πρωταθλητές! Facebook Twitter
BIRDIES Στη φωτό από αριστερά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΕΣΕΜ: Μπέρδος Τάκης, Γρηγοριάδης Παναγιώτης, Καραλής Δημήτριος.
1

«Τα μαλινουά δεν είναι σαν τα συνηθισμένα καναρίνια» εξηγεί ο κ. Τάκης Μπέρδος, που έμαθε πέντε γλώσσες για να γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία του στις εκθέσεις και στα εκτροφεία που επισκέπτεται τις τελευταίες δεκαετίες, από μικρό παιδί, απ' το 1964, που απόκτησε το πρώτο του μαλινουά με τα λεφτά που μάζεψε απ' τα κάλαντα.

«Για τα καναρίνια τις έμαθα», λέει περήφανα. «Ακόμα και φλαμανδικά, για να μπορώ να πηγαίνω στη χώρα τους, το Βέλγιο. Τραγουδούν χαμηλόφωνα και είναι πουλιά διαμερίσματος, δεν χρειάζονται φως και μπαλκόνι. Έχουν προκύψει από επιλεκτικές διασταυρώσεις, απ' τα καναρίνια που διατηρούσαν στα ορυχεία για την ασφάλεια των ανθρακωρύχων.

Είναι πολύ ευαίσθητα πουλιά και, αν υπήρχε διαρροή, αυτά ήταν η ένδειξη, γιατί πέθαιναν πρώτα. Ζούσαν με ελάχιστο φως και οξυγόνο, έτσι τραγουδούσαν χωρίς ένταση και με το στόμα κλειστό. Σήμερα είναι οι καλύτεροι τραγουδιστές, αλλά για να το πετύχεις χρειάζεται σκληρή εκπαίδευση και πολύ κόπο. Ειδικά αν πρόκειται να λάβεις μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού.

Τα πουλιά διαγωνίζονται σε τετράδες και κρίνονται στα 25 λεπτά που θα μείνουν μπροστά στον κριτή, γι' αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εκπαιδευμένα. Μπορεί κάποιο να μην τραγουδήσει, που σημαίνει "καταστροφ" - παρόλο που βαθμολογούνται ξεχωριστά, αυτό που μετράει είναι η συνολική βαθμολογία της τετράδας.

Στις εκθέσεις μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα "φετινά" και όσα έχουν προκύψει από εκτροφείς-μέλη της ομοσπονδίας. Τα νεαρά μαλινουά μπαίνουν από πολύ νωρίς σε μικρά κλουβιά και εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού για να αφοσιωθούν στο τραγούδι και να μιμηθούν το "δάσκαλο-εκπαιδευτή" - κάποιον από τους νικητές προηγούμενων διαγωνισμών, χωρίς ψεγάδια στη φωνή, που μπορεί να αξίζει και 1.500, ακόμα και 2.000 ευρώ».

Ο κ. Τάκης, που ίδρυσε τον πρώτο σύλλογο καναρινιών στην Ελλάδα το 1987, σήμερα είναι ο ταμίας του ΕΣΕΜ, του συλλόγου που από το 1996 ασχολείται αποκλειστικά με μαλινουά και έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. «Φιλοξένησα για 40 μέρες τον πρώτο Βέλγο κριτή στο σπίτι μου» λέει, «για να «καταφέρουμε να μπούμε στη διεθνή ομοσπονδία waterlager malinois κι έχω κάνει αμέτρητα ταξίδια στο εξωτερικό με τα καναρίνια. Μου δείχνει ένα σύνθετο γεμάτο κύπελλα και διπλώματα που έχει κερδίσει για τα πουλιά του και συνεχίζει πυρετωδώς την εκπαίδευση, γιατί η μέρα του επόμενου διαγωνισμού πλησιάζει.

 

Διάφορα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια