Η οικονομία της κρίσης

Η οικονομία της κρίσης Facebook Twitter
0
ΤΙΤΛΟΣ: Η Κρίση (Πόλις 2008, σελ.: 120, τιμή: €10)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:
«Η κρίση αποτελεί πρόκληση για δράση».
ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ:
«Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα του δόγματος της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των αγορών, το οποίο επέβαλαν οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις επειδή εξυπηρετούσε τα οικονομικά συμφέροντα που τη στήριξαν».
Η ΛΥΣΗ:
Διαφοροποιημένες μορφές συνεργασίας. «Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε... την καλύτερη λειτουργία της ένωσης. Η οικονομική διακυβέρνηση είναι στόχος τον οποίο πρέπει να επιδιώξουμε είτε στο πλαίσιο της ΟΝΕ είτε μέσω μιας ενισχυμένης συνεργασίας».

ΤΙΤΛΟΣ: Η οικονομική κρίση(μτφρ. Α. Δ. Παπαγιαννίδης, Πόλις 2009, σελ.: 128, τιμή:€12)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Michel Aglietta είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Paris X-Nanterre και στην ΗΕC. Υπήρξε εκ των ιδρυτών της Σχολής της Ρύθμισης και ήταν από τους λίγους οικονομολόγους που προέβλεψαν τη διεθνή οικονομική κρίση.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:
«Για την ώρα, οι πολίτες είναι εκείνοι που πληρώνουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και τούτο ως εκ των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της».
ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ: «Η κρίση αυτή έχει λάβει έκταση χωρίς προηγούμενο, επειδή ακριβώς και ο δανεισμός είχε φθάσει σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο... Το κύριο δίδαγμα από την κρίση αυτή είναι... ότι το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στην αδιάκοπη αύξηση του χρέους τα τελευταία είκοσι χρόνια έφθασε στο τέρμα του».
Η ΛΥΣΗ: Μεγάλοι και θεσμικοί επενδυτές που θα αναλάβουν τον ορθό ρόλο τους. «Έτσι τα κυβερνητικά funds θα μπορούσαν να στραφούν περισσότερο προς την εσωτερική ανάπτυξη... εγκαινιάζοντας μια νέα φάση της παγκοσμιοποίησης».

ΤΙΤΛΟΣ: Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η Ελλάδα, Πρακτικά της Ημερίδας: 18//11/2008(Κέρκυρα, 2009, σελ.: 71, τιμή: €7)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Wyplosz Charles, Αλογοσκούφης Γιώργος, Γκόρτσος Χρήστος Β., Κατσέλη Λούκα Τ., Κυριακόπουλος Οδυσσέας, Χαρδούβελης Γκίκας Α.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Οι αντιλήψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, για τα όρια παρέμβασης του κράτους και τα «εργαλεία» της οικονομικής πολιτικής άλλαξαν ριζικά μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε και την πραγματική οικονομία.
ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ: Τα «εργαλεία» της οικονομικής πολιτικής δυσκολεύτηκαν να προβλέψουν τα γεγονότα που θ' ακολουθούσαν.
Η ΛΥΣΗ: Διαφέρει από συγγραφέα σε συγγραφέα και από κεϊνσιανό σε νέο φιλελεύθερο. Η παρουσία του κράτους κρίνεται απ' όλους απαραίτητη.

ΤΙΤΛΟΣ: Η κρίση του 2008. Και η επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης (Καστανιώτης, 2009, σελ.: 234, τιμή: €20,90)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο πρόσφατα νομπελίστας οικονομολόγος Paul R. Krugman.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Η «επιδημία» κάθε φορά είναι διαφορετική, αλλά το «φάρμακο» μπορεί να είναι το ίδιο.
ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ: Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επέδειξαν «ψυχολογία ερασιτέχνη».
Η ΛΥΣΗ: Ενέσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, κεϊνσιανές κρατικές δαπάνες και διάσωση των τραπεζών.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ