Εξαπλώνεται ο κοροναϊός: 38 θάνατοι σε μία ημέρα, 170 συνολικά

Εξαπλώνεται ο κοροναϊός: 38 θάνατοι σε μία ημέρα, 170 συνολικά Facebook Twitter
Εξαπλώνεται ο κοροναϊός (Πηγή φωτό EPA)
0

Εντείνεται η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, αφού μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, οι περισσότεροι σε μία ημέρα από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο.


Μέχρι στιγμής ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή 170 ανθρώπων, ενώ οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 7.711 και έκαναν λόγο για άλλα 12.167 κρούσματα.


Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των νεκρών, όπως και τα 3 κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ των Ιαπώνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης των πολιτών τους που έχουν ξεκινήσει πολλές χώρες, εντείνει την ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού.


Σήμερα θα συνεδριάσει ξανά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει ήδη καλέσει όλο τον κόσμο να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάδρημα 2002-2003. Τότε, ο αριθμός των νεκρών ήταν 774 παγκοσμίως, από τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα.


Η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, όπως και σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι, είναι αποκομμένη από την υπόλοιπο κόσμο εδώ και μία εβδομάδα. Ήδη έχουν αρχίσει οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών. Οι πρώτοι Αμερικανοί και Ιάπωνες αναχώρισαν με ειδικές πτήσεις, ενώ αεροπλάνο έχει βάλει και η Γαλλία για τους πολίτες της. Το ίδιο θα κάνει σήμερα η Ιταλία, ενώ και η Γερμανία, η Αυστραλία και η Βρετανία σχεδιάζουν την απομάκρυνση των πολιτών τους.


Σε καραντίνα οι Αμερικανοί


Οι 195 Αμερικανοί που επέστρεψαν από την Κίνα στις ΗΠΑ, εξετάστηκαν σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια. Δεν παρουσίασε κανένας συμπτώματα του κοροναϊού, αλλά παραμένουν σε καραντίνα για 72 ώρες.


Αντίθετα, ανάμεσα στους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν στο Τόκιο την Τετάρτη εντοπίστηκαν τρία κρούσματα. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε περίπου 15 χώρες και φτάνουν τα περίπου 80. Ιδιαίτερα ανησυχητικές κρίνονται οι περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, που έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία. 


5,2 ημέρες η περίοδος επώασης του κοροναϊού


Κατά μέσο όρο η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού είναι 5,2 ημέρες, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές που έκαναν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας.

Με δεδομένο ότι αυτή η προκαταρκτική εκτίμηση παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις, δικαιολογεί μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας 14 ημερών για ανθρώπους που έχουν εκτεθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη Δευτέρα, είχε κάνει λόγο για φάσμα 2-10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων, που είναι πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή έως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.


Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη των Κινέζων, από το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού στην πόλη Γουχάν, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες. Παράλληλα εκτιμούν ότι ο κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσο όρο 2,2 ανθρώπους.


Νέους περιορισμούς σε πτήσεις εξετάζει η Ουάσινγκτον


Ο Λευκός Οίκος στο μεταξύ εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν περισσότεροι περιορισμοί στις πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών από και προς την Κίνα, πέρα από αυτούς που ήδη έχουν επιβάλει οι αεροπορικές εταιρείες.


Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ στέλνουν στην Κίνα αξιωματούχους από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.


Αντιδράσεις σε Νότια Κορέα, Αυστραλία για την καραντίνα


Στη Νότια Κορέα υπήρξαν διαδηλώσεις πολιτών που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρων απομόνωσης στην Ασάν και την Τσιντσάν, περίπου 80 χλμ. από τη Σεούλ, για όσους επιστρέψουν από την Κίνα.


Με γεωργικά μηχανήματα απέκλεισαν δρόμους προς τις εγκαταστάσεις ενώ κάποιοι προπηλάκισαν αξιωματούχο. Οι διαδηλωτές απαιτούν τα κέντρα απομόνωσης- στα οποία θα μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες όσοι επαναπατριστούν- να είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από σπίτια και σχολεία.


Αντιδράσεις υπάρχουν και στην Αυστραλία, για την απόφαση να μπουν σε καραντίνα, στο κέντρο κράτησης μεταναστών που βρίσκεται στο Νησί των Χριστουγέννων, όσοι πολίτες της χώρας επιστρέψουν από τη Γουχάν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου για έως και 14 ημέρες. Δεν μπορώ να εκκενώσω ένα νοσοκομείο στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη ή το Μπρίσμπεϊν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάντον. «Δεν υπάρχουν αλλού εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι και στο Νησί των Χριστουγέννων υπάρχουν δομές για αυτό ακριβώς το σενάριο», συμπλήρωσε, για το νησί που απέχει περίπου 2.600 χλμ. από τις ακτές της Αυστραλίας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM