Μια μάχη για τις λάμπες έχει ξεσπάσει στην ΕΕ, αναφορικά με τη χρήση υδραργύρου. Κάτι που πολλοί βλέπουν ως το πρώτο τεστ για τις δεσμεύσεις της Κομισιόν στην ιδιαίτερα προβεβλημένα «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία».
Η συζήτηση αφορά τη συνέχεια της χρήσης υδραργύρου στους λαμπτήρες φθορίου και το θέμα έχει διχάσει τους 27 της ΕΕ, αφού τα βιομηχανικά συμφέροντα κάποιων χωρών, όπως η Γερμανία, έρχονται σε σύγκρουση με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της Σουηδίας.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία ζητούν από την Κομισιόν να επιτρέψει στους κατασκευαστές να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υδράργυρο στις λάμπες, παρά τις βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι τρεις βασικές εταιρείες του τομέα, οι General Electric, Philips και Osram είναι σημαντικοί εργοδότες, ιδιαίτερα για τους Γερμανούς και τους Ούγγρους.
Όμως, η άλλη πλευρά τονίζει ότι δεν δικαιολογείται πλέον η εξαίρεση που είχε δοθεί το 2011 στη βιομηχανία λαμπτήρων, από τη γενική απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου, στο πλαίσιο της ντιρεκτίβας για τον περιορισμό επικίνδυνων ουσιών.
Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των κρατών που επισημαίνουν ότι είναι ξεπερασμένο πλέον το- προ 9ετίας- επιχείρημα ότι δεν υπήρχε εύκολη εναλλακτική στον υδράργυρο για την κατασκευή λαμπτήρων φθορίου. Οι λαμπτήρες LED, που δεν έχουν υδράργυρο, λεγόταν ότι δίνουν σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού, αλλά τώρα, υποστηρίζουν, η τεχνολογία έχει κάνει επαρκή πρόοδο.
«Η κύρια ανησυχία της Σουηδίας είναι πως δεν υπάρχει νομική βάση για την ανανέωση της εξαίρεσης για την εν λόγω χρήση», αναφέρει επιστολή της σουηδικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν, που εστάλη στις 22 Ιανουαρίου. «Σήμερα είναι διαθέσιμα οικονομικά βιώσιμα υποκατάστατα για τις περισσότερες από τις πηγές φωτισμού που περιλαμβάνουν φθόριο», επισημαίνουν ακόμη.
Το 2017 η ΕΕ είχε υπογράψει τη συνθήκη Μinamata, για τη μείωση της χρήσης τοξικών υλικών όπως ο υδράργυρος. Η σουηδική κυβέρνηση, στην επιστολή, προειδοποιεί ότι οι Βρυξέλλες κινδυνεύουν να παραβιάσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους.
«Επίσης, η Σουηδία αμφιβάλει ότι η ανανέωση των εξαιρέσεων για τον υδράργυρο θα ήταν σε συνάρτηση με τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα και τις φιλοδοξίες για τα χημικά στην πράσινη συμφωνία που πρόσφατα παρουσίασε η Κομισιόν», αναφέρει ακόμη η ίδια επιστολή.
Με πληροφορίες από τον Guardian